Hirdetés

Oscar 2017 esélylatolgatás - megtippeltük, hogy kik fognak nyerni

|

Már nem sok választ el minket attól, hogy megtudjuk a Kaliforniai álom hány jelölést fog szoborra váltani, hogy díjazzák-e az ifjabbik Afflecket és hogy lesz.e ismét Oscar-díjas magyar alkotás. A szerkesztőség szavazott és igyekezett megjósolni az Akadémia döntéseit.

Hirdetés

Az elmúlt esztendők Oscar-gáláira jellemző volt, hogy az Akadémia igyekezett minél igazságosabban elosztani a díjakat. A kérdés az, hogy ez a sorminta most a 89. gála alkalmával megszűnik-e és a Kaliforniai álom tarolni fog, vagy pedig beleszól a versenybe A régi város, a Holdfény, vagy netalántán a Jackie. Íme a szerkesztőség jóslatai. 

Hirdetés

Legjobb film: Kaliforniai álom

Szerkesztőségünk egyöntetű véleménye szerint Damien Chazelle filmje nyeri az aranyszobrot és nehéz is lenne elvitatni, hogy ne ez a két órás boldogságbomba diadalmaskodjon. Már csak azért is, mert a Kaliforniai álom kiérdemelte a Golden Globe-ot, a BAFTA-t és a PGA (Producerek Céhe) is díjazta. 

Legjobb rendező: Damien Chazelle (Kaliforniai álom)

Jelen esetben is Chazelle nevét ikszeltük be a listán, de Mel Gibson A fegyvertelen katonával és Denis Villeneuve Érkezése is kapott egy-egy strigulát. Előbbi a mennybe menesztené az egykori fenegyerek rehabilitációját, utóbbival pedig lényegében egy sci-fit díjaznának, amitől mindig is ódzkodott az Akadémia. Plusz a Kaliforniai álom korábbi díjai (Golden Globe, BAFTA) is mellette szólnak.

Legjobb színész: Casey Affleck (A régi város)

Ezt a díjat senki sem veheti el az ifjabb Afflecktől A régi város főszerepéért, még szerkesztőségünk sem. Habár minden jelölt megérdemelné, de Ryan Gosling hiába diadalmaskodott a Golden Globe-on, a vígjáték nem az a kategória, amit az Akadémia díjazni szokott. Jelen esetben Andrew Garfieldnak (A fegyvertelen katona), Denzel Washingtonnak (Fences), vagy Viggo Mortensennek (Captain Fantastic) esélye sincs.

Legjobb színésznő: Natalie Portman (Jackie)

Ezzel sem kerültünk különösebb összetűzésbe. A Portman-féle átlényegülést szeretni szokta az Akadémia, ezért a színésznőnek nagy esélye van, de Emma Stone könnyen elhappolhatja előle, aki eddig a fontosabb díjátadókon tarolt. Isabelle Huppert is bezavarhat, aki a drámai kategóriákban diadalmaskodott az Elle-lel a Golden Globe-on.

Legjobb férfi mellékszereplő: Michael Shannon (Éjszakai ragadozók)

Ez a kategória talán a legnagyobb kérdőjel, mi viszont nagy kedvencünkre, Michael Shannonra voksoltunk az Éjszakai ragadózókban nyújtott alakításáért. A kategória viszont tényleg kiszámíthatatlan, az Éjszakai ragadozók pedig túlságosan alulprezentált ahhoz, hogy Shannon nyerjen, de reménykedünk. Nem lepődnénk meg, ha végül Mahershala Ali (Holdfény) jönne ki győztesként.

Legjobb női mellékszereplő: Viola Davis (Fences)

Úgy tűnik, hogy nem csupán mi, de maguk a készítők is Davies-t láthatják esélyesnek, hiszen annak ellenére, hogy a Fences egyik főszereplője volt mégis mellékszereplőként jelölték. Tavaly Alicia Vikandernek bejött A dán lánynál, idén is sikerülhet.

Legjobb eredeti forgatókönyv: Kaliforniai álom (Damien Chazelle)

Itt is Chazelle győzelme várható szerintünk, de oldalirányból Kenneth Lonergan előzhet be A régi város forgatókönyvével. Ami Chazelle esélyeit ronthatja, hogy musicalt ritkán díjaz az akadémia, de ha mégis behúzza, akkor bizonyosan nagyobb esélye van a Legjobb film díjára. Tavaly a Spotlightnak szerencséje volt, ahogy a Birdmannek is.

Legjobb adaptált forgatókönyv: Holdfény (Barry Jenkins)

A kevés kategória egyike, ahol szerintünk a Holdfény győzhet. A dolog érdekessége, hogy a WGA-n az Érkezéssel szemben az eredeti forgatókönyvek között indult, mivel azonban egy színdarab átirata - ami sohasem valósult meg -, így az Oscaron ide sorolták, ahol azért nem lesz könnyű dolga olyan filmek mellett, mint az Oroszlán, vagy az említett Érkezés.

Legjobb operatőr: Kaliforniai álom (Linus Sandgren)

Kitörölhetetlen szerkesztőségünk elméjéből a Kaliforniai álom egy snittes nyitánya, és hiába adta az Operatőrök Céhe az Oroszlánnak a díjat, a musical túl nagy sláger ahhoz, hogy ne azt díjazzák.

Legjobb vágás: Érkezés

Itt az Érkezésre szavaztunk a legtöbben és mivel ebben a kategóriában nincs egyértelmű favorit, könnyen meglehet, hogy jó lóra tettünk, de ha a Kaliforniai álom túlságosan rátelepszik az estre, akkor ezt is elviheti. 

Legjobb animációs film: Kubo és a varázshúrok

Nagy meglepetésre szerkesztőségünk többsége úgy vélekedett, hogy a Disney-vel ellentétben a Laika animációs filmje, a Kubo és a varázshúrok fogja kiérdemelni ezt a díjat. Ha viszont megnézzük, hogy az egeres cég mennyit költ kampányra és pár éve még a Hős6ost is kitudták hozni győztesnek, akkor jó eséllyel a beszélő állatok tehetik rá a mancsukat az aranyszoborra. 

Legjobb vizuális effektusok: Doctor Strange

Nagyon szoros volt a szerkesztőségi tagok között a verseny, végül Doctor Strange mellett döntöttünk, azonban nagyon szoros lesz a küzdelem a legfőbb varázsló és élőszereplős A dzsungel könyve között, akár Sir Kánnék is győzhetnek, amelyet már a BAFTA is előjelzett.

Legjobb hangkeverés: Kaliforniai álom

Egyértelműen a dalolászó gerlepár mellett tettük le a voksunkat, azonban A fegyvertelen katona is vigasztalódhat ezzel az egy díjjal, mint pár éve a Zero Dark Thirty, azt is megosztva a Skyfallal. A kategória érdekessége, hogy a mindössze ebben jelölt Michael Bay mozit, a 13 óra: Bengázi titkos katonáit az utolsó pillanatban diszkvalifikálták, ami persze előtte is az esélytelenek nyugalmával indult, utána meg pláne. 

Legjobb hangvágás: Kaliforniai álom

Itt is a Kaliforniai álomnak áll a zászló, és elég nagy a valószínűsége szerintünk is, hogy a "hangtartományú" kategóriákban is Chazellék filmje viszi majd a prímet.

Legjobb filmzene: Kaliforniai álom

A legegyértelműbb kategóriák egyike, ahol a díjat nem lehet elvenni Justin Hurwitz-től. Thomas Newman viszont tizennegyedszerre gyakorolhat műmosolyt, hogy ezúttal is díj nélkül maradt, de az Utazókért nem is nagyon kellene nyernie. Mica Levinek a Jackie-ért pedig pláne, ami érthetetlen, hogy mit keres akármilyen zenei díj közelében, miközben James Newton Howard mellőzése a Legendás állatok és megfigyelésükért különösen bosszantó. Persze esélye neki se lett volna.

Legjobb betétdal: Kaliforniai álom - City of Stars

Csak ismételni tudjuk magunkat. Ez a Kaliforniai álom estje lesz, a legjobb betétdal tekintetében pedig rögtön két dallal is indul. Csakhogy biztos legyen a győzelem.

Legjobb jelmeztervezés: Legendás állatok és megfigyelésük

Rowling univerzumának legújabb tagját, a Legendás állatok és megfigyelésüket gondoljuk győztesnek és 1 a 3-hoz esélyt látunk rá, hogy végre a Potter-világ is kap egy díjat (a szériának eddig egyetlen díja sincs). Persze itt is van egy Kaliforniai álom, amely simán túlnyerheti magát, de a Jackie kosztümjei is olyanok, amelyekre vevő lehet az Akadémia.

Legjobb smink: Star Trek: Mindenen túl

Ez esetben az 50 éves Star Trekre tettük a voksunkat és ugyan a Suicide Squad is nyert már korábban szakmai díjat, valószínűbb, hogy egy méltán elismert, filmtörténeti jelentőségű széria egy darabja kapja, mint egy sárba döngölt mozi, ami díjazás esetén simán gúny tárgyává is válhat. Mármint továbbiakénak.

Legjobb látvány és díszlet: Legendás állatok és megfigyelésük

Stuart Craignek a Harry Potter-univerzumban töltött munkásságáért már régóta adós az Akadémia egy díjjal (noha már így is Oscar-díjas) és a BAFTA-t be is húzta, de az hazai terep volt a brit produkció számára. A Kaliforniai álom viszont ezt az opciót könnyedén rémálommá változtathatja. 

Legjobb animációs rövidfilm: Borrowed Time

Már csak azért is úgy véljük, hogy a Borrowed Time nyeri, mivel korábban egy rakat díjjal megdobták. Azonban van egy Piper nevezetű darab is, aminek megvan az a fegyvertény a kezében, hogy a Pixar készítette. Így a Zootropolis és az utóbbi győzelme esetében egy Disney-Pixar diadalról szólna animációs közegben az este.

Legjobb idegennyelvű film: Toni Erdmann

Ha van igazság, akkor a Toni Erdmann című német-osztrák produkció győz, ahogy mi is tippeltük, azonban az aktuálpolitika és az USA jelenlegi elnökének a habitusa és az Iránnal szembeni szankciója, amelynek kapcsán Ashgar Faradit nem akarták beengedni az Államokba, könnyedén Az ügyfél győzelmét hozhatja. 

Legjobb rövidfilm: Mindenki

Nem csak azért esett Deák Kristóf filmjére a választásunk, mert a Saul fia után szeretnénk örülni egy újabb magyar sikernek, hanem az amerikai szaksajtó szerint is a Mindenki fog nyerni. Úgy legyen!

Legjobb dokumentumfilm: O.J. Made in America

Vélhetően itt is érvényesülni fog az afro-amerikaiakat érő kompenzáció a tavalyi mellőzésüket követően, amitől még mindig hangos a sajtó. Mi az O.J.-re számítunk, de - amennyiben a feltevésünk helyes - a 13th és az I Am Not Your Negro is győzhet. 

Legjobb rövid dokumentumfilm: Watani: My Homeland

Valószínűleg ezúttal is az aktualitás fog győzni, és az egy szíriai menekült család megpróbáltatásait középpontba állító Watani aranyozódhat be.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.