Hirdetés

Toplista: 2022 legnagyobb csalódásai

|

Ennél azért jobbra számítottunk.

Hirdetés

Mi sem maradhatunk ki az éves toplistázásokból, ám a formulán idén változtattunk kicsit. Az eddigi Golden Shepherd díjátadónkat felváltja egy több részletből álló cikksorozat, melyben 2022 legjeit vesézzük ki.

A legjobb filmek és sorozatok mellett kitérünk a legrosszabb művekre is, de a sort azok az alkotások nyitják, melyekben a legnagyobbat csalódtunk. A végleges sorrend a szerkesztőség szavazatai alapján született meg.

 

Hirdetés

5. Jurassic World: Világuralom

Dinókra mindig van kereslet, mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a Világuralom szépen csendben átlépte az egymilliárd dolláros bevételi határt. Ez persze közel sem egyenlő az értékítélettel, a színvonal ugyanis finoman szólva sem verdeste az eget. A harmadik Jurassic World mozi nem elég, hogy borzalmas, még csalódást is okozott, elvégre a Bukott birodalomban felépített jövőképből az égvilágon semmit nem kaptunk. Illetve mégis, az első és az utolsó öt percben megemlítik, hogy aztán egy gagyin nosztalgiázó, érdektelen és túlnyújtott alibi kalandozást nézzük két és fél órán keresztül. De legalább azt megtanultuk, hogy bármelyik dinoszauruszt meg lehet szelídíteni azzal, ha magunk elé tartjuk a kezünket.

4. Halál a Níluson

Kenneth Branagh tovább folytatta a saját Poirot kalandját, mely rossznak nem feltétlenül nevezhető, hiszen elnézegeti az ember, de két óra után feláll és úgy érzi, mintha nem történt volna semmi. A Gyilkosság az Orient expresszen sem váltotta meg a világot, a Halál a Níluson azonban a teljes közöny és érdektelenség mocsarába fulladt. A krimi szál lassú és kiszámítható, a karakterek jóindulattal is közepesek, a csipetnyi dráma pedig egyáltalán nem működik. A legérdekesebb a belga nyomozó bajszának eredete volt, ezzel pedig szerintem mindent elmondtam a filmről.

3. A Halloween véget ér

David Gordon Green Halloween filmjei egy külön idővonalat alkotnak, ahogy arról megemlékeztünk a nagy Halloweeni toplistánkban. Az első rész sikere után a második felvonás megosztóbb lett, de még mindig egy értékelendő próbálkozás volt, tele ötletekkel és pazar vizualitással. A záróakkord szintén igyekszik kreatív lenni, Green érezhetően egy teljesen más irányba akarta elvinni a franchise-t, a gond csak annyi, hogy mindezt borzasztóan teszi. Az új főhősnek semmi kisugárzása, Michael Myers epizódszereplő a saját filmjében, de az egész mumus mítosz is sokkal jobban redukálódik a kelleténél. A modern slasher horror egyik ékköve lehetett volna ez a trilógia, ám sokkal jobban jártunk volna, ha a Gyilkos Halloweennel lezárul a Green-éra.

2. Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

Rian Johnson legújabb produkciója ékes példája annak, hogy a legnagyobb csalódások közt nem csak rossz filmek szerepelnek. Sőt, fogtok még találkozni az Üveghagymával az érem másik oldalán is, az azonban szembeötlő, hogy az első Tőrbe ejtvénél jóval megosztóbb lett. Az előd kétségtelenül magasra tette a lécet, aminek meg kellett felelni, s noha Johnson nem adott ki fércmunkát a kezei közül, mind karaktereiben, mind a konfliktus feloldásában voltak problémák. Sokaknak nem tetszett a közeg, a didaktikus reflektálások az aktuálpolitikára, vagy épp az utolsó 20 perc, ahol következetlenségekből sem volt hiány. Jelen sorok írója kifejezetten szerette a filmet, de teljesen érthető, hogy valakinek ez miért csalódás.

1. Thor: Szerelem és mennydörgés

A Marvel negyedik fázisa erősen megosztja a rajongókat, a laikusabbakat pedig szinte teljesen elveszítette. Megosztó lett az új Doctor Strange, az Örökkévalók és Thor visszatérése is hagyott némi kívánnivalót maga után. Ez főleg annak fényében szomorú, hogy Taika Waititi a Ragnarökben remekül megtalálta a humor olyan formáját, ami még belefér az összképbe. A Szerelem és mennydörgés esetében azonban valami félrement, holott rengeteg potenciál volt benne. A dráma üggyel-bajjal működne, ha nem erőltetnének minden jelenetbe felesleges poénokat, a legnagyobb probléma azonban maga a címszereplő, akit egy idióta bohóccá redukáltak a személyes tragédiái ellenére. Nem vállalhatatlan, vagy pocsék Waititi műve, vannak a listán bőven rosszabbak, viszont abszolút csalódás és méltatlan kiherélése az egyik legjobb Marvel karakternek.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.