Hirdetés

2024 legjobban várt magyar filmjei

|

Hazai pályán böngésztünk.

Hirdetés

Úgy gondoltuk, itt az ideje egy kis hazai terepszemlének és megnéztük, hogy nagyjából milyen magyar alkotásokra számíthatunk az idei év folyamán a Filmhu cikksorozatából szemezgetve. A felhozatal egészen izgalmasnak, színesnek tűnik, több olyan honi alkotó is újra jelentkezik valamilyen művel, akiket mindig érdemes nyomon követni.

Nemcsak Till Attila, hanem például az Egy nap rendezője, Szilágyi Zsófia is készül valami újdonsággal, de ezeken kívül is lesz mit néznünk a mozikban. A lista természetesen nem teljes, olyan nagy költségvetésű darabokat, mint a Most vagy soha! pedig direkt hagytunk le, hiszen úgyis rengeteg figyelmet kapnak majd. Íme 10(+1) projekt, amire nagyon kíváncsiak vagyunk!

Hirdetés

Kálmán-nap + Egy százalék indián

Hajdu Szabolcs legutóbbi rendezése az Ernelláék Farkaséknál című film volt, amely két család dinamikájába engedett bepillantást. Intim hangvételű, emberközeli, alacsony költségvetésű film volt - egyben egy, a középosztálybeliek problémáit taglaló trilógiának a nyitánya. A trilógia két másik része pedig a Kálmán-nap, illetve az Egy százalék indián lesz, mindkettőt az idei évre várhatjuk. A Kálmán-nap egy párkapcsolat válságába enged bepillantást, míg az Egy százalék indián a férfiszerepeket és azok módosulásait fogja elvileg vizsgálni. Izgalmas témák, az Ernelláék Farkaséknál-ból kiindulva pedig maga a megvalósítás sem lesz kevésbé izgalmas. Egy újabb szelet magyar valóságot fogunk kapni, csak bírjuk gyomorral. 

És mi van Tomival?

Till Attila a rendezéseit tekintve mindig arról volt ismeretes, hogy hatalmas empátiával közelít szereplői felé, akik gyakran a társadalmi életet illetően a margó szélére voltak kényszerülve. Beszéljünk akár a Csicska című rövidfilmjéről, amely egy modern rabszolgatörténetet mesélt el, vagy a Pánikról, illetve legutóbbi munkájáról, a Tiszta szívvel-ről, amely a gengszterfilm műfaji elemeinek felhasználásával mutatott be egy mozgássérült fiatalt. A társadalmi érzékenysége már a sztori alapján is meg fog mutatkozni az És mi van Tomival? című rendezésében, ami egy szenvedélybeteg (alkoholista) karaktert fog bemutatni és a leszokás személyes, testet-lelket megtépázó drámáját fogja feldolgozni. A főszerepben Thuróczy Szabolcsot láthatjuk majd. A film további érdekessége, hogy semmilyen állami támogatásban nem részesült, Attila bő két hét leforgása alatt zavarta le a forgatást, baráti segítséggel. 

Január 2

Szilágyi Zsófia (Fotó: Kallos Bea/MTI)
Szilágyi Zsófia (Fotó: Kallos Bea/MTI)

Szilágyi Zsófia Egy napja az utóbbi évek egyik legjobb magyar filmje volt. Pedig látszólag semmi extra: "csupán" annyi, hogy bemutatta egy háziasszony egyetlen napját A-tól B-ig és tette ezt olyan intenzitással, az apró, hétköznapi részletek értő felnagyításával, hogy nem volt nehéz feltenni Zsófia soron következő filmjét a listánkra. A kiindulópont ismét minimalista, az idő ismét fontos tényező, a sztori ismét a szürke (illetve nem is annyira szürke) hétköznapok drámáit fogja kihegyezni. Ezúttal egy nőt fogunk végigkísérni, aki épp külön költözik a férjétől és akinek barátnője segít a költözésben. A történet azt fogja bemutatni, amint hét kört mennek az autóval és az átvivendő csomagokkal. Hogy ez alatt a hét kör alatt mik fognak történni, arról egyelőre nincs sejtésünk, de az Egy nap-ból kiindulva nem lesz unalmas. Még akkor is, ha ennyi leírásból talán azt is gondolhatjuk. 

Lefkovicsék gyászolnak

Egy apa-fia drámáról beszélünk, amelyben a fiú (Szabó Kimmel Tamás) ortodox zsidóként él Izraelben, az apuka (Bezerédi Zoltán) pedig itthon dolgozik bokszedzőként. Viszonyuk korántsem mondható konfliktustól mentesnek, amikor pedig a fiú anyja meghal és hazatér a "kötelező" zsidó szertartásokat elvégezni, akkor rákényszerül arra, hogy konfrontálódjon, egy levegőt szívjon édesapjával. Az előzetesből kiderül, hogy a film nagy adag humorral fogja feldolgozni az ötletet, nagy hangsúlyt fektetve a zsidó hagyományok bemutatására és azok ütköztetésére a laikus, neadjisten érzelmileg/értelmileg éretlen emberek gondolkodásmódjával. Ami viszont fontos, hogy láthatóan nagy tiszteletet tanúsít mindkét felet illetően. A filmet Breier Ádám rendezte, ötletét az Inkubátor-program keretén belül fejleszthette. A Lefkovicsék gyászolnak egyébként már New Yorkot és Palm Springset is megjárta és egészen elismerő véleményeket kapott. 

Lepattanó

Egy Európa-bajnokságra készülő gombfoci-csapat elveszíti az anyagi támogatottságot arra, hogy kiutazzanak és versenyezzenek, majd pedig a vakszerencsének köszönhetően egy amerikai milliárdos teljes tévedésből utal nekik egy tetemes összeget. Ahelyett, hogy egyből bevallanák a dolgot és visszautalnák az összeget a férfinak, inkább arra használják fel, hogy kijussanak a versenyre. Sportkomédiára számíthatunk, amelyet a szakmailag is elismert Szia, Életem! rendezője, Vékes Csaba rendezett - és ha ügyesen, jó arányokkal dolgozik, akkor egy igazi, ízléses és melegszívű feel-good filmet kaphatunk (legalábbis a sztori alapján). A film egyik főszereplője Scherer Péter, de rajta kívül láthatjuk majd Rába Rolandot, Petrik Andreát, Elek Ferencet és Mucsi Zoltánt is. Sőt, ha mindez még nem volna elég, maga Bobby Ewing, Patrick Duffy is felbukkan majd, mint az amerikai milliomos. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ma este gyilkolunk

Köbli Norbert legutóbbi munkája, a Blokád szakmai és nézői megítélése nem volt egyértelműen pozitív (dacára annak, hogy volt egy-két dicsérendő vállalása), de ettől függetlenül a Ma este gyilkolunkra csak felcsillan többek szeme. Itt egy idősek otthonában elkövetett gyilkosságról fog mesélni, amelyet egy régebben detektív-szerepéről elhíresült színész próbál felgöngyölíteni - hogy rájöjjön közben, ez sokkal összetettebb és embertpróbálóbb feladat lesz, mint gondolná. Ez a Kern András főszereplésével készült film egyértelműen az Agatha Christie-könyvek/filmek hangvételét, stílusát fogja megidézni - remélhetőleg úgy, hogy közben igyekszik majd valami pluszt is belevinni a whodunnit koncepciójába. Kern mellett olyan színésznagységok is felbukkannak majd a filmben, mint Bodrogi Gyula, Pogány Judit, Jordán Tamás, valamint Bánsági Ildikó - igazi sztárparádéra számíthatunk tehát. A rendezői feladatokat Fazakas Péter vállalta magára, ő készítette A játszmát is (amit mi is eléggé szerettünk, úgyhogy emiatt is reménykedünk a pozitív végeredményben).

Sünvadászat

Schwechtje Mihály Remélem legközelebb sikerül meghalnod :) című filmje egy rendkívül erős debütálás volt (amely az iskolai zaklatásra hívta fel a figyelmet), ezt nézve pedig nagyon kíváncsiak voltunk arra, hogy a rendező legközelebb milyen ötlettel rukkol elő. A Sünvadászat egy vidékről Budapestre költözött énekszakos lányról, Bogiról szól majd, aki nem csak az iskolában próbál helytállni, de közben unokatestvére két gyermekét is felügyeli néha. Bogi vállára egyre nagyobb súly nehezedik, amikor pedig egy fontos vizsga napján is elvállalja a bébiszitterkedést, elkövet egy hibát, amelynek kijavítása nem lesz egyszerű. A Remélem legközelebb...-hez hasonlóan ez is egy független produkció, alacsony költségvetéssel, de azért egy ismertebb színésznővel mindenképp találkozhatunk majd: a Napszállta hősnője, Jakab Juli is tiszteletét teszi a filmben. Várjuk szeretettel. 

Csendes éj (nem végleges a cím)

Relatíve kevés olyan magyar film készül, amely karácsonykor játszódik, vagy úgy egyáltalán ezt az ünnepet célozná meg a tematikájával, Dettre Gábor rendező azonban most ezt a hiányt próbálja (akarva vagy akaratlanul) betölteni legújabb alkotásával. A Csendes éj egyetlen éjjel játszódik (természetesen karácsony éjjelén) - egy idős asszony és egy fiatal fiú találkozását meséli el. Egymásra találásuk mélyebbnek bizonyul, mint azt első blikkre gondolnánk: egy kvázi anya-fiú viszony alakul ki közöttük. Rövidfilmről beszélünk, de ez nem szegi kedvünket, a Molnár Piroska és a Larry-ből ismert Vilmányi Benett főszereplésével készült alkotás már ennyiből is érdekesnek, hovatovább, szívet melengetőnek tetszik. 

A pokol élővilága

Eltemetett, elnyomott családi titkok, egy váratlan látogató, mindez kiváló színészek tolmácsolásában. A pokol élővilága egy ünnepi családi vacsora keretein belül játszódik, ahova váratlanul megérkezik Henrik, aki fel akarja fedni az említett család bűneit, mocskos titkait. Hogy ez pontosan mit takar, azt nem tudni, de ha hozzávesszük, hogy a FOMO rendezőjének második filmjéről beszélünk, valamint, hogy olyan színészek szerepelnek majd benne, mint Cserhalmi György, Alföldi Róbert, valamint Tenki Réka, akkor nem tudunk nem érdeklődve figyelni a titokzatos alapkoncepcióra. Hartung Attila rendező többnyire önerőből készítette a filmet.

Kurtág

Kurtág György kétszeres Kossuth-díjas zeneszerzőt az egyik legjobb kortárs kamarazenészként tartják számon - ezért is kapunk róla egy dokumentumfilmet, amelyet nem más, mint Nagy Dénes, a Természetes fény rendezője készít. A film azért is tűnik érdekesnek, mert koncepciója szerint egy földrajzilag egészen szerteágazó alkotást várhatunk, amely Kurtág György életének legfőbb helyszíneire fogja a nézőt elkalauzolni. Így a neves zeneszerzővel eljutunk majd Franciaországba, Izlandra, Hollandiába, illetve Olaszországba is. Reméljük, hogy a film főszereplőjét egy olyan réteg számára is képes lesz majd izgalmassá, érdekessé tenni, akiktől esetleg nagyon távol áll maga a téma. A produceri feladatokat egyébként az az Ugrin Julianna látja el, aki az Egy nő fogságban mögött is állt. 

Kék Pelikan

Kvázi dokumentumfilm animációba oltva? Miért ne? Csáki László Kék Pelikanja a kilencvenes évek Magyarországára kalauzol bennünket és bemutatja, hogy három barát miként kezdett el vonatjegyeket hamisítani és azzal utazni, majd miként kezdtek el egyre ambiciózusabb vállalkozásokba fogni ezt illetően. Szellemes, szórakoztató és tanulságos, az animációt élőszereplős betétekkel vegyítő munkának tűnik, ami szórakoztató módon ad egy szeletet abból, mik történtek kicsiny országunkban a kilencvenes években. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.