Hirdetés

Toplista: 2022 legjobb filmjei

|

Ezeket a filmeket szerettük legjobban 2022-ben.

Hirdetés

Mi sem maradhatunk ki az éves toplistázásokból, ám a formulán idén változtattunk kicsit. Az eddigi Golden Shepherd díjátadónkat felváltja egy több részletből álló cikksorozat, melyben 2022 legjeit vesézzük ki - olvashattátok már a legnagyobb csalódásainkról, a legrosszabb filmélményeinkről és arról is, hogy mik voltak szerintünk a legjobb sorozatok.  Az utolsó állomás nem lehet más, mint a királykategória, azaz a kedvenc filmjeink tavalyról.

A szerkesztőségi szavazásnál ezúttal nem ment minden olyan természetesen és egyértelműen, akadnak fájó hiányzók és a népszerűségükből adódóan nagyobb figyelmet kapó produkciók (lásd a győztest), de a végeredményt azért nem félünk kitenni az ablakba.

Hirdetés

10. Licorice Pizza

Nálunk 2022 márciusában mutatták be a mozikban, így befért a legjobbak közé és miért is ne fért volna be Paul Thomas Anderson hangulatbombája. Az író-rendező egy szuper időutazásra invitál, mely a sztori helyett az érzésekre és a karakterekre fókuszál. Csodás színészek (az élen Philip Seymour Hoffman fiával, Cooperrel), frappáns humor, és annyira természetesnek, mégis elemeltnek ható világ, ami pillanatok alatt magába tud szippantani.

9. Tőrbe ejtve: Az üveghagyma

A legnagyobb csalódásoknál említettük, hogy vissza fog még térni Rian Johnson műve, s lám, sikerült beverekednie magát a toplistába. Ez is mutatja, hogy mennyire megosztó darabról van szó, még egy ilyen kis csapaton belül is. Mindenesetre Johnson továbbra is otthonosan mozog a "ki tette" zsánerében, változatos történetet és figurákat ír, mindezt piszok szórakoztató köntösben. Egyszerre reflektál a modern korra, használja fel a klasszikus paneleket és újítja meg őket. Nem fogjuk bánni, ha érkeznek még folytatások.

8. Pinokkió

Mondanom sem kell, nem a Disney élőszereplős verziójára gondolunk, hanem Guillermo Del Toro és Mark Gustafson stop-motion csodájára, mely elhozta nekünk a definitív Pinokkió élményt. Vizuálisan párját ritkítja és tartalmilag is maradandó élményt nyújt. Fontos témákról beszél közérthető, mégis hiteles és tanulságos stílusban, s helyenként igen sötét vizekre evez. Egy olyan tanmese ez, mely nem akar illúziókat kergetni és úgy használja a fantáziaelemeket, hogy azok belesimuljanak a cselekménybe. Mindezt egy olyan végpontba kifuttatva, ami az élet körforgásáról mesél.

7. Nem

Az üveghagymához hasonlóan szintén egy megosztó darab, mely sokakat teljesen elkerült, míg mások végeláthatatlan rétegeket láttak bele. Tartalmiságát tekintve lehet, hogy fennáll a kettősség, az azonban tény, hogy Jordan Peele időközben az írás mellett elsajátította a rendezés csínját-bínját is. Pazar érzékkel épít misztikumot, kelt feszültséget és a látványelemeket is úgy használja, hogy ne legyen tolakodó, sokkal inkább a cselekmény és az összkép javára váljon. 2022 egyik legkülönlegesebb moziélménye, amire nem mondhatunk nemet.

6. A világ legrosszabb embere

Itthon 2022 januárjának végén jelent meg Joachim Trier műve, így nem maradhatott ki a listánkból. Lényegében egy felnövéstörténetet látunk, csak tinik helyett a mai 30-as, 40-es korosztályra fókuszálva, mert az útkeresés bizony nem csak a fiataloknál kerül elő. Elképesztően emberi darab, amiben fontos témák, különböző világnézetek kerülnek terítékre, mindezt megpakolva szuper jelenetekkel. A szakítás, az időmegállítás, vagy a drogos trip beleégnek az agyunkba és olyan érzelmi hullámvasútra invitálnak, mely sokáig velünk marad.

5. Top Gun: Maverick

Tom Cruise jött, látott és győzött. Valószínűleg akik sikerként predesztinálták a Mavericket, azok sem számítottak rá, hogy ekkorát fog menni a Top Gun folytatása. Majd' másfél milliárd dollárral és hónapokig futó mozis vetítésekkel később itt tartunk, az eredmény pedig nem véletlen. Remekül használt nosztalgia, mely egyszerre volt képes hatni a régi rajongókra és vonzott be újakat. Az igazi ereje azért mégiscsak az akciókban rejlik, melyek a székbe szögeznek intenzitásukkal. Minden egyes vadászgépes jelenet fantasztikus, az utolsó 40 perc pedig egy hatalmas adrenalinfröccs. Valahogy így kell folytatni egy 36 éves filmet.

4. Az északi

Noha a nézők között eléggé megosztó lett Robert Eggers vikinges mozija, minket abszolút be tudott rántani. Ez nem egy akciófilm, hanem egy kis léptékű bosszúsztori, annak minden esszenciájával. A rendező kiválóan használja a viking mitológiát és mossa össze a valósággal, miközben az egyik legállatiasabb és legősibb emberi ösztönt láttatja olyan nyersnek és szenvtelennek, mint amilyen valójában. A kiváló színészi alakításokról és a technikai kivitelezésről nem is beszélve. Zsigeri élmény, de nem mindenkinek ajánlható.

3. A sziget szellemei

Bár a hazai mozik csak január végén tűzik műsorra, VoD-on már elérhető egy ideje, úgyhogy csaltunk egy kicsit és megnéztük A sziget szellemeit és ha már így tettünk, nem hagyhattuk ki a legjobbak közül. Martin McDonagh egy zseni, ezt eddig is tudtuk és legújabb filmjével is bizonyítja. Úgy képes megújulni, hogy megtartja a bevett stílusjegyeit, nevettet és elgondolkodtat. Azonban messze ez a legérettebb, legkomorabb alkotása, iszonyú mély érzelmi skálán mozog és elsőre talán fel sem tűnik, mennyi tartalom van benne. Egyszerre groteszk, bizarr, vicces és rendkívül összetett, akárcsak az emberi kapcsolatok, amikről szól.

2. Minden, mindenhol, mindenkor

2022 egyik legnagyobb indie slágere, mely kvázi aprópénzből készült, mégis egy látványos, kreatív őrület kerekedett belőle, aminek ráadásul értelme is volt az eszement dolgok feldobálásán kívül. Helyenként borzasztóan sok tudott lenni, de a túltolt, extrém ötletek mellé olyan bájos és szívhez szóló kerettörténetet sikerült írni, ami előtt emelem kalapom. Egyszerre működik akciófilmként, agyrúgásként és családi drámaként. Ritka az efféle műfajegyveleg, pláne manapság, úgyhogy minden elismerésünk a Dan Kwan és Daniel Scheinert rendezőpárosnak.

1. Batman

A Marvelnek idén nem ment túl jól, hiába hoztak ki egy rakás filmet és sorozatot, nem született kiugróan jó munkájuk és anyagilag is gyengébben muzsikáltak a vártnál. A DC esetében sem rózsás a helyzet, ám ez alól kivételt képez Matt Reeves Batmanje. Ez az a Denevérember, amire sokan régóta vágytak, Gotham mocskával, a komor atmoszférával. Ezen felül egy olyan karakterutat járunk be a címszereplővel, melyre ritkán van példa a zsánerben. Egy agresszív, forrófejű "újoncból", valódi szuperhőssé válik, aki felismeri, hogy a gazfickók lezúzása csak az érem egyik oldala. Itt mindenki más a háttérbe szorul, még maga Bruce Wayne is, a lényeg maga Batman, és az ő útja. Persze nem hibátlan, kicsit talán hosszabb is a kelleténél, de amíg így el tudják mesélni egy régóta ismert figura történetét, addig nem kell aggódni a zsáner miatt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.