Hirdetés

TOP 7: Ki legyen Johnny Depp utódja a Legendás állatok folytatásában?

|

Grindelwald bűntetteire lenne pár megoldásunk.

Hirdetés

Tegnap robbant a hír, hogy Johnny Depp az Amber Hearddel való, egyre botrányosabb válása legújabb folyományaként (sajtópert veszített a brit Sunnal szemben, amelyik asszonyverőnek nevezte korábban) a gyártó Warner Studios kérésére otthagyja a Legendás állatok-franchise-t és ezzel a főgonosz Gellert Grindelwald szerepét is. Most nyilván mindenki a stúdió fejeseit és a producereket szentségeli, azonban Depp és Heard botrányai már a 2016-os első rész előtt nagy port kavartak és a stúdió már akkor, 4 éve (!!!) is magyarázkodásra kényszerült és ezt folyamatosan megtették az elmúlt években: kiállt mellette a rendező David Yates, a producer David Heyman és maga J.K. Rowling is. Azóta azonban a kedélyek nemhogy nem csillapodtak a széria körül, de joggal lehetne azt hinni, hogy valaki elátkozta a boszorkányok és varázslók háborúját taglaló franchise-t. Deppet 2 éve a San Diego Comic-Conon kifütyülték a rajongók, amikor a Grindelwald bűntetteit népszerűsítve megjelent a sötét mágus kosztümjében, ennek tetejébe a film nem csak halovány bevételeket, de halovány kritikákat is produkált, a legrosszabbakat a széria történetében, ezért Rowling segítségére hívták a korábbi forgatókönyvíró Steve Klovest, a 2020-as novemberi bemutatót pedig eltolták 2021-re, majd most a koronavírus miatt 2022-re. Ennek tetejébe idén a Credence Barbone-t alakító Ezra Miller egy videó tanúsága szerint fojtogatni kezdett nyilvánosan egy nőt, J.K. Rowling pedig (állítólagos) transzfób kijelentéseitől azóta is igyekszik mindenki elhatárolódni, élükön a színészekkel. Eme botrányok közül egyértelműen Deppé volt a legrégebben húzódó, a legnagyobb és a leghangosabb, szóval bármennyire is fájdalmas, a Warner és a készítők szempontjából teljesen érthető, hogy az új filmmel igyekeznek kiköszörülni azt a hatalmas csorbát, ami a széria nevén esett és ezért a per visszhangja fényében Depp menesztése mellett döntöttek. (Ettől még nem feltétlenül igazságos, fair a színésszel szemben, de a rossz sajtó így is a kelleténél jobban betesz a produkciónak, azt meg egyetlen filmes sem akarja.)

Hirdetés

Valahogy a szériát nyomon követi az első két epizód utáni kényszerű színészcsere, hiszen a  Titkok Kamrája után a Dumbledore-t alakító, hirtelen elhunyt Richard Harris helyére kellett keresni utódot. Szóba került Christopher Lee és Ian McKellen is, végül a befutó Michael Gambon lett, aki ezt követően 6 filmben bizonyított és akinek az alkalmasságán a rajongók továbbra is csak azért akadnak ki, mert a Tűz Serlege egy adott pontján a könyvvel ellentétes higgadt professzort üvöltöző őrültként ábrázolta. (Itt jegyezném meg, hogy a jelenet levezénylését, a karakter abban betöltött szerepét nem Gambon határozta meg, hanem a rendező, Mike Newell.) Annyiban azonban Gambonnak könnyebb helyzete volt, hogy a temérdek szakáll mögül nem volt szembetűnő a különbség (pláne magyar szinkronnal, ahol továbbra is maradt Makay Sándor a bölcs mágus magyar hangja), nem is leledzett akkora sztárstátuszban, mint Depp, plusz a fedélzetre érkező Alfonso Cuarónnal a franchise is átesett egy kiadós fazonigazításon az Azkabani fogollyal, amibe a színészcsere még passzolt is, ellenben itt a rendezői kormányrúdnál továbbra is David Yates ül. Mindezek fényében rövid mélázás után ugyan, de összeszedtünk 7 színészt (mert ugye a 7 a legerősebb mágikus szám), akik közül valamelyik Depp nyomdokaiba léphetne Grindelwald szerepében és talán jobban el is lehetne valamelyiküket fogadni, mint az egykori rumvedelő kalózkapitányt, akiben már csak tehetsége miatt is ott volt a potenciál, azonban az eddigi két filmben nem igazán tudta kimutatni az oroszlánkarmait, pedig a második rész címszereplője kvázi ő volt. Íme a lista:

7. Colin Farrell

Oké, nyilvánvalóan furcsa lenne, ha ő alakítaná Grindelwaldot, hiszen a Legendás állatok és megfigyelésükben pont a sötét mágus álcájaként szolgált, ezzel pedig a film legnagyobb csavarját kellene valahogy kimagyarázni. Amiért egyfajta ráadásként mégis felkerült eme összeállításra, az azzal magyarázható, hogy Farrellt Percival Gravesként sokan jobban elfogadták a szerepben, mint Deppet, habár utóbbiban valamelyest közrejátszhattak a már említett botrányok éppúgy, mint a színész egyre manírosabbá váló alakításai. Plusz a James Bond-széria is nem egyszer élt azzal a lehetőséggel, hogy korábban castingolt színészek teljesen más szerepben tértek vissza: Charles Gray a Csak kétszer élszben egy gyorsan elhulló szövetségest, a Gyémántok az örökkévalóságnakban pedig magát a főgonosz Blofeldet, míg Joe Don Baker a Halálos rémületben című Dalton-epizód egyik gonoszát, a Brosnan-éra első két filmjében pedig a CIA ügynök, Jack Wade szerepét játszotta. Az viszont kétségtelen, hogy jelen esetben kimagyarázni bonyolultabb lenne, pláne ha létezik egy igazi Percival Graves is valahol a varázsvilágban és Rowlingéknak tervük van még vele.

6. Dan Stevens

Az elmúlt évek egyik legtehetségesebb, legizgalmasabb csillaga, akinek remekül állnak a pszichológiailag komplex karakterek, és a sötét jellemek. Erre talán a legjobb bizonyíték a számára áttörést hozó The Guest manipulatív, intelligens, mégis meggyőzően rokonszenves Davidje, ezek a tulajdonságok pedig a populista politikusok mintapéldányaként funkcionáló Grindelwaldra is tökéletesen illenek. Ami miatt Stevens ennyire hátul szerepel, hogy ő még meglehetősen új fiú, fiatal (még nincs 40 éves) és Jude Law Dumbledore-jával szemben egy olyan színész kellene, aki hozzá hasonlóan már régebb óta a szakmában van. De ha nem is Grindelwaldként, a varázsvilágban szívesen látnánk, illene hozzá egy az oldalak közt lavírozó, összetett mágus szerepe.

5.Cillian Murphy

A Sötét Lovag-trilógia Madárijesztője, valamint a Peaky Blinders Thomas Shelby-je már csak jellegzetes jégkék tekintetében és arcéleiben fenyegető mágus lenne, tudjuk jól, hogy tehetségnek sincs híján Christopher Nolan egyik állandó kabalaszínésze, ahogy az alávaló, hideg, számító karakterekben is profi, ha kell, szóval minden adott. A kérdés, hogy az ír színész elkívánja-e magát kötelezni egy újabb széria mellett még évekig, miközben ott van a már említett Peaky Blinders?!

4. Benedict Cumberbatch

Ha már a Marvel Filmes Univerzum házi mágusa hamarosan dimenziókapukat nyitogat, akkor Doctor Strange megformálója simán áthopponálhatna Rowling varázsvilágába is. Szikár termete passzolna is a sötét varázslóhoz és pont azzal hódította meg a világot Sherlockként, hogy a funkcionális szociopata nyomozó szerepében egyszerre volt kiállhatatlan, manipulatív, mégis szimpatikus, ami miatt Grindelwaldnak sem lenne utolsó (no meg ott a Star Trek: Sötétségben John Harrisonja), plusz az ő sztárstátusza, valamint rokonszenvesen udvarias angol jelleme a valóságban sokat csillapítana a széria viharos kedélyei körül. Viszont nem valószínű, hogy amúgy is sűrű naptárába, amely már így is be van táblázva egy mágus szereppel még pár évig egy másikhoz is odakötné magát beláthatatlan időre.

3. Jonathan Rhys Meyers

Farrell és Murphy után egy újabb ír fenegyerek! Sok szempontból a tökéletes Grindelwald lenne. Meyers bizonyította a Tudorok VIII. Henrikjeként (a fiatal Henry Cavillel az oldalán), hogy a sötét, zsarnoki, kiállhatatlan, arrogáns, ugyanakkor gyötrődő karakterek nagyon is jól állnak neki. És ami még fontosabb: kiköpött időskori mása a Grindelwald fiatalkori énjét a Harry Potter és a Halál Ereklyéi I. Részben, valamint a Grindelwald bűntetteiben alakító Jamie Campbell Bowernek. Ezt a hasonlóságot ki is játszották a harmatgyenge A Végzet Ereklyéi: Csontváros mozifilmben, habár abban nem volt köszönet. A probléma "csak" annyi, hogy Meyers okkal nem futott be nagy mozis karriert (így a több évtizedes sztár Law ellenpontjaként is haloványabbnak hatna) és körülötte is voltak igen csúnya botrányok: alkoholizmusa miatt egy életre letiltották az Ír Légitársaság gépeiről, minek után részegen randalírozott a reptereken és párjával is volt már bántalmazási botránya, ami Depp fényében cseberből vederbe eset lenne.

2. Ewan McGregor

A hamarosan ismét Obi-Wan Kenobi palástját magára öltő skót színész jobbára pont a jóságos, szimpatikus figurák megtestesítője, de ha kell, gonosznak sem utolsó, hiszen legutóbb pont a Ragadozó Madarak hölgykoszorúja elől lopta el a showt, olyan jóízűt ripacskodott, de az Angyalok és Démonok camerlengoját is okkal lehetne felmutatni referenciaként. Pluszban a Dumbledore-t alakító Jude Law-val a karrierjük kezdetén lakótársak voltak, így a közös múlt is adott a színészek részéről. (Igaz, pont Law, Depp és Farrell ugrottak be a Doktor Parnassus  és a képzelet birodalma forgatása során elhunyt Heath Ledger helyére, szóval ez önmagában még nem jelent semmit.) Azonban az Obi-Wan sorozat forgatásával lehet, hogy nehéz lenne összeegyeztetni, pláne ha az is több évre szól és McGregor korábban már kis időre hátat fordított a nagy produkcióknak, miután besokallt tőlük. Mindenesetre talán jobban elhinnénk neki és Lawnak a tragikus románcot és érdekellentéteket, mint Deppnek.

1. Michael Fassbender

Ugyan korunk egyik legtehetségesebb színésze az utóbbi években nem éppen a legszerencsésebben választ szerepeket, ez a teljesítményét a film minőségétől függetlenül sohasem érinti és mindig a maximumot nyújtja. A Prometheusból tudjuk, hogy a manipuláció és a szőke haj sem áll neki rosszul, egykori mutánsvezérként a tekintélye és a rutinja is megvan ahhoz, hogy az ellenoldal vezéralakját hitelesen képviselje és Steve Jobsként simán elhittük neki azt is, hogy emberek tömegei csüngenek a szavain (még ha nem is hasonlított az igazi Jobsra), ami a populista Grindelwald esetében mint láttuk, igencsak fontos tényező a háborúban. Pluszban német-ír származása is jobban passzolna a sötét varázslóhoz, mint Depp indián felmenői (pláne annak fényében, hogy Grindelwald egy létező svájci városka), ezzel pedig sikerülne egyszerre megtartani a Legendás állatok-franchise igazi nemzetközi jellegét és a Harry Potter-széria britizmusát. Arról nem is beszélve, hogy egy botrányoktól mentes, megbecsült színészt köszönthetnének benne a rajongók. 

Ők lettek volna a jelöltjeink, de természetesen most a Warneren a rajongók tekintete, akiknek rohamtempóban kell megoldaniuk a helyettesítést (ha ez nem kezdődött meg már előbb), hiszen a Legendás állatok harmadik részét már forgatják a szigorú pandémiás előírások mellett és úgy kell castingolniuk valakit, hogy egy már összeszokott stábbal azon belül is egy kulcsfigurával kiválóan rezonáljon, ugyanakkor a most Johnny Depp miatt sírókat is megnyugtassa. A bemutató jelen állás szerint 2022, de ez - mint annyi minden az elmúlt időszakban - gyorsabban változhat, mint orrontó furkász érdeklődése egy ékszerboltban.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.