Hirdetés

Visszatekintő: Totoro - A varázserdő titka

|

Hayao Miyazaki nagyra nőtt plüssfigura szomszédja lesz.

Hirdetés

Hamarosan debütál a méltán híressé vált rendező, Hayao Miyazaki legújabb filmje, A fiú és a szürke gém, amire az utolsó műveként hivatkoztak a marketinganyagokban (azóta kiderült, hogy máris vannak ötletei egy újabb alkotáshoz, szóval ez még nincs kőbe vésve). Ennek okán a Puliwoodnál felelevenítjük a rendező eddigi filmjeit, hogy betekintést nyerjetek, milyen animációs filmeket tett le sok évtizedes pályafutása alatt, és miért is olyan megkapóak ezek a animációs történetek.

Hirdetés

A teljesség igénye nélkül fog elkészülni ez a cikksorozat, ezért említem meg már az elején, hogy milyen művek nem kerülnek be. Az első egész estés animációs filmje, a Cagliostro vára (Lupin III: The Castle of Cagliostro) egy már ismert manga és anime karakter újabb kalandját meséli el, ami nem annyira hordozza magán Miyazaki kézjegyét. Illetve kimarad még A könyvek hercege (Whisper of the Heart), az Arrietty - Elvitte a manó (Arrietty) és a From Up on Poppy Hill, mivel ezeknek csak írásában vett részt Miyazaki, de a rendezésében már nem. De így is tíz film van még a listán, amelyek teljes egészükben Miyazaki felügyelete alatt és fantáziája által manifesztálódtak.

A Miyazaki visszatekintő eddig megjelent cikkei:

A Laputa - Az égi palota 1986-os premierje után Miyazaki egy könnyed, derűs történeten szeretett volna dolgozni, amit látva csupa pozitív érzést vihetnek magukkal a nézők a moziból. Így született meg a Totoro - A varázserdő titka (My Neighbor Totoro). A debütálásának érdekessége, hogy egy másik Ghibli filmmel küldték egyszerre a moziba, a Szentjánosbogarak sírjával (Grave of the Fireflies), ami a Totoróval ellentétben egy nyomasztó és szomorú történet egy testvérpárról, akik próbálják túlélni a második világháború borzalmait Japánban. A két filmet együtt reklámozták, illetve csoportos jegyet is lehetett vásárolni, amivel mindkét filmet meg lehetett nézni.

A Totoro - A varázserdő titka története az 1950-es évek Japánjába kalauzolja a nézőt, ahol Tatsuo Kusakabe és két lánya, Satsuki és Mei egy régi házba költöznek egy vidéki településen, hogy közelebb legyenek a lányok anyukájához, akit egy közeli kórházban ápolnak tartós betegsége miatt. Satsuki és Mei ahogy felfedezik új otthonukat és a körülöttük lévő erdőt, fura és különleges szellemlényekkel találkoznak. Ezek közül egyik maga a címszereplő Totoro, a nagy, szőrös, vigyorgó lény, akivel többször is összefutnak a lányok és különféle kalandokat élnek át együtt.

A film cselekménye nem túlkomplikált, valóban azt láthatjuk, ahogy a két gyermek felfedezi új otthonukat, iskolába járnak, várják apukát haza a munkából, növényeket ültetnek a kertbe, majd persze kalandoznak a mókás erdei szellemmel, Totoróval. Nem véletlen, ha a Ghibli filmek többségével szemben a Totoro - A varázserdő titkát egyesek unalmasnak, eseménytelennek, vagy szimplán gyerekesnek találják, mert ez a film valóban igényli azt a fajta elmélyülést, aminek hála értékelni tudjuk a sztori által nyújtott apró örömöket, nyugalmas pillanatokat, gyönyörű tájakat és gyermeki lelkesedést. Mert igencsak fontos, hogy tudjunk azonosulni a két kislánnyal, akiknek a vadon felfedezése, a szomszédok megismerése, az új házban alvás is igazi kaland és meghatározó élmények.

Totoro figurája nagyon szép szimbolikája annak, hogy megpróbáltatások alatt is képesek kell legyünk derűt és tréfát csempészni a bizonytalanság közé. Ahogy a lányokat apjuk lelkesíti, hogy nevessék ki a félelmeiket, úgy Totoro arra, hogy merjék hangosan megélni az érzéseiket, nem szükséges magukban lefolytatni ezeket, nem ez teszi a felnőttlétet. A házban lakozó és azt körülvevő szellemekben egyrészt felfedezhető a sintó vallás animizmusa, ami szerint minden tárgyban, természeti jelenségben lélek lakozik. Másrészt a szellemekkel való kalandozás szimbolizálja, hogy a lányok fantáziájuk által hogyan birkóznak meg félelmeikkel. Nem véletlenül a legikonikusabb jelenet a filmből, amikor egy este Satsuki és Mei egy buszmegállóban várják apjukat, aki nem ért még haza a megbeszélt időre az egyetemről. A lányoknak amúgy is elég nyugtalanító, hogy édesanyjuk hosszú ideje kórházban lábadozik, aztán apjuk késését is eltűnéseként élik meg a sötétben, ami minden gyermek egyik legnagyobb félelme, hogy szülei eltűnnek és elárvul. Ekkor jelenik meg Totoro, aki bájos jelenlétével és a cicabusz érkezésével elterelik a testvérpár figyelmét az aggodalomról, és fantáziájuknak hála kalandként élik meg a várakozást.

A Miyazaki korábbi filmjeiről szóló cikkeimben írtam már, hogy visszatérő témája az ember és a természet viszonya, viszont a Totoro - A varázserdő titkában ténylegesen átélhetjük ezt az idilli, természetközeli, harmonikus életet, ahol a család köszönetet mond a nagy fának az oltalmazásért, ahol a növények kicsírázása mágikus erejű eseménynek hat, és ahol a szellemekkel barátságban élnek főhőseink. Ez a sintó tanításokkal is összhangban van, ami a nyugati mentalitástól eltérően azt állítja, hogy a természet nem miértünk van, amit a technológiai fejlődés árán uralmunk alá kell hajtanunk, hanem azzal összhangban kell élnünk. Hogyan is vághatnánk ki egy hatalmas fát, aminek lelke van?

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A Ghibli filmek talán legbájosabb, legbékésebb, legmeditatívabb alkotása a Totoro - A varázserdő titka, ami gyermekeknek ideális szórakozás, felnőtteknek pedig nagy életbölcsességeket nyújt a fantázia és humor fontosságáról a borús helyzetekben. Hiszen nem csak Satsukinak és Mei-nek, de nekünk is szükségünk van Totoróra.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.