Hirdetés

Top 5: A horrorfilmek legtalpraesettebb final girljei

|

Ezekkel a lányokkal még a legelszántabb slasher gyilkosok sem tudtak mit kezdeni.

Hirdetés

A cikk spoileres!

A final girl, azaz az utolsó lány jelenléte szinte már összenőtt a slasher műfajával. Ez az a karakter, aki végül megmenekül a gyilkos(ok) elől - vagy éppen legyőzi ő(ke)t. És habár rengeteg olyan alkotás született már, amik ezt a filmes toposzt kerülték vagy parodizálták ki, mégis a final girl felbukkanása nyújtja számunkra a remény kicsiny kis csíráját. Az ő sikerük jelenti azt, hogy bármilyen rettenthetetlen is az adott gonosz, mégis legyőzhető.

Hirdetés

Ha rákeresünk erre a karaktertípusra, akkor szinte biztos, hogy minden egyes listán és egyéb összeállításon rendre ugyanazon nevekkel találkozhatunk. Laurie Strode (Halloween), Sally Hardesty (A texasi láncfűrészes mészárlás), Nancy Thompson (Rémálom az Elm utcában) vagy éppen Ellen Ripley (Alien) - az igazi veteránok persze még hozzácsapják ehhez a felsoroláshoz Jess Bradfordot (Fekete karácsony), vagy akár valamelyik Péntek 13 túlélőt is.

Mi viszont egy kicsit csavartunk ezen a mostani összeállításon. Nem a legjobb/legnépszerűbb final girlöket vettük górcső alá, hanem a legtalpraesettebbeket. Azokat, akik nemcsak sikolykirálynők, de felveszik a kesztyűk az ellennel és (csak a hatás kedvéért fogalmazunk így) drágán adják az életüket (utólag is elnézést). Így sajnos a fenti neveket tekintve Sally, Nancy, Jess, sőt még hellyel-közzel Ripley hadnagy is kiesik a felsorolásból. Alább azokat az utolsó lányokat szedtük össze, akik tettek is azért, hogy életben maradjanak a film(ek) végére.

Sidney Prescott - Sikoly-filmek (1996-2022)

Muszáj Sidneyvel indítani ezt a felsorolást, szinte magától értetődő módon. Wes Craven 1996-os mesterműve, a Sikoly mutatta be a nagyközönségnek, hogy az elsőre gyámoltalannak tűnő lányok is felvehetik a harcot a gyilkosokkal - főleg ha az elsőre gyámoltalannak tűnő lányt az imádni való Neve Campbell alakítja. Sidney Prescott karaktere filmről-filmre egyre rétegeltebb és egyre keményebb is lett. Elég csak összehasonlítani a Sikoly első és második részének főbb jeleneteit. Viszont kissé lefelé biggyed a szánk széle Sidneyvel kapcsolatban, hiszen a jövő márciusban érkező hatodik felvonásban már nem fog visszatérni. (Szó mi szó, a legutóbbi filmben szépen átadta a stafétabotot az új lányoknak, szóval a lepényhal először…)

Erin Harson - You're Next (2011)

A mindig mosolygós Sharni Vinson bújt Erin bőrébe ebben a szinte alig ismert, de elképesztően bravúros horrorban. A You're Next sorra vonultatja fel a műfaj bevett kliséit és közhelyeit, de kreatívan, földhözragadtan kezeli őket, emiatt hat frissnek az összkép. Ennek egyik ékes példája Erin karaktere, aki úgy alakul át egyik pillanatról a másikra egy olyan talpraesett és eszes túlélővé, hogy a többi szereplővel egyetemben mi is csak kapkodjuk a fejünket. Mindenképp érdemes belevágni ebbe a vérgőzös kalandba - nem csupán azért, mert ez a slasher nagyon megérdemli a figyelmet, hanem mert Erint is üdítő látni a sok tehetetlen final girl között.

Grace Le Domas - Aki bújt (2019)

2019 egyik legnagyobb meglepetése volt a horrorköntösbe öltöztetett bújócskás Aki bújt (az idei Sikolyt is dirigáló Matt Bettinelli-Olpin/Tyler Gillett rendezőpárostól). Nemcsak amiatt, mert végre egy szimpla, véres és végre határok nélküli trágár slashert kaptunk a pénzünkért, hanem mert a főszerepben nem más tűnt fel, mint Samara Weaving. Hugo Weaving unokája már a 2016-os A bébiszitterrel elrabolta szívünket, itt pedig egy hasonló, de mégis másfajta (horror)oldalát tudta megmutatni. Grace a film végére egy olyan megállíthatatlan final girlként jelenik meg, akit nem mindennap látni - főleg az utolsó, ikonikus mondatával kiegészítve.

Maddie Young - Hush (2016)

Mike Flanagan a horror egyik új fenegyerekévé nőtte ki magát. Sorra szállítja a jobbnál jobb filmjeit és sorozatait, és sokunk örömére mindig tud valami csavarni a bevett formulán. Egyik korai filmje volt az itthon forgalmazásba se került Hush, amiben a későbbi felesége, Kate Siegel játssza a főszerepet. Az írónő, Maddie egy a város zajától távol eső erdőben él egyedül, ami lehet, hogy nem volt annyira jó ötlet, mivel néma és egyik este egy maszkos gyilkos bukkan fel a tornácán. Egy végig feszült és rengeteg görcsös pillanattal megspékelt macska-egér játék veszi kezdetét, amiben Maddie (mindenki meglepetésére) felveszi a harcot az üldözőjével.

Maxine Minx - X (2022)

Ti West egy beskatulyázhatatlan őrült, akinek számos felejthetetlen horrort köszönhetünk már. A fogadósok, Az ördög háza és a V/H/S egyik szegmense mellett idén mutatta meg a nagyközönségnek az X-et, ami egy 1970-es évek Amerikájában játszódó slasher lett. A film egyszerre állít emléket a klasszikus zsánernek és újítja is meg - például a szerethető, hús-vér karaktereivel, az elképesztően részletesen háttérrel vagy éppen a brutális gyilkosságok előrevetítésével. A tündéri Mia Goth játszotta Maxine egyáltalán nem egy tipikus final girl, sőt sokáig nem is lehetett pontosan tudni, hogy ő marad egyedül életben. Viszont ahogy csordogál előre a cselekmény, úgy bontakozik ki egy bármire képes, kissé abnormális túlélő. (Az X után mindenképp tegyetek egy próbát a szintén idén megjelent előzményfilmmel, a Pearllel is - hogy a közelgő MaXXXine-re, a trilógia zárására mindennel képben legyetek.)

+1. Kirsty Cotton - Hellraiser-filmek (1987-1988)

Zárásként egy érdekes utolsó utolsó lányt válogattunk be, hiszen amennyire elkülönülnek a Hellraiser-filmek a többi testhorror alkotástól, úgy Kirsty Cotton sem egy "igazi" final girl. Habár felveszi a küzdelmet az életére és családjára törő cenobite-okkal, főleg az 1988-as Hellraiser 2-ben, még sincs a karakterén akkora hangsúly, hogy mindenki final girlként hivatkozzon rá. Mi viszont díjazunk minden ilyesfajta kísérletezést, így plusz 1-nek beválogattuk az Ashley Laurence által életre keltett karaktert.

Ti milyen plusz nevekkel bővítenétek ki a fenti listát?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.