Hirdetés

Toplista: 2022 legjobb sorozatai

|

Erős évet tudhat magáénak 2022 tévés/streaminges fronton is.

Hirdetés

Mi sem maradhatunk ki az éves toplistázásokból, ám a formulán idén változtattunk kicsit. Az eddigi Golden Shepherd díjátadónkat ugyanis felváltja egy több részletből álló cikksorozat, melyben 2022 legjeit vesézzük ki. A legnagyobb csalódásokon és a legrosszabb filmeken már túl vagyunk, így maradt a két fő kategória: a legjobb filmek illetve legjobb sorozatok listája. Ez utóbbi következik most, amelyen a várható címek mellett akad majd nagy meglepetés is.

FONTOS! A lista ezúttal is a szerkesztőség tagjainak összesített szavazatai alapján állt össze.

Hirdetés

Viszont előtte jöjjenek a futottak még címek, amik hajszál híján, de lemaradtak a listáról. Hiába színészkedte le ismét a csillagokat Zendaya, és szerepelt több listán is az Eufória 2. évada, végül nem fért be az élmezőnybe, ahogyan A keresztapa elkészüléséről - és úgy összességében a filmkészítésről, és a filmvilágról - szóló 'szerelmeslevél', a The Offer sem, pedig egy gyengébb évben mindkettőnek bérelt helye volna egy ilyen listán. Hasonló sorsra jutott még a Netflix Breaking Badjének "csúfolt" Ozark záró etapja, a hosszú idő után visszatérő bérgyilkosos drámasorozat, a Barry, vagy éppen Jeremy Allen White nagyon intenzív éttermi drámája, A mackó.

És akkor végre jöjjön a Top 10!

10. Sandman: Az álmok fejedelme

Kérdéses volt, hogy lehetséges-e minőségi módon adaptálni Neil Gaiman kultikus dark fantasy képregényét, a Sandmant, a Netflixnek azonban csodával határos módon ezúttal összejött a bravúr. Ugyan történtek kisebb-nagyobb változtatások az alapanyaghoz képest, de ezek mind jól sültek el. Egyáltalán nem sérült miattuk a mű lényegi része, a képregények esszenciáját pedig sikeresen ültették át a képernyőkre. A casting ezen felül elsőrangú: Tom Sturridge kiválóan hozta a tekintélyt parancsoló, rideg, ám belül sebzett, és már-már emberi Morpheuszt, de a többi szerepben sem lehetett ok a panaszra. A második évad már biztosan elkészül, mi pedig bízunk benne, hogy a továbbiakban is kitart legalább ez a minőség - de inkább még emelkedjen is.

9. A Vox Machina legendája

A Vox Machina legendája a 2015-ben útjára indult Critical Role című Dungeons & Dragons szerepjátékból nőtte ki magát a sorozattá, és ez a személyes élményekre épülő kaland az animációs feldolgozáson is erősen érződik. A Vox Machina legendája a világépítés és a cselekmény bonyolítása helyett teljes erőbedobással a karaktereire helyezi a hangsúlyt, a közöttük lévő dinamikára, a humorra és érzelmekre. Ezek együtt pedig a sorozat véres erőszakosságával együtt egy szórakoztató elegyet képeznek, amelyet látva minden önfeledt, szórakoztató, egyszerű fantasy kalandra vágyó néző elégedetten csettinthet.

8. Békeharcos (Peacemaker)

Nem sokan fogadhattak arra tavaly év elején, hogy egy olyan karaktert középpontba állító sorozat, mint a Békeharcos bekerülhet az év végi toplistákba. James Gunn azonban ismét rácáfolt mindenkire, és megmutatta, hogy mennyire is ért a képregényes formulához. Pedig most sem találta fel a spanyolviaszt: egyszerűen fogott néhány egymástól teljesen távol álló karaktert, hozzájuk csapott egy teljesen infantilis, sérült, közel vállalhatatlan, de mint kiderült egy nagyon is emberi antihőst, majd összegyúrta őket egy csapatba, és hagyta az egészet kibontakozni. John Cena egyenesen lubickol a szerepben, nem egyszer csillogtatva meg színészi tudását (bizony, ilyet is tud ő, méghozzá meglepően jól!), a véres akciójelenetek, az ismét pazar zeneválasztás, a szokásos elborult poénok, és az egyik legviccesebb főcímjelenet pedig mind-mind csak ráadás, aminek köszönhetően a Békeharcos nevetve és könnyedén emelkedik ki a Marvel/DC sorozatai közül.

7. Különválás (Severance)

Az elsőfilmes Dan Erickson által elkészített, és Ben Stiller rendezte Különválás nemcsak az év talán legjobb új narratív központú sorozata, hanem egyben a tökéletes példa arra, hogy lehet még komoly mondanivalóval rendelkező szériát készíteni anélkül, hogy annak köze lenne valamilyen jól ismert franchise-hoz, vagy univerzumhoz. Nem kellenek hozzá sem szuperhősök, sem eget rengető látványvilág, de még csak nagy akciójelenetek sem. Elég, ha fogunk egy érdekes történetet (egy disztópikus óriásvállalat alkalmazottainak tudatát sebészi úton kettévágják, különválasztva ezzel az irodában lévő énjüket azoktól, akik "odakint" élnek), megtöltjük azt érdekes karakterekkel, akikhez remek színészeket társítunk (Adam Scott, Patricia Arquette, John Turturro és Britt Lower mind remekelnek), és elmeséljük a történetüket, miközben valódi társadalmi problémákat is feszegetünk. Hátborzongatóan feszült atmoszféra, minden sarkon megbúvó paranoia és misztikum szövi át ezt a rejtélyekkel teli sci-fi sorozatot, melyre nagyon oda kell majd figyelni a jövőben.

6. Stranger Things - 4. évad

Negyedszerre térhettünk vissza tavaly Hawkinsba, hogy egy minden eddiginél monumentálisabb és akciódúsabb évaddal folytatódjon Tizi és a többiek kalandos története. A Duffer-tesók pedig ezúttal sem bízták a véletlenre: nemcsak jócskán kitárták a Stranger Things világának kapuit (több helyszínen, sőt, több kontinenst, valamint világot ölelt fel ezúttal a 9 rész), de megkezdték a végjáték előkészítését is - tekintve, hogy a következő etap lesz az utolsó. Így elkezdtek érkezni a válaszok, most már talán tudjuk a főgonosz kilétét is, miközben emlékezetes karakterekből (Eddie) és pillanatokból (Max ominózus jelenetei például) sem volt hiány. Persze nem hibátlan, nem tökéletes a széria, de mindenképp az egyik legszórakoztatóbb az elmúlt évek tévés felhozatalából. Reméljük, a lendület kitart a végéig.

5. Star Wars: Andor

A másik olyan cím, amelyre valószínűleg senki nem tette volna fel a házát, hogy nemcsak hogy jó lesz, de egyenesen az év egyik legjobbja. Tony Gilroy és csapata azonban nem csak témaválasztásban (milyen az élet egy autoriter rendszerben, és hogy miként működik a Birodalom hatalmas, mindent elnyomó gépezete), de megvalósításban is egyedülállót hozott össze, amivel sikerült frissességet, valamint életet lehelni a Star Wars megfáradt, megkopott világába. Hús-vér karakterek mindkét oldalról, ahol senki nem fekete vagy fehér, mindenki letisztult motivációval rendelkezik; rengeteg új helyszín és bolygó, amitől ismét tágasnak érződik a messzi-messzi galaxis; parádés színészi alakítások, gyönyörű operatőri munka, pattanásig feszült jelenetek. Ezek jellemzik az Andort.

4. Better Call Saul - 6. évad

"A Better Call Saul nem fog akkora nagy hírverést kapni vagy popkulturális jelenséggé válni, mint nagytesója, a Breaking Bad, de Vince Gilligan és Peter Gould ezt pontosan tudták. Helyette inkább elmeséltek 63 darab epizód alatt egy olyan történetet, amelynek földhözragadt egyszerűsége tette naggyá. Egy olyan történetet egy olyan emberről, aki - morális iránytűjét és döntéseit látva - valamilyen szinten mindnyájunkat megtestesít (...) Egy olyan történetet, amelyhez foghatót talán soha nem fogunk még egyszer átélni. A Better Call Saul hatalmas űrt fog maga után hagyni." - szerepel kritikánkban, ennél jobban pedig nehéz lenne összefoglalni, mit is jelentett Jimmy McGill/Saul Goodman (na meg Kim Wexler) utazása. Sajnos nem nézték annyian, amennyit megérdemelt volna (e sorok írója is jóval feljebb helyezte volna a ranglétrán), így nem is sikerült feljebb kerülnie a listán, de annyi baj legyen. Véget ért a modern televíziózás egyik legjobb alkotása, méghozzá a csúcson. Köszönjük!

3. Sárkányok háza

Az év egyik legjobban várt sorozata volt a Sárkányok háza, hiszen hiába a Trónok harca gyengére/megosztóra/csalódásra sikerült lezáró évada, azért még mindig rengetegen rajonganak George R. R. Martin fantasy világáért. Az előzménysorozat így annak rendje és módja szerint nagy durranással érkezett meg augusztus közepén, és végül hamar eloszlatott minden aggodalmat azt illetően, hogy érdemes volt-e ismét visszatérni Westerosra. A Sárkányok háza ugyanis újra lángra lobbantotta az e világ iránti globális lelkesedést, hetekig volt beszédtéma a széria éppen aktuális epizódja, rengeteg mémet, véleményt és mindenféle tartalmat generálva. Remek karakterek, a Trónok harca első évadait idéző izgalmas történet és figurák, na meg sárkányok: ennyi elég is volt sikerhez - és ahhoz is, hogy nálunk a dobogó legalsó fokát foglalja el.

2. Wednesday

Jöjjön a lista legnagyobb meglepetése. Na, nem abban az értelemben, hogy felkerült a listára, mert ahhoz kétség sem férhet, hogy milyen rövid idő alatt mekkora népszerűségre és nézettségre tett szert a Jenna Ortega kisasszony által egyébként pazarul megformált Wednesday kalandja. Hanem azt figyelembe véve, hogy milyen címeket utasított maga mögé. Félre értés ne essék: nem egy rossz sorozat a Wednesday, de bőven volt hibája, és nem egy oldalról lehetne szétcincálni a végeredményt (nekem személy szerint még a toplistámon sem szerepelt). Mindenesetre a népszerűségből fakadó többség, és a szerkesztők szavazatai döntöttek: nem sokkal, de megelőzte a Sárkányok házát is, így a második helyet kaparintotta meg a Wednesday.

1. The Boys - A fiúk - 3. évad

És ha már népszerűség: a mezőnyt földbe döngölve, utcahosszal vert meg mindenkit nálunk az Amazon Prime Video zászlóshajója, a képregény,- és szuperhősös zsánert feje tetejére állító A fiúk legutóbbi évada. De figyelembe véve, hogy valóban mennyire jól sikerült a harmadik etap is - valamint, hogy folyamatosan javul és licitál rá saját magára akcióban, brutalitásban és izgalomban a sorozat -, akkor nem meglepő a végeredmény. Antony Starr továbbra is zseniális a rosszfiú Homelander/Hazafi szerepében, csak úgy, mint Karl Urban Billy Butcherként, valamint az újonc Jensen Ackles is emlékezeteset hozott Soldier Boy/Katonasrác képében. Nem győzzük kivárni, hogy mit tartogatnak még számunka a készítők a továbbiakban!

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.