Hirdetés

Meglepő szinkronhangokat hallhatunk a Super Mario film magyar verziójában

|

A Nintendo és az Illumination közös animációs filmje ikonikus karaktereket vonultat fel, akiket ismert színészek szólaltatnak meg az angol változatban, de megvizsgáltuk, hogy mi a helyzet a magyar szinkronnal.

Hirdetés

Sok rajongó szeretné elfelejteni az 1993-as, Bob Hoskins és John Leguizamo főszereplésével készült adaptációt, amelyet még a nosztalgia is nehezen tud megszépíteni. Az animációs filmjeivel (mint a Gru, A kis kedvencek titkos élete vagy az Énekelj) nagyot kaszáló Illumination azonban igyekszik egy olyan feldolgozást bemutatni a Nintendo támogatásával, amely egyszerre tölti el elégedettséggel a Mario-veteránokat és ismerteti meg a karaktert az új generációkkal is.

Az Aaron Horvath és Michael Jelenic (Tini Titánok,Tűzgyűrű - Kritika - Puliwoodé harcra fel!, Tini Titánok: A film) írásában, Matthew Fogel (A LEGO-kaland 2, Minyonok: Gru színre lép) rendezésében érkező Super Mario Bros.: A film temérdek utalást és easter egget tartalmaz majd a videojátékos franchise-zal kapcsolatban, és természetesen felvonultatja annak minden fontos szereplőjét. Itt lesz Mario, Luigi, Bowser, Toad, Peach hercegnő, Donkey Kong és sokan mások is, akiknek ismert színészek kölcsönzik a hangjukat az angol változatban. De mi a helyzet a magyar szinkronnal? Vajon a főszereplő Mariót megszólaltató Chris Prattnek megmaradt Miller Zoltán? A helyzet nem ilyen egyszerű.

Hirdetés

Fontos tisztában lenni vele, hogy animációs filmek esetében nem azt szokták figyelembe venni elsősorban, hogy ki az adott karaktert megszólaltató színész állandó magyar hangja, hanem azt, hogy a hangi hasonlóság mennyire van meg az eredetihez képest. Ebből kifolyólag senki se lepődjön meg azon, hogy az alábbi listában nem a jól megszokott párosításokat találja, amiképpen azon se, hogy a mellékelt szinkronos trailerben is mások szólalnak meg, ezeket ugyanis nem mindig a végleges szereposztással veszik fel, inkább csak ízelítőként funkcionálnak. 

A Super Mario Bros.: A film magyar változata a következő hangokkal fog a mozikba kerülni: 

Chris Pratt (Mario) - Szemenyei János

Pratt arca hazánkban már szinte összeforrt Miller Zoltán hangjával, köszönhetően olyan gigafranchise-oknak, mint a Jurassic World és A galaxis őrzői. Csakhogy az animációs filmek esetében eddig sem az ő párosukat hallhattuk: A LEGO-kaland részekben Molnár Áront választották Emmethez, az Előre című Pixar-műnél pedig Bodrogi Attila helyettesítette Millert. Nem meglepő hát, hogy a Super Mario Bros.: A filmnél is igyekeztek olyat találni, aki kicsit közelebb kerülhet Pratt Mario-megszemélyesítéséhez, így esett a választás Szemenyei Jánosra, akit jelenleg olyan színdarabokban láthat a közönség, mint a Madagaszkár (Pesti Magyar Színház), az Aranyoskám (Madách Színház) és a Hegedűs a háztetőn (Szegedi Nemzeti Színház). Szemenyei nem csupán tehetséges színész, de az énekhangja is remek, a YouTube-on látható felvételek alapján pedig valóban passzolhat Marióhoz. 

Charlie Day (Luigi) - Jakab Márk

A Felhőtlen Philadelphia sorozat rajongói valószínűleg Pálmai Szabolcs nélkül már el se tudják képzelni Charlie Day szereplését, pedig az az igazság, hogy a filmekben általában Rajkai Zoltánt (Sam Rockwell, Mark Ruffalo, Bradley Cooper) osztják rá. Így volt ez a Förtelmes főnökök, a Hétmérföldes szerelem, a Tűzgyűrű és a Pofoncsata kapcsán is. De amikor animációs szerepre került sor, Daynél szintén felborították a status quót, a Szörny Egyetemnél Scherer Péter, A LEGO kalandban Kovács Lehel tolmácsolta nekünk, most pedig kipróbálnak egy harmadik verziót. Jakab Márk sokszor szinkronizál, de általában nem nagynevű színészeket, szóval kevésbé marad meg a fejekben: a Midwayben Alexander Ludwig, a Kaliforniai álomban Finn Wittrock, az Aki bújtban Nat Faxon, a Rendes fickókban Matt Bomer hangjaként hallhattuk. Talán ezúttal többen megjegyzik majd őt. 

Jack Black (Bowser) - Gémes Antos

A legelső előzetesben még Schneider Zoltán libabőrt okozó és valóban fenyegetően ható előadásában gonoszkodott Jack Black Bowserje, de a szinkronrendező végül nem tartotta meg ezt a párosítást, helyette egy másik olyan orgánumot választott, ami kellően karakteres. Gémes Antos munkáival a hazai közönség találkozhatott már az elmúlt években, legfőképpen Brian Tyree Henry filmjeinek köszönhetően, mint A gyilkos járat, az Örökkévalók és a Nő az ablakban. Kicsit sajnáljuk, hogy Schneider nem maradt meg Bowserhez (Kratosszal vígasztalódhat), de nincs kétségünk afelől, hogy Antos ugyanolyan ügyesen fogja megoldani ezt a feladatot, mint Schneider vagy Black. 

Keegan-Michael Key (Toad) - Szabó Máté

Mario kis barátját nem szinkronizálhatja bárki, cuki külseje miatt ugyanis játékosság és fiatalosság kell hozzá (elég csak a fenti trailerben megnézni, ahogy tettre kész tekintettel előkapja a serpenyőjét és hadba indul). Emiatt a Keegan-Michael Keynél általában beváló Zöld Csaba vagy a helyette néha beugró Kálid Artúr kiesnek, a munkát végül a sokoldalú, nagyon termékeny és profi színész, Szabó Máté kapta, akit a tévénézők elsősorban Sheldon Cooperrel azonosíthatnak, de ismertebb karakterei között tudhatja a Fullmetal Alchemist Edward Elricjét, a Flash sorozat címszereplőjét, a Kung Fu Panda filmek Sáska mesterét és az Odaát Dean Winchesterét is. Máté a kisujjából kirázza a figurát.

Anya Taylor-Joy (Peach hercegnő) - Mentes Júlia

Anya Taylor-Joy korosztályának egyik legtehetségesebb színésznője, akiben rengeteg potenciál van, és tekintve, hogy A vezércsel sorozat már megalapozta a hírnevét, Robert Eggers rendezéseiben brillíríozott, valamint ő lesz a főszereplője a Furiosa című Mad Max-filmnek is, valószínűleg gyakran fogjuk látni a mozikban és a képernyőkön. Vagy hallani, merthogy Taylor-Joy szinkronizálni is szokott: a netflixes A Sötét Kristályban Sipos Eszter Anna, a Playmobil: A filmben Csifó Dorina követte le a játékát. Többnyire Csifó (A boszorkány, Telivérek), Csuha Bori (Széttörve, Üveg, Az új mutánsok) és az utóbbi években Sodró Eliza (Emma, Amszterdam, A menü) osztozott rajta, most viszont mindannyian "hoppon maradtak". Az a Junior Prima díjas Mentes Júlia lett a befutó, aki a Szösziben Marilyn Monroe-ként Ana de Armast, az Avatar: A víz útjában Kiriként Sigourney Weavert, a Vajákban sorozatban Jenneferként pedig Anya Chalotrát szólaltatta meg, szóval minden képessége megvan hozzá, hogy Mario életének legfontosabb hölgyének "bőrébe bújjon". 

Seth Rogen (Donkey Kong) - Gacsal Ádám

Seth Rogen dörmögését nagyon nehéz utánozni, a magyar változatokban általában meg sem próbálják, inkább a karakterességre mennek rá. Ennek köszönhetően a legtöbbször Anger Zsolt (Ewan McGregor) vállalta kollégája kíséretét, legutóbb az Amerikai pácban, de a Rossz szomszédság talán jellegzetesebb példa az együttműködésükre. Rogen azonban előszeretettel vállal animációs karaktereket is, és egyik alkalommal sem Angert hívták be ezekhez: a Kung Fu Pandában Szabó Máté, a Hortonban Besenczi Árpád, a Virslipartiban Görög László, Az oroszlánkirályban Faragó András, a Chip és Dale: A Csipet Csapatban pedig Varga Gábor lépett szimbiózisba az amerikai színésszel. A Super Mario filmben az egyik legnépszerűbb Nintendo-karaktert, Donkey Kongot kapta meg Rogen, míg nálunk a Daniel Radcliffe munkásságát végigkísérő Gacsal Ádámra osztották a melák majmot, amely egyelőre nagy kérdőjel, hogy mennyire fog működni, de bizakodunk.  

Valamint:

Kamek (Kevin Michael Richardson) - Kerekes József
Pingvinkirály (Khary Payton) - Törköly Levente
Mario apja (Charles Martinet) - Németh Gábor
Giuseppe (Charles Martinet) - Charles Martinet
Spike (Sebastian Maniscalco) - Tóth Roland
Tony bácsi (Rino Romano) - Mihályfi Balázs
Arthur bácsi (John DiMaggio) - Koncz István
Mario anyja (Jessica DiCicco) - Pálos Zsuzsa
Cranky Kong (Fred Armisen) - Harsányi Gábor
Lumalee (Juliet Jelenic) - Tanka Natália

További magyar hangok: Ács Bernadett, Albert Gábor, Andrádi Zsanett, Balda Balázs, Bihal Roland, Bolba Tamás, Csuha Lajos, Dézsy Szabó Gábor, Fáncsik Roland, Farkas Fanni, Fülöp Tamás, Galiotti
Barbara, Haagen Imre, Hannus Zoltán, Kádár-Szabó Bence, Kossuth Gábor, Lovas Dániel, Lukács Dániel, Majorfalvi Bálint, Molnár-Haisz Emese, Nikas Dániel, Orbán Gábor, Quintus Flóra, Seder Gábor, Sipka Gábor, Téglás Judit, Turi Bálint, Urbán-Szabó Fanni.

Magyar szöveg: Speier Dávid
Felvevő hangmérnök: Gábor Dániel
Vágó: Kajdácsi Brigitta
Gyártásvezető: Kincses Tamás
Zenei rendező: Bolba Tamás
Szinkronrendező: Nikodém Zsigmond
Produkciós vezető: Hagen Péter

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.