Hirdetés

A filmvilág legnagyobb szörnyei

|

Következzen egy kivételes tornasor.

Hirdetés

A felfoghatatlan nagyságú szörnyek nemcsak akkor izgalmasak, ha látványosak, vagy ha egymás ellen fordulnak, hanem legalább ennyire rémisztő, ha rejtve maradnak a kíváncsi szemek elől. A Godzilla Kong ellen külföldön tömegeket vonz, és bár itthon a moziélményről egyelőre le kell mondanunk, a gigászi fenevadakat nem kell nélkülöznünk. A teljesség igénye nélkül összegyűjtöttünk 15 grandiózus lényt, akik meghódították a vásznakat.

Hirdetés

Ogdru Jahad (Hellboy - Pokolfajzat, 2004), Cthulhu (Árok, 2020)

A 2004-es Guillermo del Toro-film végén Pokolfajzat maga nyitja meg a kaput Ogdru Jahad számára, persze nem önszántából, és még idejében észbe kap, mielőtt a szörny leigázhatná a világot. De a Lovecraft-mítoszból eredő Mérhetetlen Vének közül nem csak ő jelent már meg filmben. Legutóbb a 2020-as Árok című horrorban a Mariana-árok mélyén ősidők óta meghúzódó Cthulhuval gyűlik meg a baja a fúrótorony tengerfenéken ragadt legénységének. Számtalan példát fel lehetne még sorolni, de a Color Out of Space mellett sem mehetünk el szó nélkül, amelyben mesterien keveredik a bizarr body horror és a misztikus ismeretlentől való félelem, a mindent behálózó foszforeszkáló fény megálmodója pedig szintén a gótikus horror kiváló alakja, H. P. Lovecraft.

Galactus (A Fantasztikus Négyes és az Ezüst Utazó, 2007)

Galactus, a világok pusztítója termikus és szerves energiával tartja életben magát. A kozmikus karakter a Fantasztikus Négyesről szóló filmben kevéssé vette ki a részét, amiben a képregényekkel ellentétben szimplán fenyegető árnyékként és gázfelhőként akarta bekebelezni a planétát. A jelenlegi világegyetem előtti univerzumból származik, a Taa bolygón született Galan néven, vagyis a második Ősrobbanás tette azzá, ami, és hírnökei segítenek neki abban, hogy csillapíthatatlan éhsége számára újabb és újabb célpontot találjon.

Dormammu (Doctor Strange, 2016)

Újabb képregényes gigászi lény következik: a Stan Lee és Steve Ditko által megalkotott exidegsebész, Doctor Strange nemezise. A Sötét Dimenzióba száműzött Dormammu megtanulta, hogyan bontsa le a valóságok határait, hogy leigázza a különböző világokat, de a filmben Strange egy végtelen időhurokban ejtette rabul a gonosz interdimenzionális entitást, hogy megmentse a Földet. A képregényekben antropomorf karakter majdnem emberi alakban jelent meg a vásznon is, de végül ezt az ötletet elvetették.

Üveggolyózó lény (Men in Black - Sötét Zsaruk, 1997)

Bizonyára sokan figyelik a csillagokat és érzik úgy, mintha az égi dolgokat jobban ismernék a földieknél, és még ha hiszünk is abban, hogy nem vagyunk egyedül, a világegyetem nagysága felfoghatatlannak tűnik. Kivéve, ha támpontként azt látjuk, ahogy az univerzummal mint üveggolyóval játszik egy számunkra ismeretlen, elképzelhetetlen termetű idegen, de ez hiába segít az arányok megértésén, nem lesz tőle kevésbé félelmetes. A Men in Black - Sötét zsaruk első részének végére már meg sem kellene lepődnünk, milyen keveset tudunk a világról, de az utolsó jelenet még inkább megerősít minket abban, milyen parányiak vagyunk.

Summa-Verminoth (Solo: Egy Star Wars-történet, 2018)

Szintén Lovecraft-hommage az űrben élő hatalmas polipszörny, Summa-Verminoth. Nem elég, hogy irdatlan nagy, ráadásul csápjai elektromosak, ezért az örvényben Han Solónak és csapatának meggyűlik vele a baja. A lényt és a jelenetet többek között Ruairi Robinson The Leviathan című rövidifilmje inspirálta.

Shadow Monster/The Mind Flayer (Stranger Things, 2016-)

Az agyat behálózó, jókora pókra hasonlító árnyékszörny egy szuperorganizmus, ami mindent átjár, birtokol és irányít. Próbál kitörni a már uralma alá hajtott Upside Downból, hogy Hawkins városát és lakóit is megszállja. Ehhez persze Elevennek és barátainak is lesz egy-két szava.

Homokféreg (Dűne, 1984)

Frank Herbert teremtményeinek otthona az Arrakis bolygó, és rendre megnehezítik a nagy kincsnek számító fűszer begyűjtését. David Lynch filmjét lehet szeretni vagy nem szeretni, de egy biztos: ha más emlékezetes pillanat nem is maradt meg a filmből, a gigászi gyűrűsférgekhez hasonló lények kinézete mindenkinek beugrik. Épp eléggé várjunk már Denis Villeneuve verzióját, de a monumentális homoféreg láttán duplán beleborzongtunk az előzetesbe.

Meg (Meg, az őscápa, 2018)

Mint a cím is utal rá, Jason Stathamnek egy Megalodonnal van dolga, ami egy több millió évvel ezelőtt kihalt fajt jelöl. Az óriásfogú cápát a valaha élt egyik legnagyobb gerinces ragadozónak tartják, ami akár 16 méteresre is megnőhetett, és kutatások szerint többé-kevésbé a Föld bármelyik területén képes volt megélni.

The Behemoth (A köd, 2007)

Egy amerikai kisvárosra misztikus köd telepedik, ami számtalan kisebb-nagyobb méretű, groteszk rémet rejt, közülük Behemoth már égig érő termetével és fura, csápos kinézetével eleve a frászt hozza az emberre, amit a szűnni nem akaró köd csak fokoz. A külső azonban nem minden, végső soron az igazi gondot nem a szörnyek, hanem maguk az emberek jelentik. Stephen King könyvét Frank Darabont adaptálta 2007-ben, de tíz évvel később a Netflix sorozat formájában is feldolgozta a történetet, ami egy évadot élt meg.

Balrog(ok) (A Gyűrűk Ura: A gyűrű szövetsége, 2001)

A Tolkien álmodta tűzdémonok az ősi világhoz tartoznak. A móriai balrogot Durin népe, a törpök ébresztették fel, emiatt kénytelenek voltak elhagyni az otthonukat. De talán nem is kell túlmagyarázni, Szürke Gandalf és a balrog összecsapása ikonikussá vált a filmtörténelemben, melyből utóbbi vesztesként került ki, előbbi pedig immár Fehér Gandalfként visszatért, hogy teljesítse a feladatát.

Clover (Cloverfield, 2008; The Cloverfield Paradox, 2018)

A 2008-as found footage thriller legnagyobb erőssége a marketing kampánya volt, mivel semmit nem lehetett tudni a filmről, kutakodás árán is csak kevés információt lehetett összeszedni, és az előzeteséből sem derül ki szinte semmi, azon túl, hogy egy mockumentary-katasztrófafilmre hajazott. Majd a film során kiderült, hogy nem terrortámadás okozta a kialakult káoszt, hanem - nem hivatalos nevén - a hátborzongatóan amorf Cloverrel kell megküzdenie New York lakosságának. A tíz évvel későbbi The Cloverfield Paradox visszahozta a rémet, ami az első film óta csak tovább nőtt.

Marshmallow Man (Szellemirtók, 1984)

Ha valaki azt mondaná, hogy ürítsem ki az agyam, a Stay Puft Habcsókemberkéje jutna eszembe, nem kétséges. Nem csak veszedelmes méretűre nőtt, de a gyéren megvilágított éjszakai utcákon olyan ijesztően vetül rá a fény, ami horrorfilmbe illő. Maga a helyzet persze komikus, de ártalmatlan halálnem helyett a Szellemirtóknak sikerül megidézniük egy baromi nagy bajkeverőt, így válik a kedvenc nasi lángoló rémálommá.

Kraken (A Karib-tenger kalózai 2. - A holtak kincse, 2006)

Az óriáspolipszerű élőlénynek mitikus szerepet tulajdonítottak, a babonás hajósok réme volt, ami balszerencsét és halált hoz. Nem meglepő, hogy A Karib-tenger kalózaiból sem maradhatott ki, ahol csakugyan poliphoz hasonlóan ábrázolták, óriási körkörös fogsorokkal, de pár évvel később A titánok harcában már jobban emlékeztetett egy ezer karú kaijura. Voltaképp a tengerek mélyebb részein élnek óriási kalmárok, szóval a valóság önmagában elég ijesztő ahhoz, hogy ihletül szolgáljon.

Kaijuk (Godzilla II: A szörnyek királya, 2019)

A Godzilla vs. Kong épp letarolja a külföldön nyitva lévő mozik pénztárait, ami jelen helyzetben egyáltalán nem meglepő, de a gigaszörnyek iránti rajongás egyébként sem új keletű. A japán gyökerekkel rendelkező Godzsira 1954-ben vált popkulturális ikonná, azóta negatív és pozitív szerepben egyaránt feltűnt. Persze a szörnyek királya a legismertebb, de nem ő az egyetlen: Mothra, Ghidorah, Rodan, Anguirus és még sok más bestia feltűnik még a szép számú produkciót felölelő Godzilla-franchise-ban, valamint a faj egyedei Guillermo del Toro Tűzgyűrűjében is sok galibát okoznak.

King Kong (Kong: Koponya-sziget, 2017)

Talán nem ő a legeslegnagyobb lény a filmtörténelemben, de kár lenne kihagyni ezt a tekintélyes méretű fenevadat a listáról. Van, hogy Godzillával kéz a kézben járnak, de King Kong még "öregebb" társánál: 1933-ban mászott fel először az Empire State Building tetejére, és már akkor fontos elem volt egy grandiózus összecsapás, ezért Kongnak a történet során egy T-rexszel kellett megküzdenie. A film technikai szempontból úttörő volt, és sikerével a közönség igényeit is befolyásolta, amit jól bizonyít, hogy szintén számos filmben szántak neki szerepet (gondoljunk például a Rampage - Tombolás Kong-parafrázisára).

Jöhet még több film, sorozat, könyv, képregény? Katt ide!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.