Hirdetés

Színészek, akik YouTuberként kezdték

|

A világot jelentő deszkák helyett a világot jelentő lájközön.

Hirdetés

Hogy a YouTube mostanra nem csak a tartalomfogyasztási szokásainkat, hanem alapvetően a rajongást, a celebritás, a sztárkultusz jelentését is megváltoztatta, az nem titok. Gyakorlatilag mostanra egy-egy YouTubernek nagyobb rajongóbázisa van, mint egyes hollywoodi sztároknak és énekeseknek. Nem is véletlen, hogy az átjárás ezek között egyre gyakoribb. Viszont ha YouTube-ról kinőtt nemzetközi sztárokra gondolunk, akkor elsősorban mindig énekesek, együttesek jutnak az eszünkbe. Justin Bieber, Shawn Mendes, a Pentatonix mind-mind a videómegosztóra feltöltött videóikkal kezdték a karrierjüket, mostanra pedig stadionokat töltenek meg teltházzal és ha szeretjük őket, ha nem, a jelenlegi zenei ipar meghatározó alakjai. Arról már kevés szó esik, vagy sokan nincsenek tisztában, hogy néhány fiatal tehetség, franchise-ok, sorozatok vezető színészei, esetleg díjjal elismert aktorok is itt kezdték a - javarészt még mindig alakuló - karrierjüket. Álljon is itt néhány név, akikről talán nem gondoltátok volna, hogy YouTube-on kezdték, avagy karrierjük éppen csak most kezd beindulni.

Hirdetés

Jacob Dudman

"Who?!" - kérdezhetitek értetlenkedve, mint Djimon Hounsou A Galaxis Őrzőiben, amikor Űrlord bemutatkozik neki, pedig Dudman nevét a Doctor Who sorozat rajongói, a "Whovianok" garantáltan jól ismerik. A mindössze 23 éves brit fiatalember még tinédzserként kezdte feltölteni a videóit, amelyekben a már említett sorozat színészeit, mint David Tennant, Matt Smith, vagy Peter Capaldi utánozta parádésan, de ez természetesen  bővült a későbbiekben a Harry Potter, vagy a Star Wars karakterekkel is és mostanra több, mint 100 000 feliratkozót tudhat magáénak. Utóbbi persze nem feltétlenül számít soknak a YouTube mércéjével mérve, de remek ugrórajt volt számára, hiszen a Doctor Who színészek nem csak elismerően beszéltek róla, de mostanra a sorozathoz köthető hangoskönyvekből is rendszeresen kiveszi a részét. Dudman 2016-ban rendezett egy 23 perces dokumentumfilmet Save The Rhino Vietnam címmel, amelyben az orrszarvú kereskedelemnek ment utána, a "főszerepben" a Zöld Íjász-széria Quentin Lance nyomozóját alakító Paul Blackthorne-nal, aki a valóságban a keresztapja. De természetesen a Doctor Who tematikához is rendre visszatér, és 2017-ben rendezett egy szkeccset a The Great Curator címmel, valamint a BBC-nek egy 10 perces színfalak mögötti videót.

Azonban az elmúlt pár évben színészként is egyre többször látni őt, méghozzá egyre szélesebb közönség előtt. Először a BBC 2018-as, saját gyártású tini thriller sorozatában, a The A Listben próbálta ki magát, majd A Medici-családban Giulio de Medici-t alakította. 2020-ban pedig már két Netflix-szériában is visszatérő szereplő volt. A Harlan Coben regénye alapján készült The Stranger miniszériában Richard Armitage legidősebb fiát, Thomast játszotta, legutóbb pedig a Végzet: A Winx-Saga-ban láthattuk Sam szerepében. Eme cikk apropóját is az ő felfelé ívelő karrierje adta, ugyanis nem rég már a The Hollywood Reporter is hírül adta, hogy az LMBTQ-témájú "Now & Then"-ben megkapta élete első főszerepét, amelyben ismét Armitage-dzsel együtt dolgozik, de ezúttal annak fia helyett fiatalkori önmagát alakíthatja. Ahogy Matt Western, a film casting direktora is kiemelte:

Jacob Dudman kétség kívül az egyik legizgalmasabb fiatal tehetség jelenleg az Egyesült Királyságban. Rendkívüli módon képes volt ráérezni a fiatal Chris karakterének összetettségére és örömmel üdvözöljük őt a stábban, ami garantáltan karrierformáló szerep lesz a számára.

Kívánjuk, hogy úgy legyen, mert az eddigiek alapján mind küllemében, mind tehetségében abszolút sztár alkat.

Dylan O'Brien

Itt már egy lényegesen nagyobb névről beszélhetünk. O'Brien az elmúlt években jó érzékkel tartotta meg tinibálvány státuszát és próbált komolyabb vizekre evezni több-kevesebb sikerrel. No de honnan és hogyan is jutott idáig?! O'Brien 14 évesen, tehát a YouTube indulásának évében, 2005-ben kezdte feltölteni a videóit. Ahogy ezek a videói fejlődtek és egyre nagyobb ismertségre tettek szert, egy helyi rendező és producer bátorította arra, hogy folytassa és csináljon egy webszériát, amelyekben vicces kis szkeccseket készített. Ez idő - tehát középiskolás évei - alatt pedig megismerkedett egy színésszel, aki a videóit látva bemutatta egy managernek és ahogy mondani szokás, a többi innen már történelem és inkább dobta a Syracuse Egyetemen a tanulmányait, hogy sportkommentátor lehessen és a színészet felé fordult. A videók gyártását viszont nem ezért fejezte be, hanem mert egyszerűen elfelejtette a jelszavát. (Azóta rájöhetett, mert 2018-ban töltött fel egy újabb videót.)

A hírnévre sem sokáig kellett várnia, ugyanis az MTV Teen Wolf sorozata (amely az azonos című, 80-as évekbeli Michael J. Fox mozi remake-je) egycsapásra megismertette őt a szélesebb közönséggel. Eredetileg a főszereplő Scott szerepére jelentkezett, de a forgatókönyvet olvasva rájött, hogy annak legjobb barátja, Stiles Stilinski karaktere sokkalta jobban passzolna hozzá. Négy meghallgatás után megkapta a szerepet és 2010-től kezdve 6 évadon keresztül játszotta a közönségkedvenc karaktert, amelyben remekül tudta kamatoztatni a saját maga által gyártott YouTube szkeccsekben megszerzett komikusi vénáját is. 2011-ben egy független, teljességgel improvizált komédiában, a High Roadban bukkant fel, azt követően pedig a The First Time című romantikus vígjátékban. A 2013-as Gyakornokokban Vince Vaughn és Owen Wilson oldalán még maradt a komikusi vonalon, hogy ugyanazon évben Az útvesztő főszerepében, Thomasként már komolyabb vizekre evezzen és az akkor még pislákoló young adult lázat meglovagolva a szélesebb közönség is megismerje a nevét, amit még két folytatás követett. (Az utolsó rész bemutatója azért késett, mert O'Brien életveszélyesen megsérült, amikor a forgatás során az egyik autó elütötte.) Andrew Garfield leköszönése után az ő neve is gyakran felmerült lehetséges Pókemberként, a nem túl jól sikerült 2017-es Amerikai bérgyilkosban kipróbálta magát Jason Bourne pótlékként Michael Keaton és a rá kísértetiesen hasonlító Taylor Kitsch oldalán, valamint a 2018-as Transformers spin-offban, az Űrdongóban ő volt a címszereplő Autobot hangja. Legutóbb tavaly láthattuk a szívet melengetően remek Love and Monstersben, avagy Monster Problemsben, amelyben drámai és komikusi oldalát is egyaránt megvillantotta, a Steven Spielberg által feltámasztott The Amazing Stories egyik epizódjában pedig szintén övé volt a főszerep. Az idén 30 éves színész ugyan még az igazán nagy áttörés előtt áll, de szépen betonozza be magát a köztudatba.

Darren Criss

Az ifjú titán elsősorban a musicalek világának egyik állandó csillaga és a legtöbben a Glee - Sztárok leszünkből ismerik, vagy a szintén Ryan Murphy által jegyzett, igaz történetet feldolgozó The Assassination of Gianni Versace: American Crime Story-ból, amiért Emmy és Golden Globe-díjat kapott. Az ő esete kicsit különbözik az eme listán szereplőkétől, ugyanis ő nem a szó szoros értelemben vett YouTuberként kezdte, hanem egy maga idejében nagyot ment videónak hála fedezték fel. A filippinó felmenőkkel rendelkező, Darren Everett Criss igazi művész családból jött, mert noha apja befektetési bankár, nagy pártolója a művészeteknek és elég hamar nyilvánvaló volt, hogy a kis Darren is művészeti pályára lép. Rendszeresen szerepelt iskolai darabokban, miközben autodidakta módon megtanult játszani gitáron, zongorán, mandolinon, harmonikán és dobon. 2009-ben barátaival együtt alapította meg a Starkid Production nevű társulatot és a Harry Potter-mánia csúcsán előadták a saját kis darabjukat az A Very Potter Musicalt, amelynek dalait és szövegeit javarészt maga Criss szerezte. A YouTube-ra feltöltött kis előadás, amelyben Criss játszotta természetesen Harry-t óriási nézettséget, több mint 30 millió megtekintést tudhatott magáénak. Ráadásul a színházi társulat történelmet csinált azzal, hogy a kizárólag tanulók áldal összehozott (megírt, előadott, rögzített) eredeti albumuk, a Me and My Dick először a Billboard történetében a Top Cast Album listájának a 11. helyén debütált.

Innen pedig már egyenes út vezetett az akkoriban szintén nagyot menő és a musicalbe új életet lehelő Glee-be (noha a Döglött aktákban is volt egy jelenése), amelynek második évadjában debütált Blaine Anderson szerepében. Az eleinte csak pár epizódra szóló szerepből végül egy állandó mellékszereplő lett, részben azért, mert rettentő jó volt közte és a Kurtot alakító Chris Colfer között a kémia, részben pedig azért, mert a rajongók nagyon támogatták a két meleg fiatal románcát. Az egyébként heteroszexuális Crisst ezután is rendre megtalálták a meleg karakterek, amit ő sosem bánt és mind színpadon (Hedvig and the Angry Inch), mind filmen rendre alakított ilyen figurákat, de az American Crime Story után kijelentette, hogy nem kíván többet meleg szerepeket játszani, nehogy ezzel vegye el a lehetőséget a többi meleg színésztől. Ryan Murphy-nek viszont azóta is az egyik kabala színésze, hiszen a 2020-as Netflix minisorozatban, a Hollywoodban is volt egy állandó szerepe, a rendező Raymond Ainsleyként (de producerként is kivette a részét). A sorozatokban rendszeres visszatérő továbbra is (a The Flashben és a Supergirlben stílszerűen a Music Meister nevű gonoszt játszotta egykori Glee-s társa Grant Gustin oldalán), a filmekben viszont inkább kisebb mellékszerepeket csíp el, mint például Roland Emmerich Midwayében. Viszont a Glee sztárjai közül így is egyértelműen ő futotta be a legnagyobb karriert, noha elsősorban továbbra is a színházhoz, a Broadwayhez hű, ami viszont így sem rossz teljesítmény egy egykori mellékszereplőtől.

Andy Samberg

Bizony, bizony! Jake Peralta megformálója is a YouTube-nak hála dobbantott és mostanra egy Golden Globe- és Emmy-díjas színész énekessé nőtte ki magát. A most 42 éves sztár O'Brienhez hasonlóan szintén 2005-ben, a YouTube indulásakor lőtt ki. Samberg kísérleti filmesként kezdte és két közeli barátjával, Akiva Schafferrel és Jorma Taccone-val, akikkel a The Lonely Island nevű komikusi formációt alkotják, amelyet még 2001-ben alapítottak. Az együtt készített szkeccseiket töltötték fel a videómegosztóra, amely igen hamar hatalmas népszerűségre tett szert és Samberg még ugyanabban az évben, tehát 2005-ben a híres Saturday Night Live társulatának a tagja lett egészen 2012-ig, ez idő alatt pedig olyan, szintén onnan kikerült nevekkel dolgozott együtt, mind Jason Sudeikis, Tina Fey, Jimmy Fallon, Will Ferrell, Seth Meyers, Amy Poehler vagy Kristen Wiig. (A társulat jelenleg is állandó tagjának számító Beck Bennett szintén YouTube-os szkeccsekkel kezdte.) Ez idő alatt rendre felbukkant Adam Sandler vígjátékaiban, mint a 2012-es Apa ég!, vagy a Hotel Transylvania mindhárom részében ő szólaltatta meg minden gondok okozóját, Jonatánt, az embert, szintén Sandler oldalán, akinek olyan "remekművében" is felbukkant, mint a Nagyfiúk 2. a The Lonely Islandes barátaival egyetemben.

Samberg életében azonban ez idő alatt is kiemelten fontos szerepet játszott a zene és a The Lonely Islanddel együtt 2009-ben kiadták a szólólemezüket az Incredibad-et, amin hip-hop inspirálta paródia nótákat adtak elő, amely egyfajta görbe tükröt tartott a szakma elé. Ebből nőtte ki magát a 2016-os, méltatlanul keveset emlegetett paródia, a Posztár: Soha ne állj le (a soha le nem állással)!, amelyben ezt a szatirikus élt emelik a négyzetre. A leginkább széles ismertséget azonban egyértelműen a 2013-ban indult komédiasorozat a Brooklyn 99 - Nemszázas körzet és annak főszerepe, Jake Peralta hozta meg számára, amiért Samberg a sorozattal együtt egy Golden Globe-díjat is bezsebelt. Ugyan a széria a 8. évaddal véget ér, de Sambergnek ezek után is vélhetően még terem babér.

Donald Glover

És igen! Az ifjú Lando Calrissian, avagy Childish Gambino is nem kicsit köszönhet a YouTube-nak. De ő egy kicsit más utat járt be, mint társai. 2006-ban, az akkor 23 éves, New York Egyetemen tanuló Gloverre David Miner figyelt fel, akinek Glover különböző forgatókönyv tervezeteket küldött, köztük A Simpson-családhoz is. Ez Miner és Tina Fey figyelmét is megragadta és utóbbi meghívta, hogy legyen az akkoriban futó nagysikerű sorozata, A stúdió egyik írója, amit Glover 2006 és 2009 között el is látott és több ízben cameozott is benne. 2008-ban meghallgatták, de végül nem válogatták be a Saturday Night Live egyik szkeccsébe, Barack Obama szerepére, amit végül az SNL-veterán, Fred Armisen játszott el. Azonban new yorki ott tartózkodása alatt Glover a Derrick Comedy társulatnak a tagjává vált, akiknek a szkeccseit 2006 óta rendszeresen töltötték fel a YouTube-ra, vagyis Glover a forgatókönyvírói karrierje mellett egyre inkább nagyobb ismertségre tett szert. A társulattal hozták össze az egész estés, tini nyomozókról szóló Mystery Teamet, ami nem kisebb helyen, mint a 2009-es Sundance Filmfesztiválon debütált.

Még ugyanezen év szeptemberében indult el a Glovernek széles ismertséget hozó sitcomja, a Balfékek (avagy Community), amelynek első négy évadában teljes értékű szereplő volt, az ötödikben viszont már csak az első 5 részben szerepelt. Pletykák szerint azért hátrált ki, mert a rap karrierjére kívánt koncentrálni, Glover elmondása szerint azonban más, személyes okai voltak és noha felajánlották neki a szereplést a hatodik szezonban, ő ezt visszautasította. 2010-ben A csodálatos Pókember castingja kapcsán nagyot ment Twitteren a "donald4spiderman" hashtag, amelyben egy rajongó őt javasolta Pókembernek. Ez odáig fajult, hogy még maga Stan Lee is támogatta az ötletet, azonban végül Andrew Garfield kapta meg a szerepet és Glover elmondása szerint a Sony Pictures sosem kereste meg a lehetőséggel. Viszont 2011-ben a képregények lapjain megszületett az első fekete Pókember, Miles Morales képében, azonban annak alkotója, Brian Michael Bendis szerint az ötlet még a twitter kampány előtt fogant meg benne, miután látta Glovert a Community egyik epizódjában Pókember-jelmezben. (Vagyis ő az ihletője a figurának.) Glover később ráadásul megszólaltatta a karaktert az Ultimate Spider-Man rajzfilmsorozatban, a Pókember: Hazatérés beli röpke szerepében pedig ő maga hivatkozott a figurára. Glover emellett 2016-ban megalkotta (írta, sokszor rendezte is a főszerep mellett) az Atlantát, amiért 2 Emmy-díjat és 2 Golden Globe-ot is bezsebelt, az azt követő években pedig olyan filmekben tűnt fel, mint a Magic Mike XXL, A Lazarus-hatás, a részben nálunk forgatott A mentőexpedíció, no meg a bukás ellenére is neki mindennél nagyobb ismertséget hozó Solo: Egy Star Wars-történet 2018-ban, amelyben lopta a showt az ifjú Lando Calrissianként. Emellett pedig ott volt a zenei karrierje Childish Gambinoként is, amely egyértelműen 2018-ban ért a csúcsára a "This Is America"-val, amellyel 4 Grammy-díjat is bezsebelt. Hamarosan pedig a Solo beli partnernőjével, a másik forgatókönyvíró géniusszal, Phoebe Waller-Bridge-el alkot közösen, szóval nem nagyon fog unatkozni az elkövetkezendő években. Ahogy mi sem. 

Persze a lista még sokáig bővíthető lenne, ezért álljon itt még pár név afféle lábjegyzet gyanánt. Troye Sivan például kakukktojásnak számít több szempontból is. Őt elsősorban énekesként ismerik, pedig először színészként láthattuk, az X-Men Kezdetek: Farkas nyitójelenetében, mint a fiatal Logan, majd ezt követően YouTube-csatornáján vicces videókat, szkeccseket készített, ebből nőtt ki későbbi zenei karrierje is. Azonban nem fordított hátat a színészetnek sem teljesen és Joel Edgerton rendezésében, a 2019-es Kitörölt fiúban nem csak az egyik fontosabb mellékszerepet játszotta el az átnevelő terápiákról szóló drámában az olyan nevek mellett, mint Lucas Hedges, Nicole Kidman, Russell Crowe, Xavier Dolan, vagy maga Edgerton, hanem a betétdalért is ő felelt.

Bo Burnham neve mifelénk kevésbé ismert ugyan, de az amerikai komikus, zenész és költő hatalmas névnek számít a tengeren túlon. Első videóit 2006-ban töltötte fel és 2021 januárjáig bezárólag megközelítőleg 295 milliószor indították el ezeket. Burnham pedig mint a legtöbb komikus, maga is bele-belekóstol a mozifilmek világába. Feltűnt a számára bennfentesnek számító Rögtönzött szerelemben, az Elhajlási engedélyben, mint csapos, a Csajok hajnaligban Scarlett Johansson oldalán, legutóbb az Ígéretes fiatal nőben Carey Mulligan udvarlóját, Ryant játszotta, a 2018-as, kritikailag is elismert coming of age filmet, a Nyolcadik osztályt pedig ő írta és rendezte.

Ti tudtok még olyan színészeket, akik a videómegosztón kezdték a karrierjüket?! Mennyire ismertétek a fentieket?! Akit ismertek valamilyen formában a felsoroltak közül, azokat mennyire kedvelitek?! Válaszaitokat várjuk kommentben.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.