Hirdetés

12 mozis film, ami érdekelhet novemberben

|

Láthatjuk Az éhezők viadala előzményét, a Five Nights at Freddy's filmváltozatát, Ridley Scott következő filmjét, a legújabb Marvel-alkotást, egy varázslatos Disney-animációs filmet és egy ígéretes horrort is.

Hirdetés

Sok mindent mondhatunk az októberi filmfelhozatalra, de azt nem, hogy ne lett volna változatos. Rögtön a Fűrész X-szel, a Magyarázat mindenrével és az 57 másodperccel indítottunk,  majd jött Az ördögűző: A hívő, a Jeanne du Barry - A szerető, a Dzsungelhajsza akció-vígjáték és a Mancs őrjárat: A szuperfilm. A hónap közepét a Megfojtott virágok, a Luc Besson-féle Dogman és a Cicaverzum foglalta el, végül októbert a Trollok: Együtt a bandával, A három testőr: D'Artagnannal és A ház, ahol a gonosz lakikkal zártuk, szóval képviseltette magát mindenfajta műfaj. 

November sem ígérkezik unalmasnak, hiszen lesz horror, dráma, szuperhősfilm, magyar filmek, regényadaptáció, animációs darab és történelmi film is. A teljes listához érdemes meglátogatnotok a nagy filmes premiernaptárunkat, az alábbiakban pedig a kiemelt bemutatókról olvashattok röviden. 

Hirdetés

November 2. Öt éjjel Freddy pizzázójában

A kultikus Five Nights at Freddy's videojátékos széria rajongói régóta vártak az adaptációra, viszont aki csak alkalmanként játszik, vagy egyáltalán nem, annak elkerülhette a figyelmét a koncepció, pedig hasonlóra épített 2021-ben Nicolas Cage is a Willy mesevilága című filmjével. A horrorszenzációk (mint a Halloween, az Insidious és a M3GAN) mögött álló Blumhouse varázsolt filmet Scott Cawthon horrorklasszikusából, amelyben egy éjjeliőrnek kell túlélnie öt éjszakát új munkahelyén, a Freddy Fazbear's Pizzánál, csakhogy éjjelente életre kelnek a vérszomjas animatronikus robotok.

November 2. A lápkirály lánya

Daisy Ridley-t nem veti fel a munka a legutóbbi Star Wars-trilógia óta, viszont a Karen Dionne azonos című bestsellerén alapuló drámában ő kapta a főszerepet, amelyben az általa alakított Helena életének két szakaszát ismerhetjük meg. Egyrészt azt, amikor az anyjával együtt fogságban élt a vadonban, másrészt azt, amikor a szadista édesapja (Ben Mendelsohn) évekkel később megszökik a börtönből, ez pedig azzal jár együtt, hogy egy feszült macska-egér játék kezdődik Neil Burger (Életrevalók, A beavatott) vezénylésével. 

November 2. Elfogy a levegő

Moldovai Katalin első nagyjátékfilmje, az Elfogy a levegő egy fontos témával, a tanárok helyzetével és megítélésével foglalkozik, miközben belenyúl más aktualitásokba is. Egy olyan pedagógus (Krasznahorkai Ágnes) történetét ismerhetjük meg, aki ki felelősségteljesen végzi munkáját és meg is becsülik, mígnem egyszer egy szülő feljelenti őt, amiért diákjainak a Paul Verlaine és Arthur Rimbaud kapcsolatát boncolgató filmet ajánlja. A tanárnő ugyan fellebbez, de ezzel csak olyan események sorát indítja el, amelynek következtében mindenki fokozatosan ellene fordul. 

November 9. Marvelek

Ha már az összes LEGO Marvel készletet összeraktad, jöhet a mozizás. Szép kis kalamajka keveredik abból, hogy amikor Marvel Kapitány (Brie Larson), Ms. Marvel (Iman Vellani) és a WandaVízióban már felnőttként látott Monica Rambeau (Teyonah Parris) használják a képességeiket, akkor helyet cserélnek egymással, így nem marad más megoldás számukra, mint összefogni és Nick Fury segítségével utánajárni a rejtélynek. Ehhez azonban többek között a flerkeneknek is lesz egy-két szavuk, de hogy a következő Marvel-produkció hogyan fog produkálni a kasszáknál, az erősen kérdéses, mivel egyre nagyobbak a repedések az MCU falán.

November 9. Mesterjatszma

Az Akik maradtak rendezője, Tóth Barnabás ezúttal Stefan Zweig művéhez nyúlt. A történet szerint Márta (Varga-Járó Sára) és István (Váradi Gergely) az utolsó menekültvonattal próbélja meg elhagyni Magyarországot 1956 novemberében, A fiatal pár mellett az egyház felbecsülhetetlen értékű ereklyéi is a nyugati határ felé tartanak, melyek útját egy katolikus papból (Hajduk Károly) a hatalom emberei kínzással próbálják kiszedni. A szereplők történetei a vonaton egy mindent eldöntő sakkjátszma során keresztezik egymást, melyen már nem csak a kincsek sorsa, de a szerelmesek élete is a tét. A további szerepekben olyan ismert arcokat láthatunk, mint Mácsai Pál és Péterfy Bori. 

November 16. Magasmentés

Fésős András drámája egy magaslati mentésre szakosodott tűzoltóról szól (Bogdan Dumitrache), aki egy olyan városban dolgozik, ahol rengeteg az öngyilkossági kísérlet. Ennélfogva neki ott kell lenni védelmezőként minden elkeseredett lélek mögött, aki arra szánná magát, hogy levesse magát egy magasabb pontról a mélybe. Mindeközben magánéletében kihívásokkal szembesül, ugyanis felesége halála után eltávolodtak egymástól a fiával (Börcsök Olivér). További szerepben láthatjuk Cserhalmi Györgyöt, Hegedűs D. Gézát, Schneider Zoltánt, Kovács Lajost és Keresztes Tamást.

November 16. Az éhezők viadala: Kígyók és énekesmadarak balladája

2020-ban jelent meg Suzanne Collins regénye, az Énekesmadarak és kígyók balladája, amellyel az írónő elmesélte, hogy mi történt több évtizeddel a legelső Az éhezők viadala film előtt Coriolanus Snow elnök (Donald Sutherland) fiatalkori változatával (Tom Blyth) a főszerepben, aki akkor még csak 18 éves volt és a 12-es körzetből érkező Lucy (Rachel Zegler) mentora, aztán minden megváltozott. Az Énekesmadarak és kígyók balladája film bemutatja, hogy mindkettejüknek mennyi veszítenivalójuk van, méghozzá olyan ismert arcokkal a mellékszerepekben, mint Viola Davis (The Suicide Squad - Az öngyilkos osztag, A segítség), Peter Dinklage (Trónok harca, Három óriásplakát Ebbing határában) és Jason Schwartzman (Scott Pilgrim a világ ellen, Holdfény királyság). 

November 23. Kívánság

Az idén 100 éves Disney legújabb meséjében a hullócsillagokról mesél nekünk. Asha egy hullócsillagot látva kíván egyet, mely meghallgatásra lel. Ez megváltoztatja az események láncolatát, Ashának pedig lehetősége nyílik megmenteni hazáját, mely komoly fenyegetésekkel néz szembe. A Kívánság témáját a Disney 100. évfordulója alkalmából választották, mivel összeköti az összes alkotásuk egyik fő mondanivalóját, hogy a kívánságok valóra válhatnak. Az eredeti szinkronok között felcsendül többek között Chris Pine, Alan Tudyk, Victor Garber és Ariana DeBose hangja is. 

November 23. Napóleon

Újabb történelmi eposszal érkezik Ridley Soctt (Gladiátor, Az utolsó párbaj), aki ezúttal Bonaparte Napóleon (Joaquin Phoenix) eseménydús életébe enged betekintést. A történet azonban nemcsak Napóleonra, mint hódítóra összpontosít, hanem kitér egyetlen szerelmével, Jozefina császárnéval (Vanessa Kirby) való viszontagságos kapcsolatára is. A forgatókönyvért pedig az a David Scarpa (A világ összes pénze, Amikor megállt a Föld) felel, aki a Gladiátor 2-ön is együtt dolgozik Scott-tal. 

November 30. Hullaadás

Eli Roth (Kabinláz, Motel) horrorfilmjében, a Thanksgivingben a Hálaadás ünnepéről emlékezünk meg. A koncepció egy slasherre hajaz, ugyanis Hálaadás környékén egy rejtélyes gyilkos kezdi szedni áldozatait. A kérdés, hogy sikerül-e időben leleplezni őt, vagy sem. A szereplők között feltűnnek ismerős arcok is, mint Patrick Dempsey és Gina Gershon, de a hangsúly nem rajtuk, hanem a paráztatáson van, és az eddigi kedvcsinálók azt ígérik, hogy ezen a téren nem lesz probléma. 

November 30. Semmelweis

Bár elsősorban Koltai Lajost operatőrként emlegetjük, előfordul, hogy a rendezőként is tevékenykedik. Legfrissebb példa erre az idén novemberben érkező Semmelweis, mely az "anyák megmentőjének" felfedezéséről és az azt akadályozó tényezőkről rántja le a leplet a múltba repítve a nézőket. A címszerepben Vecsei H. Miklóst láthatjuk, mellette pedig feltűnik még sok más mellett Elek Ferenc, Gálffi László, Kovács Lajos, Nagy Katica, Patkós Márton, valamint Simon Kornél is. 

November 30. Egy zuhanás anatómiája

November végétől végre a hazai nagyközönség is láthatja az idei cannes-i filmfesztivál Arany Pálma-díjas alkotását, az Egy zuhanás anatómiáját. A film első pillantásra egy tárgyalótermi bűnügyi történet, melyben egy nő (Sandra Hüller) rejtélyes körülmények között elveszíti férjét, és a gyanú részben ráterelődik. Egyik percről a másikra az igazságszolgáltatás kusza labirintusában találja magát, ahonnan nem olyan egyszerű a kiút.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.