Hirdetés

10 sorozat, amit pillanatok alatt lepörgethetsz

|

Összeszedtünk tíz olyan szériát, amelyek epizódjaira nem megy rá a teljes napod.

Hirdetés

Ti is voltatok már úgy, hogy kávészünetben, lefekvés előtt vagy bármilyen rövid átmeneti időszakban megnéztetek volna egy-egy sorozatrészt, de a legtöbb nem fért bele az időtökbe?

Kétség se férhet hozzá, hogy remek szériák vannak mindegyik streaming szolgáltatón, elég csak az HBO Maxon éppen futó The Last of Usra, a Netflixen követhető Stranger Thingsre, az Amazon Prime Videón látható The Boysra, a Disney+ Star Wars: Andorjára vagy éppen az Apple TV+-on streamelhető Különválásra gondolni. Viszont a többség félórás játékidőnél kezdődik, számos pedig megközelíti az egyórát is epizódonként, ami belefér akkor, ha sok szabadidőnk van, de ha éppen csak fogyasztanánk valamit gyorsan és már mennénk is tovább, akkor mi a helyzet?

Hirdetés

Ezzel a gondolattal eljátszva állítottunk össze egy olyan listát, amin rövidebb, mint 20 perces részekkel rendelkező sorozatok kaptak helyet, így ezeknél nem fenyeget az a veszély, hogy nem lesz idő befejezni vagy hogy esetleg megunjuk, mire a végére érünk. 

Love, Death + Robots

Nézhető: a Netflixen

Eddig három évadot megélt antológia, amelynek kisfilmjei különböző témákban és stílusokban mesélnek, változó hosszúságban (akad 6, de 17 perces kisfilm is). Vannak benne bohókás és komoly, családbarát és erősen korhatáros, gyengébb és erősebb darabok is (a személyes kedvenc a Zima kék, illetve a A Sas-hasadék), de mindegyikben van valami, ami miatt érdemesek a figyelmünkre. Ráadásul az egyik alkotást (A titkos háború) a magyar Digic Pictures készítette, és olyan színészek adják hozzájuk az arcukat/hangjukat, mint Mary Elizabeth Winstead és Michael B. Jordan. 

Egy házasság helyzete (State of the Union)

Nézhető: az HBO Maxon

A első évadban Louise (Rosamund Pike) és Tom (Chris O'Dowd) hétről hétre egy kocsmában találkoznak, hogy párterápiájuk előtt rá tudjanak hangolódni az alkalomra, ez az iszogatás pedig világossabbá teszi számukra a köztük lévő viszonyt, mint maga a kezelés. A másodikban Ellen (Patricia Clarkson) és Scott (Brendan Gleeson) esetében a maradiság és a haladó szellem a fő ellentét. Mindkettő, tízrészes szezon esetében az erős dialógusokon és az azonosulható karaktereken van a hangsúly, amik a remek színészi alakításoknak hála hatásosak tudnak lenni 9-11 percben is. 

A Fiúk ördögi oldala (The Boys Presents: Diabolical)

Nézhető: az Amazon Prime Videón

Az Amazon egyik zászlóshajója egyértelműen a The Boys (A Fiúk), amely felforgatja a szuperhősök világát, és a képességeik ellenére lealacsonyítja őket a hétköznapi emberek szintjére. Ebben a világban semmi sem fekete-fehér, amelybe jól belesimul egy nyolc epizódos animációs spin-off, amely szintén nem spórol az erőszakkal és a komolyabb témákkal, ráadásul látványvilágban is igyekszik változatos lenni, így akad például Rick és Morty, valamint anime stílusú epizód is. Elsősorban a The Boys rajongóknak szól, de az újoncoknak is jó kóstoló lehet 13-14 perceken keresztül. 

Túl a kerítésen (Over the Garden Wall)

Nézhető: az HBO Maxon

A Cartoon Network animációs sorozata, amelyben két testvér, Wirt és Greg komoly erőfeszítések árán átjutnak a varázslat birodalmába, ám pechjükre ott ragadnak. Különleges figurák segítségével próbálnak meg hazatérni, akik között van egy bölcs idős favágó és egy Beatrice nevű rigó is. Pazar külcsín (különleges animációs stílus és egyedi atmoszféra) és értékes belbecs (varázslatos dallamok és szerethető karakterek) jellemzik a Túl a kerítésen 10-11 perces részeit, és a szinkronkedvelőknek szívmelengető hír lehet, hogy a kalandokat a 2021-ben elhunyt Vass Gábor kommentálja. 

Star Wars: Jedihistóriák (Star Wars: Tales of the Jedi)

Nézhető: a Disney+-on

Antológia jellegű minisorozat, amelynek köszönhetően Ahsoka Tano és Dooku gróf történetei kapnak újabb mélységet. Hármat Ahsoka, amelyekben többek között láthatjuk a csecsemőkorát is, hármat pedig Dooku, akinél okosan mutatják be, hogyan fordult az egykori jedimester szép lassan teljesen az Erő sötét oldala felé. Értelemszerűen leginkább a Star Wars rajongók fogják értékelni, köszönhetően annak, hogy a már ismert karakterek múltját bontogatják tovább, újabb rétegeket felfedve, mindezt kellemes tempóban és megkapó körítéssel, 13-19 percben. 

Dr. Horrible's Sing Along Blog

Nézhető: a YouTube-on

Joss Whedon pajtásai bevonásával összehozott egy miniszériát, amely egyszerre vígjáték és musical, de a jófajta kiadásból. Olyan színészek főszereplésével valósult meg az ördögi gonoszként elismerésre, valójában viszont egy lány szerelmére és figyelmére vágyó Dr. Horrible története, mint a címszereplőt alakító Neil Patrick Harris, a lányt megformáló Felicia Day és a nemezisét életre keltő Nathan Fillion. Fülbemászó dalok, lelkesedéstől fűtött alakítások, valamint parodisztikus és érzelmes pillanatok váltakozása jellemzi a Dr. Horrible's Sing Along Blogot, amit akár egyben is lehet nézni. 

Zootropolis+ (Zootopia+)

Nézhető: a Disney+-on

Intelligens, állatira szórakoztató, van mondanivalója és lenyűgöz minden másodperce… így jellemezhetnénk röviden a Disney 2016-os animációs filmjét, a Zootropolist, amelyben a vadvilág a legnagyobb békességben él együtt, ragadozó és préda egyaránt megfér, mígnem utóbbiak elkezdenek eltűnni a városból. A Zootropolis+ című antológiával ebben a világban időzhetünk még el kicsit hat 10-12 perces epizódon keresztül, hat különböző karakterre fókuszálva. Akad itt maffiasztori, éneklős szám, reality show, szülők általi akciózás és komédia is, a gyerkőcök is élvezni fogják.

Oats Studios

Nézhető: a Netflixen

Neill Blomkamp neve olyan filmek miatt lehet ismerős, mint a District 9, az Elysium vagy a Chappie, viszont azt kevesebben tudják, hogy a nevével fémjelzett Oats Studios kísérleti kisfilmjei megtekinthetőek a Netflixen egy ideje. A sci-fi ötlettár egyaránt tartalmaz a rendező által előszeretettel alkalmazott biohorror-, thriller- és drámaelemeket. A tíz epizódot felvonultató antológiasorozat három része ugyan kicsit túlnyúlik a 20 perces limiten, viszont a többi beéri 4-10-zel, így helye van a listában. Már csak a rövidfilmek változatossága miatt is.

Dug kalandjai (Dug Days)

Nézhető: a Disney+-on

Kevés ember van, aki látta a Fel! című 2009-es Pixar-csodát és nem törte össze őt érzelmileg a film nyitánya, vagy éppen nem szerette volna meg a törétnet során bemutatkozó kutyát, Dugot, aki egy nyakörvnek köszönhetően meg tudja értetni magát másokkal. Egyértelműen Dug volt a közönségkedvenc a karakterek közül, így nem meglepő, hogy a Disney neki adott saját minisorozatot, amelyben a parádés kutyus 10-13 perces kalandjait követhetjük figyelemmel. Például amikor szembe kerül esküdt ellenségével, szembesül a kiskutyákkal járó felelősséggel vagy először lát tűzijátékot. 

Végtelen vonat (Infinity Train)

Nézhető: korábban az HBO Maxon, most legálisan sehol

2019-ben indult útjára a Cartoon Networkön az Infinity Train (magyarul Végtelen vonat), amely egy egészen egyedi és izgalmas koncepcióval megálmodott antológia sorozat: a történet egy végtelennek tűnő vonaton játszódik, amelynek minden egyes vagonja egy külön világot, univerzumot jelent. A vonatra viszont csak olyan emberek szállhatnak fel, akik megoldatlan gondokkal, traumákkal küzdenek, hogy itt megoldást találhassanak. Az HBO Maxról sajnos eltűnt, de bízunk benne, hogy máshova felkerülhet, vagy ha nem, akkor is elérhető alternatív módokon. 

Ti mikkel bővítenétek még a listát?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.