Hirdetés

11 szuperhősfilm folytatás, ami majdnem összejött

|

Pókember akkor is csatlakozott volna az MFU-hoz, ha elkészül A csodálatos Pókember 3? Hogyan alakult volna a Batman-franchise, ha Keaton folytatja a hősködést? Összeszedtünk tizenkét meg nem valósult alkotást.

Hirdetés

Bele gondoltatok már abba, hogy mi lett volna, ha anno N.E. (Nolan Előtt) a Batman-franchise még mélyebbre süllyed? Vagy ha a mára kultstátuszba jutott Rocketeernek elkészül a folytatása? Nem? És vajon miért? Van ahol nézői elégedetlenség, van ahol belefáradt filmesek, és van ahol csak a változó idők szele játszott közre, hogy egy-egy filmnek a zsáneren belül nem készült több része. Most összeszedtük nektek, hogy melyek azok, és hogy miért nem valósultak meg.

Hirdetés

A csodálatos Pókember 3.

Miután a túlzsúfoltságtól és ambícióktól roskadozó A csodálatos Pókember 2. nem hozta a számokat, és megítélése is közel annyira a negatív tartományba esik, mint Sam Raimi Pókember 3-a, ezért a Sony elkezdte a folyamatos csiki-csukit és premiertologatást. Először 2016-ra volt betervezve a folytatás, majd Drew Goddard Sinister Sixe 2017-re (valamint egy May néni spin-off, amit még leírni is szörnyű), aztán Goddard filmjét előrehozták 2016-ra (és azóta sem valósult meg), A csodálatos Pókember 3-at pedig eltolták egészen 2018-ig. Ennek tetejébe beütött a Sony elleni hackertámadás, a folyamatosan szivárgó hírek, például Roberto Orci forgatókönyvírótól, aki ott is hagyta a projektet, mondván a stúdiónál azt se tudják mit akarnak (és a kiszivárgott hírek ezt csak igazolják). Így végül a Sony leült a Marvellel, megegyeztek a karakter közös használati jogáról, megköszönték Andrew Garfieldnak és Marc Webbnek a munkát, és egy újabb reboot mellett döntöttek (ez volt ugyebár a Pókember: Hazatérés).

Rocketeer 2

A később az Amerika Kapitány: Az első bosszúállót is dirigáló Joe Johnston filmjének már 1991-es megjelenése előtt is tervezték a folytatását. A Disney egy trilógiában gondolkodott, ami magán viseli az Indiana Jones-filmek könnyed báját. Azonban a film bukott, így a folytatások is mentek a kukába. Hogy miről szólt volna a második rész, az sosem derült ki, de annyi bizonyos, hogy a főszerepekben Billy Cambell és Jennifer Conelly is visszatért volna. A sors iróniája, hogy azóta Johnston mozija körül egy finom kis kultusz alakult ki és megtalálta a közönségét. Nemrég egyébként felröppent egy pletyka, hogy a Disney+-ra készülhet el a második rész, de hivatalos bejelentés nem történt.

Hulk 2

Sok szempontból fontos alkotás volt a 2003-as Hulk, ugyanis a Tigris és sárkány nemzetközi sikere után nagy figyelem irányult a rendező azt követő munkájára, ami a közismert zöld behemót kalandja volt egy képregényadaptációktól még közel sem hemzsegő korban. A folytatást már a bemutató előtt eltervezték a Universalnál, egy 2005-ös premierdátum is be volt tervezve és a producer, Avi Arad (Pókember-filmek) már a forgatókönyvírót is felbérelte James Schamus személyében, aki amellett, hogy Hulk belső démonaira koncentrált volna (és a film folyamán az eredeti szürke színét is elnyerte), ellenségnek behozta volna a Vezetőt és Förtelmet. Azonban Lee filmje - a nagyszerű képi megoldások ellenére is - a közönségnek is túl lassú volt és sötét, így a folytatás is tolódott, valamint a rendezőnek is elment tőle a kedve, így a 2005-ös, májusi bemutató tarthatatlanná vált, emiatt viszont félő volt, hogy a jogok visszakerülnek a Marvelhez, akik akkor már a stúdió részlegük megalapításán dolgoztak. Így került képbe Zac Penn, aki újraírta a forgatókönyvet. Később a Universal döntésére elvetették az első rész folytatásának a tervét, és annak csak alapkoncepcióját hagyták meg, miszerint Bruce Banner menekülni kényszerül a katonaság elöl, miközben a gyógymódot keresi az állapotára, valamint a gonoszok terén Förtelemre helyezték a hangsúlyt, a Vezető pedig csak éppen beköszönt a 2008-as epizódban. És noha ezt a filmet már összekapcsolták a Marvel Filmes Univerzumát indító Vasemberrel, a filmes jogok a mai napig a Universalnál vannak, és a karakteren osztoznak a Marvellel (hasonlóan Pókemberhez), viszont a fel-felröppenő pletykák ellenére egy újabb különálló Hulk-film (bármennyire is fókuszált rá is a Ragnarök) még várat magára.

A Fantasztikus Négyes 3.

Kétségtelen, hogy a legutóbbi reboot sokak kedvenc pofozózsákja, de Tim Story két délutáni matinéja sem örvend felhőtlen szeretetnek. Viszont a 2005-ös első rész több, mint korrektül teljesített a pénztáraknál, s kellemesen könnyed alternatíva volt a Star Wars előzménytrilógia depresszív lezárása, valamint Nolan éjsötét Batman: Kezdődik!-je után. A 2007-es második rész már gyengébben muzsikált, de a két rész így is több, mint 500 milliót keresett világszerte, ami egy sztárok nélküli látványfilmnél akkori viszonyokhoz mérten derekasnak is mondható. Mind a rendező, Tim Story, mind a színészek, mint Ioan Gruffudd (Reed Richards), Jessica Alba (Sue Storm), Chris Evans (Johnny Storm), Michael Chicklis (Ben Grimm) és Julian McMahon (Victor von Doom) visszatért volna. Noha a forgatókönyv sosem készült el, a stáb különböző nyilatkozataiból bizonyos elemek napvilágot láttak. Alba szerint Richardsék gyereke, Franklin is szerepet kapott volna a filmben, Story pedig behozta volna Fekete Párducot Djimon Hounsou képében. A filmek néhai forgatókönyvírója, Don Payne a harmadik részre behozta volna az Emberteleneket (Inhumans), Annihilust, a Skrullokat, és a Negatív Zónát is. Persze ezek csak ötletelések voltak, nem történtek egyeztetések a stúdióval és a Pókember 3 túlzsúfoltságából kiindulva nem is baj, hogy ez végül nem valósult meg.

Constantine 2

Az Alan Moore által kreált démonvadászról se lehetne azt mondani, hogy kiugróan sikeres lett volna 2005-ben. Sőt! Az akkori szélesebb közönség előtt jobbára ismeretlen, ráadásul R-kategóriás 100 milliós képregényfeldolgozás a maga 230 millió dolláros nemzetközi bevételével gyakorlatilag nullszaldósra jött ki. Éppen ezért a főszereplő, Keeanu Reeves is úgy látta még 2005-ben, hogy a Warner Brothers. nem érdekelt egy folytatásban, mert nem érné meg nekik. 2007-ben már úgy nyilatkozott a producer, Lorenzo di Bonaventura, hogy egy nagyon sötét verzión dolgoznak, lényegesen kisebb pénzből, és mind Reeves, mind az első részt jegyző Francis Lawrence, mind a stúdió meg akarja csinálni, de a szükséges pénz még nem volt meg. Végül 2008-ban Reeves dobta a projektet, viszont Lawrence 2011-ben még nem tartotta lehetetlennek, hogy egy igazán ijesztő, R-kategóriás verzió megvalósuljon Reevesszel. Végül sorozat formájában feltámadt egy lényegesen képregényhűbb (pl. szőke) változata a démonvadásznak, de egy évad és a gyatra nézettség okán törölték. De legalább Matt Ryan karaktere felbukkant A zöld íjászban, A holnap legendáiban, a Végtelen Világok Krízise crossoverben és a Constantine: City of Demons animációs sorozatban is.

Bryan Singer Acélembere

Általános vélekedés szerint sem Bryan Singer, sem pedig a Fox számára nem érte meg (legalábbis kritikailag), hogy a rendező annak idején otthagyta az X-Men 3-at a Superman visszatér kedvéért. Akciójelenet alig volt benne, túlontúl hosszú volt, mindemellett a közönségnek régimódi is, emellett 270 millió (!!!) volt a gyártási költség, amiből hazájában csak 200-at hozott vissza. Ennek ellenére a folytatás sokáig tervben volt, noha Singer egy 2006-os interjúban azt nyilatkozta, hogy egyelőre semmije sincs, csak ötletei. Később egy 2008-as forgatási dátumot látott reálisnak, egy 2009-es bemutatóval, méghozzá Az Acélember címmel, amit - mint tudjuk - később Zack Snyder rebootja örökölt meg, miután Singeréket inkább dobták. A közismerten nagy Star Trek rajongó Singer a Khan haragjához hasonlította a folytatást, amiben egy Kryptonról érkezett entitás érkezik a Földre, aki kezdetben barátságosnak tűnik, majd szembekerül Supermannel. Ő természetesen nem más, mint Brainiac, aki megszállta volna Superman testét és a végső harcban a saját fiával kellett volna megküzdenie. Itt a krisztusi párhuzamok újabb értelmet nyertek volna, ugyanis ahhoz, hogy Kal-El megmentse a Földet, a fiát kellett volna feláldoznia.

Megtorló 2

A Megtorló film folytatása hasonlóképpen járt, mint Ang Lee fent említett Hulkja és megkapta a sajátos továbbgördítését a 2008-as Megtorló: Háborús övezettel, valamint a Jon Bernthal nevével fémjelzett Netflix-sorozattal. Pedig a Thomas Jane-féle verzió bemutatása előtt már megkezdődtek a folytatás munkálatai. Anno a premieren Jane azt is elárulta, hogy nemcsak a második, hanem a harmadik részre is megvan már a szerződése, továbbá a folytatás főgonosza az összeroncsolódott arcú bűnbandavezér, Billy Russo, azaz Fűrész lett volna. Noha a film nem hozta az elvárt számokat, a folytatást nem törölték, és a színész is többször megerősítette akkoriban, hogy a forgatás hamarosan elstartol, az első résszel megegyező költségvetéssel (33 millió dollár) Ausztráliában és Dél-Afrikában. Ráadásul elmondása szerint a film olyan erőszakos lett volna, hogy az sokakat kihozott volna a béketűréséből, emellett sokat koncentrált volna hőse moralitására, akit nem sok választ el a rosszfiúktól. A film folyamatos fejlesztés alatt állt, közben pedig a rendezők adogatták egymásnak a stafétát az első részt jegyző Jonathan Hensleigh-től kezdve John Dahlon keresztül egészen Walter Hillig. Végül Jane is megunta az elkeseredett várakozást, mondván nem fog egy olyan filmért izzadni, amiben már nem hisz. Azért szerencsére egy remek 2012-es kisfilmben, a Dirty Laundry-ban ismét eljátszhatta a karaktert.

Tini Nindzsa Teknőcök 4.

A négy pizzazabáló, harcedzett teknős korabeli kalandjait őszintén szólva nehéz lenne felidézni, ugyanis részről részre ostobábbak voltak, a harmadik részben már a feudális Japánba is elutaztak, mert miért ne? A negyedik rész viszont még erre is rákészült kontrázni, aminek már meg is volt a címe a Tini Nindzsa Teknőcök: Az új mutáció képében. Eszerint a négy főszereplő már természetfeletti képességeket szerzett volna: Donatello telekinetikus és telepatikus tulajdonságokkal bírt volna, Leonardo egy továbbfejlesztett fejkendővel (!!!) áthatolhatatlan bőrt tudott volna növeszteni, Michelangelo a külső szemlélő számára képes lett volna emberi alakot felvenni, Raffaello pedig egy bestiálisabb alakot öltött volna fel. Magyarán X-Menesítették őket. Ennek tetejében Szecska mester is megizmosodott volna és többször harcolt volna a tanítványai oldalán. Emellett kénytelenek lettek volna szembenézni a Szuper Zúzóval, a gonosz Aprillel, egy új gonosszal, Spyderrel, de lett volna egy ötödik teknőc is, Kirby, akit a híres képregényrajzoló, Jack Kirbyről neveztek el. A film szerencsére nem valósult meg, és az ötödik teknőst is törölték, de ennek ellenére 2014-ben kaptunk egy rebootot Jonathan Liebesman rendezésében és Michael Bay produceri felügyeletével, amelyet 2016-ban folytattak is. Jelenleg egy újabb reboot van készülőben.

Tim Burton harmadik Batmanje

A Batman visszatér után megvolt rá a halvány esély, hogy Tim Burton és Michael Keaton egy harmadik Batman-filmre is visszatér, noha a 89-es klasszikushoz képest a folytatás mind anyagilag, mind kritikailag is elmaradt, és a figura kreátora, Bob Kane is túl sötétnek titulálta és egy valamivel derűsebb filmet szeretett volna.  Mindenesetre Burton eljátszott a folytatás lehetőségével, de a Warner fejesei azt javasolták, hogy inkább rendezzen egy kisebb filmet, ami inkább ő (ez lett később az Ed Wood). Persze Burton kikérte magának, hogy miért nem akarják, hogy még egyet rendezzen, amire az illetékesek csak szabadkoztak, de Burton fél óra után ott is hagyta őket (noha producerként még részt vett a Mindörökké Batmanben). Egyes híresztelések szerint a stúdiónak nem tetszettek az ötletek, amikkel előállt: az ő verziójában csak Rébusz lett volna az ellenlábas, viszont feltűnt volna Robin, akit a fekete Marlon Wayans játszhatott volna (mindezek fényében a néger Fáklya nem is olyan nagy szentségtörés, mi?). Joel Schumacher szerint Robin nem lett volna az aki, ha rasszot váltanak. Viszont Keaton csak azután távozott, hogy beszélt Schumacherrel, mivel úgy gondolta, hogy a rendező nem a megfelelő irányba vinné a szériát. Neki lett igaza.

Pókember 4... és 5.

A Hálószövő esete talán a legismertebb. Ugyan a Pókember 3. kritikailag katasztrofális volt, így is az egyik legsikeresebb volt a franchise történetében. Sam Raimi szerette volna kiköszörülni a csorbát és már az azt követő évben (2008-ban) megkezdeni a munkálatokat nem csak a 4., hanem az 5. részen is, amit egyszerre forgattak volna le, és természetesen Tobey Maguire és Kirsten Dunst is visszatért volna a szerepben. A forgatókönyv azonban sehogy sem akart összeállni, ezért felvették James Vanderbiltet, aki később A csodálatos Pókember szkriptjéért is felelt. Ezt később a szintén Raimivel az Óz, a hatalmason dolgozó David Lindsay-Abaire írt újra, amin még az író-rendező Gary Ross (Pleasentville, Vágta, Az éhezők viadala) is kalapált. 2009-ben pedig John Malkovich egy interjú során árulta el, hogy ő játssza majd a Keselyűt, akit Raimi eredetileg már a harmadikba bele akart rakni Anne Hathaway Fekete Macskájával egyetemben (utóbbinak legalább később összejött a cicaszerep egy másik hős mellett). Végül a rendező ráunt a huzavonára és nehéz szívvel ugyan, de otthagyta a 2011 májusi premierrel kitűzött projektet, mondván nem akarja kevesebbel beérni, mint egy nagyszerű filmmel és csinálják meg a rebootot úgy, ahogy nekik tetszik.

Joel Schumacher harmadik Batmanje

Nehéz elhinni, hogy a katasztrofális Batman és Robin után még egy részben gondolkoztak a Warnernél, hiszen a 110 millió dolláros költségvetésből 107 jött csak vissza Észak-Amerikában, viszont vélhetően a merchandising jól hozott a konyhára, amire mi sem lehet jobb bizonyíték, minthogy öt hónappal a film bemutatása előtt már berendelték a folytatást. Az első forgatókönyvet Mark Protosevich körmölte, aki a Legenda vagyok és a Thor szkriptjéért is felelt, és ebben többek között a Bolond Kalapos és a Madárijesztő is szerepelt. Később utóbbi lett kinevezve a film főgonoszának, de feltűnt volna Harley Quinn is, mint a Joker lánya, aki bosszút akart állni Batmanen apja haláláért. Nemcsak George Clooney, Chris O'Donnell és Alicia Silverstone tért volna vissza a szerepeiben (nem is beszélve Schumacherről a rendezői székben), hanem hallucinációk formájában a korábbi gonoszok is, tehát Joker, Pingvin, Kétarc és Macskanő is, ráadásul az eredeti színészekkel, Schumacher pedig Nicolas Cage-et szemelte ki Jonathan Crane, azaz a Madárijesztő szerepére. Ebből is inkább az tűnik ki, hogy a stúdió a minél változatosabb merchandisingra utazott, semmint a film minőségére, és egy ilyen szereplőgárdával, mint Nicholson, DeVito, Jones, Pfeiffer, Clooney és Cage jobb is, hogy nem készült el egy ilyen förmedvény. De emellett van még egy pikantériája az egésznek: Schumacher elmondása szerint ő azért kampányolt, hogy A Sötét Lovag visszatértet vihesse a vászonra, viszont a stúdió inkább egy olyan filmet akart, ami a játékok eladásának jobban kedvez.    

Ti mely projektek elkészülésének örültetek volna?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.