Hirdetés

Toplista: A filmvilág legnagyobb kasszasikerei

|

Így áll jelenleg a bevételi toplista.

Hirdetés

Idén már bemutattuk nektek azt a 10 alkotást, amelyek különböző okok miatt, de végül a filmtörténelem legcsúfosabb bukásaként szerepeltek a mozik pénztárainál. Ebből kiindulva pedig adta magát a lehetőség, hogy az ellentétes oldalt is megvizsgáljuk: azaz a legnagyobb kasszasikereket, a legtöbb bevételt hozó filmeket is körüljárjuk. Ezekből szedtük most össze az élbolyban szereplő 10 legnagyobb címet, a legek legjeit.

Azonban mielőtt belevágnánk, érdemes ezúttal is tisztázni, miként állt össze a lista.

Az inflációt ezúttal nem vettük figyelembe, ugyanis ebben az esetben nagyon nehéz ezt pontosan megállapítani. Mert például 1970-ben a mozijegyek Amerikában 1,55 dollárba kerültek, ami 2004-es inflációval kiigazított dollárban számolva körülbelül 6,68 dollár lenne; 1980-ra az árak viszont kb. 2,69 dollárra emelkedtek, ami 2004-es inflációval kiigazított dollárban számolva 5,50 dollárra csökkent. A jegyárak emellett világszerte eltérő inflációs rátával emelkedtek, ami tovább bonyolítja a bruttó összbevételek korrigálását. De tudjuk, hogy mindent figyelembe véve, papíron az 1939-es Elfújta a szélt tartják a világ legtöbb bevételt generált filmjének (mai árakra átszámolva majdnem 4 milliárd dollárt, pontosabban 3,922 milliárd dollárt hozott), a top 10-ben pedig még szerepelne az E.T., a földönkívüli, a Tízparancsolat és a Doktor Zsivágó is.

Hirdetés

A horrorfilmeket pedig értelemszerűen szintén nem vizsgáltuk. Hiszen ebben a műfajban - ha a százalékos nyereséget nézzük - rengeteg kasszasiker, a bevételét sokszorosan is visszatérítő film van. Gondoljunk csak például a Paranormal Activity első részére, amely marketingköltséget nem számolva 15 ezer(!) dolláros büdzséből készült, és majdnem 200 millió dollárt termelt vissza, ami 13000-szeres (tizenháromezer!!!) nyereség. De hasonló számokat produkált az 1999-es Ideglelés is, vagy - hogy a közelmúltból is legyen egy példa - az idei év egyik nagy slágere, a Terrifier 2, amely szintén 250 ezer dollárból készült, és már átlépte a 10 milliós bevételi határt. Vagyis jól látható, hogy csak ezekkel a filmekkel is megtudnánk tölteni egy listát. De itt most kimondottan a legtöbb bevételt hozó alkotásokra összpontosítottunk.

Viszont elég a szóból, jöjjön hát a toplista!

10. Halálos iramban 7. (2015) - 1,515 milliárd dollár

Ki gondolta volna azt még 2001-ben, hogy egy szimpla utcai autóversenyzős kis filmből egy ekkora szuper-franchise kerekedik? Valószínűleg senki, de valamilyen oknál fogva mégis így alakult. A széria immáron a 10. részre készül, Vin Diesel töretlenül igyekszik összetartani és bővíteni A Családot, ám a 7. rész elképesztő sikerét azóta se tudták nagyon megközelíteni. Amihez azonban mindenki tudja, hogy kellett egy sajnálatos eset is: az addigi főszereplő, Paul Walker baleset miatti elhalálozása.

9. Bosszúállók (2012) - 1,518 milliárd dollár

Mára már egyértelmű, de sokáig kérdéses volt a Marvelnél, hogy tényleg megérte-e elindítani a szuperhősuniverzumot olyan karakterekkel, mint Vasember, Thor, vagy Amerika Kapitány. Az első csapatfilm azonban hamar bebizonyította, hogy ebben van a nagy lóvé: Joss Whedon filmje lett az első, amely egyetlen hétvége alatt több mint 200 millió dollárt termelt, és a Marvel első belépője volt az akkor még csak 12 címet számláló milliárd dollárosok klubjába.

8. Az oroszlánkirály (2019) - 1,663 milliárd dollár

Miután a Disney A dzsungel könyve és A szépség és a szörnyeteg élőszereplős újragondolásával sikereket ért el, 2019-ben három "új" remake-kel próbálkozott meg. A Dumbo kissé bukott, az Aladdin szolid sikert aratott, Az oroszlánkirály viszont valósággal tarolt. Azon lehet vitatkozni, hogy mi szükség volt Jon Favreau rendező CGI-vel felturbózott változatára (khm, a pénzt leszámítva, khm), de a bevételek önmagukért beszélnek: a 191 millió dolláros nyitás minden idők nyolcadik legmagasabbja volt, ez lett a 14. film, amely Amerikában átlépte a félmilliárdot, és csak a kilencedik, amely a tengerentúlon 1 milliárd dollárt hozott össze.

7. Jurassic World (2015) - 1,671 milliárd dollár

Huszonkét évvel azután, hogy Steven Spielberg Jurassic Parkja egy meghatározó filmtörténeti pont lett, itt volt az ideje, hogy ennek a generációnak a gyerekei is megkapják a saját verziójukat a dinoszauruszok pusztításáról. A Jurassic World letaposta a nyarat, és az 1998-as Titanic óta csak a harmadik film volt, amely átlépte a 600 millió dolláros amerikai bevételt.

6. Pókember: Nincs hazaút (2021) - 1,916 milliárd dollár

A második - de nem utolsó - szuperhősfilm a listán, amely a covid világjárvány idején mutatta meg, hogy mekkora sikerre képes egy film a mozik pénztárainál. Az emberek egyenesen tódultak Peter Parker harmadik kalandjára, ami nem csoda, hiszen nem csak Tom Holland, de Andrew Garfield és Tobey Maguire Pókembere is feltűnt a történetben. A film nemcsak a Pókember-filmek közül lett a legtöbb bevételt hozó, hanem a Sony Pictures által kiadott legsikeresebb film is (mert a Marvel-Disney "csak" a kreatív dolgokat felügyelte, a forgalmazást a Sony intézte a jogok miatt).

5. Bosszúállók: Végtelen háború (2018) - 2,048 milliárd

Alig telt el 10 év a Marvel Filmes Univerzum kezdete óta, hogy szinte minden szereplője összegyűljön egyetlen kaland erejéig, hogy egy minden eddiginél nagyobb leszámolásra készüljenek fel a nagy gonosz, Thanos ellen. A film a franchise történetének egyik legbátrabb cliffhangerét tartogatta, így a nézők egy teljes évig várakoztak, hogy megtudják, hogyan ér véget az eposzokba illő szága 3. fázisa. A számok pedig magukért beszélnek: a film 257,6 millió dollárral megdöntötte Az ébredő Erő háromnapos nyitóhétvégi rekordját, és 48 nap alatt elérte a 2 milliárd dolláros álomhatárt.

4. Star Wars VII. Rész - Az ébredő erő (2015) - 2,069 milliárd dollár

És ha már Star Wars… Tizenkét évvel az előzménytrilógia befejezése után J.J. Abrams kapta meg a VII. epizód elkészítését, amely egy monumentális és kockázatos vállalkozás volt akkor. A megközelítés végül a régi és az új idők keverése volt, hiszen Abrams egy vadonatúj szereplőgárdának adott lehetőséget arra, hogy az eredeti Luke, Han és Leia hármasával interakcióba lépjen. És bármennyire is lett a film Egy új remény-remake, a rajongók annyira készen álltak a kalandra, hogy a film a történelem addigi legmagasabb nyitóhétvégéjét (247,9 millió dollár) produkálta. Alig 54 nap alatt megelőzte az Avatart odahaza, és belépett a 2 milliárd dolláros klubba, és a mai napig minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje Amerikában.

3. Titanic (1997) - 2,201 milliárd dollár

Jöjjön hát a dobogó, amelyen - spoiler - James Cameron két helyet is elfoglal. 1997-ben Cameron - szokásához gíven - ismét túllőtt a költségvetésen, és ezúttal már aggódni lehetett, hogy túl messzire ment. Bár a Titanic júliusról decemberre csúszott, mégis olyan globális jelenséggé vált, amilyet akkoriban még nem látott a világ. Miután 15 héten át zsinórban az első helyen állt, 14 Oscar-jelölést és 11 szobrocskát kapott, és a film 12 évig tartotta a bevételi rekordokat - egészen 2009-ig, egy bizonyos Avatarig…

2. Bosszúállók: Végjáték (2019) - 2,797 milliárd dollár

11 év. 3 fázis. 21 film. Megannyi karakter és történet. Minden ide vezetett, itt csúcsosodott ki. A hype, az elvárások és a várakozások olyan méreteket öltöttek, amilyet se előtte, de talán azóta se láttunk. A végeredmény pedig önmagáért beszél: a 2019 áprilisi nyitóhétvége (357 millió dollár) közel 100 millióval haladta meg a Végtelen háború alig egy éve felállított rekordját. A film mindössze nyolc nap alatt ért el félmilliárdos bevételt Amerikában. A 10. napon már 621 millió dollár felett járt. Egymás után dőltek a rekordok, ami sokakat arra késztetett, hogy figyelmen kívül hagyják a "ha" és a "lehet" szavakat, és inkább arra koncentráljanak, hogy mikor veszi át az első helyet az Avatartól, mint a legtöbb bevételt hozó film. A Végjáték azonban már korán kezdte mutatni a jeleit annak, hogy nem biztos, hogy sikerül a trónfosztás: minden idők második legnagyobb második hétvégéjét és a negyedik legjobb harmadik hétvégéjét tudhatta csak magáénak.

Alig hat hét leforgása alatt a Végjáték 73 millió dollárra volt attól, hogy beérje az Avatart, ami jelentős lemaradásnak tűnt. De aztán a Marvel és a Disney június 28-án újra mozikba küldte a filmet néhány extra tartalommal, és a 2019. július 19-i hétvégén - a film 13. hetében - a Végjáték előzni tudott, és a világ királya lett... egy időre.

1. Avatar (2009) - 2,923 milliárd dollár

A 2021-es kínai újbóli bemutatóval az Avatar ugyanis végül visszavette a koronát, amelyet azóta sem eresztett ki a kezei közül.

A világnak a Titanictól számítva mintegy 12 évet kellett várnia arra, hogy James Cameron minden idők legnagyobb filmjét követően elkészítse minden idők új legnagyobb filmjét. Senki sem hitte, hogy túlszárnyalhatja annak számait ezzel a történettel, amely egy idegen bolygóról és a kerekesszékes tengerészgyalogosról szól, aki összefog a helyi őslakosokkal az unobtanium nyersanyagért folytatott harcban. De sikerült. A 3D, a filmkészítő szokásos technológiai újításai és a magasabb jegyárak segítségével az Avatar hét egymást követő hétvégén végzett az első helyen, és végül 785 millió dollárt hozott csak az amerikai pénztáraknál.

Ezzel minden idők legnagyobb bevételt hozó filmje lett Amerikában, amit öt évig és tizenegy hónapig tartott, majd az egyetlen olyan film lett, amely az Egyesült Államokon és Kanadán kívül 2 milliárd dollárt keresett, és ezzel a világ legnagyobb bevételt hozó filmje lett, amelyet csak egy időre adott át a már említett Végjátéknak. Azóta pedig idén, 2022-ben ismét újra mozikba került a film - hiszen hamarosan jön a folytatás, az Avatar - A víz útja -, aminek köszönhetően további 75 millióval nőtt a bevétele, és immáron közel került a 3 milliárdos gigászi álomhatárhoz is. Ki tudja? Egy későbbi újra-újra-újrabemutatással talán még az is összejöhet.

És a végére érdekességnek álljon itt egy olyan toplista is, amiben az infláció (pontosabban a 2021-es világpiaci árfolyam) is bele van számolva:

  1. Elfújta a szél (1939) - kb. 3,9 milliárd dollár
  2. Avatar (2009) - kb. 3,5 milliárd dollár
  3. Titanic (1997) - kb. 3,26 milliárd dollár
  4. Star Wars (1977) - kb. 3,22 milliárd dollár
  5. Bosszúállók: Végjáték (2019) - kb. 2,96 milliárd dollár
  6. A muzsika hangja (1965) - kb. 2,69 milliárd dollár
  7. E.T., a földönkívüli (1982) - kb. 2,63 milliárd dollár
  8. Tízparancsolat (1956) - kb. 2,49 milliárd dollár
  9. Doktor Zsivágó (1965) - kb. 2,36 milliárd dollár
  10. Star Wars VII. Rész - Az ébredő erő (2015) - kb. 2,33 milliárd dollár

Ez lett volna hát a jelenlegi bevételi toplista.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.