Hirdetés

Minden, amit a Flash - A villámról tudni érdemes

|

A világ leggyorsabb embere hamarosan beszáguld a mozikba, ezért még gyorsan előtte összeszedtünk vele kapcsolatban minden infót.

Hirdetés

Flash jövő héten végre a mozikba is berobog, hogy Ezra Miller Barry Allenjét egy várva várt szólófilmmel ajándékozza meg - a karakter története során először. Az idáig vezető út azonban sokkal rögösebb volt, mint amilyenre a stúdió számított volna.

Miller botrányai és jogi problémái mellett - amelyek kétségessé tették még a film megjelenését is - a rendező megtalálása is végtelennek tűnő feladat lett. De nézzük is, hogy jutottunk el idáig.

Hirdetés

A hosszú út a premierig

Bár egy Flash főszereplésével készülő mozi tervei a 2000-es évek elejére nyúlnak vissza, a Warner Bros. és a DC Films csak az időközben megszűnt DCEU startja - ezt indította el a 2013-as Az acélember - után, 2014-ben jelentette be a filmet, miután Miller megkapta a karakter szerepét a Batman Superman ellen: Az igazság hajnalában. Akkor a premierdátumot 2018 márciusára tűzték ki. A karakter ezután szépen bemutatkozott, majd feltűnt még az Öngyilkos osztagban és Az Igazság Ligájában is. A saját filmje azonban csak nem akart elkészülni.

Az elhúzódó fejlesztések, forgatókönyv-átírások és rendezőcserék után 2019 nyarán aztán végre megtalálták a végső rendezőt: Andy Muschiettit szerződtették. Az előkészületi munkálatok így 2020 elején kezdődtek meg, de a covid, valamint Ezra Miller elfoglaltsága miatt (aki ekkor még a Legendás állatok: Dumbledore titkait forgatta) a tényleges forgatás azonban csak 2021 tavaszán rajtolt el. A film ekkor kapta meg az akkor még véglegesnek tűnő 2022 júliusi megjelenési dátumot, de végül a koronavírus miatt ez 2022 novemberére csúszott.

A Warner Bros. ezután úgy döntött, hogy még egyszer elhalasztja a filmet, hogy a kreatív és a vizuális effektekkel foglalkozó csapatoknak több időt adjon a befejezésére. Így jutottunk el 2023. június 15-ig, a tényleges bemutatóig.

DCEU vagy nem DCEU?

A DC filmes univerzumának vége - legalábbis abban a formában, amit az elmúlt években láttunk belőle. A Warner vezetői nem tudták megismételni a Marvel által oly sokáig tökélyre fejlesztett módszerét, és a crossover aspektusa borzalmasan megbukott. Bár egyesek szerint Zack Snyder vágása Az Igazság Ligájából ígéretesnek tűnt, de végül túl későn érkezett.

Aztán pár hónapja kiderült, hogy A galaxis őrzői és a 2021-es Az öngyilkos osztag író-rendezője, James Gunn, valamint Peter Safran veszik át a DC összes projektjének kreatív oldalát. Ezzel gyakorlatilag létrehozva a DC Studios-t, valamint egy koherens és egységes tervet a cég IP-jeire a filmek, a tévé és még a videojátékok terén is - avagy ők lesznek a DC Kevin Feige-jei (aki a Marvel Filmes Univerzumát vezeti a mai napig).

A DC filmek és sorozatok új korszakának első fejezete az "Istenek és szörnyek" címet viseli, és a tervek szerint 2025-ben kezdődik majd el, egy teljesen új és friss Superman-filmmel, amelyet maga Gunn ír és rendez is.

Hogy ez mit jelent majd a jövőre nézve, azt nem tudjuk. De az biztos, hogy a DCEU néhány karaktere túl fogja élni ezt a rebootot, míg másokon változtatni kell, hogy az új elképzelésbe beleilleszkedjenek, vagy különben egyszerűen partvonalra kerülnek. A folyamatban lévő, úgynevezett "másvilági" történetek, mint például a Robert Pattinson-féle Batman folytatásai és tervezett spin-offjai, vagy éppen a Joker folytatása, a Folie à Deu viszont érintetlenül maradnak, és mindentől függetlenül léteznek majd.

És hogy mi köze mindennek a Flashez? A Gunn és Safran által kijelölt új útjával korábban megerősítették, hogy a Flash az egész DC Filmes Univerzum újraindítását és új vágányra helyezését szolgálja majd, így talán az eddigi legfontosabb DC-film lesz. És hogy lesz-e helye ebben az új tervben Ezra Miller Flashjének? Az még mindig a jövő zenéje.

A történet… nagy vonalakban

Bár a cselekmény részleteit titok övezi, mind a sajtóközlemények, mind az eddig nyilvánosságra hozott előzetesek kb. világos képet festettek arról, hogy a történet szempontjából mire számíthatunk a Flash-től. A DC Comics 2011-es Flashpoint című crossover eseménye inspirálta a történetet.

Minden azzal kezdődik, hogy Barry Allen (Ezra Miller) szupererejét felhasználva visszautazik az időben - és Bruce Wayne (Ben Affleck) figyelmeztetéseit figyelmen kívül hagyva megmenti a családját. Ennek eredményeképpen a jövő gyorsan megváltozik, és a címszereplő egy olyan valóságban reked, amelyben Zod tábornok (Michael Shannon) visszatért, és a Földet a megsemmisülés fenyegeti, mivel nem csak Superman nincs, de metahumánok sem léteznek.

Ennek a valóságnak egyetlen reménye egy másik Batman (Michael Keaton) és egy problémás Supergirl (Sasha Calle) összeverbuválása, aki egészen más lehet, mint az általunk megszokott kriptoni istenség. És persze több Barryt is láthatunk majd szaladgálni és valószínűleg bajt okozni.

A színészgárda

A filmben tehát feltűnik Ezra Miller mellett Sasha Calle (Kara Zor-El/Supergirl), Michael Shannon (Zod tábornok), Ron Livingston (Henry Allen), Maribel Verdú (Nora Allen), Kiersey Clemons (Iris West), Antje Traue (Faora-Ul), Ben Affleck (Bruce Wayne/Batman), és Michael Keaton (egy másik Bruce Wayne/Batman). Ezen felül pedig további cameokra és meglepetésekre lehet majd számítani.

Lesznek azonban hiányzók is. Bár a pletykák szerint Gal Gadot Csodanője és Henry Cavill Supermanje is eredetileg feltűnt volna a film során (mi több, ezeket a jeleneteket már fel is vették), a végső verzióban jelenleg úgy tűnik, mégsem szerepelnek, pláne ha figyelembe vesszük a DC stúdió átrendeződését. De azért a remény hal meg utoljára.

A stábcsapat

Mint ahogyan azt már korábban említettem, az évek során több rendezőt is elfogyasztott már a projekt. Többek között Phil Lord és Chris Miller (A LEGO-kaland, 21 Jump Street, Pókember: Irány a Pókverzum), Seth Grahame-Smith (Abraham Lincoln: A vámpírvadász, LEGO Batman - A film), Rick Famuyiwa (Kábszer, A mandalóri), valamint John Francis Daley és Jonathan Goldstein (Éjszakai játék) is csatlakozott a filmhez a múltban, hogy aztán egy ponton mindannyian távozzanak.

Végül a Stephen King: Az 1-2-t is elkészítő Andy Muschietti volt az, aki magához vette a kormányrudat, és összehozta a filmet. Christina Hodson (Ragadozómadarak, Űrdongó) az utolsó forgatókönyvíró, aki a filmen dolgozott, a történetért azonban kreditet kap még Joby Harold (Obi-Wan Kenobi-sorozat, A holnap határa) és John Francis Daley-Jonathan Goldstein párosa is. A film operatőre A galaxis őrzői Vol. 2-n is dolgozó Henry Braham volt, zeneszerzőnek pedig az a Benjamin Wallfisch érkezett, akivel Muschietti már az Azon is dolgozott együtt.

Ezra Miller botrányai

Az univerzumépítési gondok mellett a Flashnek a film főszereplője, Ezra Miller körül kialakult számos ellentmondással és botrányaival is meg kellett küzdenie. Ezek a szerencsétlen események 2020 körül kezdődtek, amikor Millerről egy olyan videó jelent meg az interneten, amelyen egy nőt fojtogat néhány rajongó előtt.

Itt azonban korántsem ért véget még a botrányok sorozata. Sokkal nagyobb kárt okozott a közmegítélésének egy maroknyi, 2022 tavaszán Hawaiin történt incidens. Ezek között voltak fizikai összetűzések és rendbontások is. Nem sokkal később, 2022 júniusában a Standing Rock Sioux törzsi bíróság ideiglenes védelmi határozatot hozott Miller ellen egy 18 éves aktivista nevében, aki 2016 óta állt problémás kapcsolatban a színésszel.

Ezen felül további zaklatási, lopási és kábítószerrel kapcsolatos vádak - amelyekben olykor gyerekek és tinédzserek is érintettek voltak - kerültek felszínre 2022 folyamán. Végül Miller képviselője nyilatkozatot adott ki, amelyben a színész bocsánatot kért a múltbeli viselkedéséért, és állítása szerint intenzív válságos időszakot élt át, valamint mentális egészségügyi problémákkal küzd, ami miatt kezelés alá is vetette magát. Ezek miatt a színész távol marad (és már maradt is) a film marketing kampányától idáig, és a lehető legkevesebbet szerepel csak a népszerűsítési turnén.

A Flash - A Villám június 15-től látható a hazai mozikban. Ti meg fogjátok nézni?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.