Hirdetés

Ezért olyan nagy szám a Bosszúállók: Végjáték rekordja

|

A létező összes nyitóhétvégés rekordot megdöntötte, sőt a földbe döngölte a legújabb Bosszúállók mozi. Mutatjuk a számokat.

Hirdetés

A Bosszúállók: Végjáték jött, látott és felmosta minden eddigi rekorddal a padlót a legelső hétvégéjén. Ezt a hétvégét elemzők még sokáig fogják mutogatni, gyanúsan jó ideig nem lesz olyan film, ami képes megdönteni a gigászi számokat.

Hirdetés

Nyitóhétvége (USA)

2012-ben az első Bosszúállók filmnek sikerült megdöntenie az akkori nyitóhétvégés rekordot a maga 207 millió dolláros összegével, amivel az első olyan film lett a történelemben, mely átlépte otthon ezt az akkor még lehetetlennek tűnő határt. (A klasszikus nyitóhétvégét mindig az amerikai bevételekre kell érteni, rövidesen beszélünk nemzetközi és világszintű, globális adatokról is.)

2015-ben a Star Wars: Az ébredő Erő három és fél év után letaszította Tonyékat a trónról, a gigászi 247 millió $-os nyitóhétvégéjével. 2018-ban a Végtelen Háborúnak éppen hogy sikerült ezt is megugrania a maga 257 milliójával. Számtalan előrejelzés, tippelgetés, számolgatás előzte meg a Végjáték nyitóhétvégéjét. Vajon le tudja hagyni a Végtelen Háborút? És a 300-as, közel elérhetetlen álomhatárt? Aztán a napokban már olyanokat olvashattunk, hogy a 300 millió a zsebben van. Sőt, akár a 320 is. Talán a 350 sem lehetetlen.

Végül a Végjáték számai átszakították a sztratoszférát: a film 357 millió dolláros nyitóhétvégével nyitott az Egyesült Államokban, ahol szintén rekordmennyiségű, 4662 darab moziban adták a filmet. Egy amerikai moziban átlagosan több, mint 75.000 $-nyi bevételt termelt.

Szent Habakuk.

Nyitóhétvége (nemzetközi + világszint)

Na de várjunk, mi a helyzet a nemzetközi vizeken és világszinten (globálisan)?

Nemzetközileg (vagyis az Egyesült Államon kívül mindenhol külföldön) a film 866 millió $-t hozott az első hétvégéjén. Az eddigi rekordert, a Halálos iramban franchise 8. részét taszította le a trónról, amely 2017-ben 443 millióval nyitott. Gyakorlatilag majdnem megduplázta. Ebből a 866-ból Kína is alaposan kivette a részét a maga több, mint 330 milliójával, ami - gondolom nem túl meglepő már ezen a ponton - szintén hétvégés rekord az ázsiai országban.

Az előző két adat összege igazából kiadja nekünk, hogy a globális, világszintű (vagyis USA + nemzetközi) rekord is megdőlt: a Végjáték összesen, az egész világon 1.223 milliárd $-t hozott EGYETLEN hétvége alatt. Hagyok időt. A korábbi világszintű rekorder a Végtelen háború lett tavaly a maga 640 millió $-os hétvégéjével (habár hozzá kell tenni, hogy az Kína nélkül történt, ahol később nyitott tavaly Thanos ámokfutása). A nemzetközi nyitóhétvégéhez hasonlóan ezt is majdhogynem megduplázta.

A filmtörténelemben eddig - teljes futásukat nézve - 17 darab film volt egyáltalán képes átlépni ezt az összeget rajta kívül. A Végjátéknak ez sikerült mindösszesen egy hétvége lefutása alatt. Olyan filmeket előzött meg a zsánerben pusztán pár nap alatt, mint az Amerika Kapitány: Polgárháború (1.1 milliárd $), az Aquaman (1.1 milliárd $), a Marvel Kapitány (1.1 milliárd $), A sötét lovag: Felemelkedés (1.084 milliárd $), A sötét lovag (1 milliárd $), a többieket meg már kár is tovább sorolnom, mert a következő képregénymozik a 800 milliós tartományban (Pókember: Hazatérés, Batman Superman ellen, Thor: Ragnarök, Venom, A galaxis őrzői vol.2, Wonder Woman...) találhatók.

És hol van még a vége...

Eddig csupán a film nyitóhétvégés pusztításáról beszéltünk, lássuk, hogy összbevétel szempontjából mik a megdöntendő rekordok.

Határ a csillagos ég: vajon félhet az Avatar?

A hazai és a világszintű összbevételt tekintve is az elemzők egyelőre megosztottak a témában, hogy vajon képes-e letaszítani a dobogósokat a film. Kezdjük a hazaival: a jelenlegi csúcstartó az otthoni, amerikai összbevételek listáján Az ébredő Erő, a maga elképesztő 936 millió $-os rekordjával. Őt követi második helyen az Avatar 760-nal és a Fekete Párduc kerek 700-zal. A negyedik helyen a Végtelen háború csücsül 678-cal, az ötödiken pedig a Titanic 659 misivel.

Nálam okosabb pénzügyi szakértők szerint a második helyre fel tudja magát küzdeni a Végjáték odahaza 800 millió plusszal, Az ébredő Erő rekordja viszont karcosnak tűnik és nem biztos, hogy meg tudja dönteni. Világszinten pedig - ami talán még érdekesebb - az a kérdés, hogy vajon képes-e letaszítani a Végjáték az Avatart a tíz éves trónjáról? Jelenleg a globális számok így néznek ki:

1. Avatar (2009) - 2.788 milliárd $

2. Titanic (1997) - 2.187 milliárd $

3. Star Wars: Az ébredő Erő (2015) - 2.068 milliárd $

4. Bosszúállók: Végtelen háború (2018) - 2.048 milliárd $

5. Jurassic World (2015) - 1.671 milliárd $

Egyes elemzők 2.5 milliárd $-ra pozicionálják jelenleg a filmet, mások szerint akár a 3 milliárdig is elvándorolhat. Ami biztos, hogy a következő héten gyakorlatilag nincs vetélytársa. Rá egy hétre azonban érkezik a Pikachu, a detektív, ami a Pokémon brand óriási neve, valamint a kezdeti szimpatikus előzetesek és pozitív tesztvetítések fényében alaposan bezavarhat a képbe. Bár gyanúsan ebben a két hétben addig alaposan megszedi magát a film.

Egyéb rekordok, bármiféle magyarázat nélkül

Alább pedig végezetül néhány érdekesebb, fontosabb rekord, amit a Végjáték megdöntött a nyitóhétvégéjén.

 - Legnagyobb csütörtöki nyitás (USA)

 - Legnagyobb pénteki - és egy nap alatti - nyitás (USA)

 - Legnagyobb szombati nyitás (USA)

- Legnagyobb vasárnapi nyitás (USA)

- Piacrészesedés (USA) - 90%  (ez azt jelenti, hogy a nyitóhétvégén odahaza a mozis bevételek 90%-a Végjátékból származott, a korábbi rekorder, a Bosszúállók: Ultron kora 84%-os számára rálicitálva!)

- A film ezentúl pedig a lehető leggyorsabban jutott el a 100, 150, 200, 250, 300 és 350 milliós hazai mérföldkőig.

- Magyarországi viszonylatban is új rekord született, ugyanis több mint 342 ezer nézőt tudott bevonzani a film a premier óta (beleszámítanak a premier előtti vetítések is).

A cikk forrásaiul a BoxOfficeMojo.com és a BoxOfficePro.com oldalak szolgáltak.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.