Hirdetés

Oscar-jelölések 2019 - Top 5 negatívum, Top 5 pozitívum

|

Nemrég kiderült, hogy mely alkotások és alkotók esélyesek az arany szoborra, azonban nem mindenben értünk egyet az Akadémia döntéseivel, ezért a kedélyek lecsillapodása után összeszedtünk öt csalódást és öt kellemes meglepetést.

Hirdetés

A múlt héten jelentették be a 2019-es Oscar-jelölteket - ha esetleg lemaradtatok volna, korábbi cikkünkben át tudjátok futni a listát, amelyen végigtekintve felváltva vagyunk boldogok és szomorúak is. Előbbi azért, mert azok a filmek valóban megkaphatják a nekik kijáró elismerést a főbb kategóriákban, amiket körbedicsért a szakma, utóbbi pedig azért, mivel - az elmúlt időszak kavarásai ellenére kissé reménykedve - arra számítottunk, hogy az Akadémia a szokásosnál is jobban felborítja majd a papírformát és mer olyat lépni, ami nem érződik evidens vagy nonszensz döntésnek.

Hirdetés

Az alábbi, szubjektív felsorolásban összeszedtük, hogy szerintünk hogyan kellett volna dönteniük.

Az öt legnagyobb csalódás:

Az Akadémia és a Fekete Párduc esete

Sokaknál kiverte a biztosítékot a Fekete Párduc beválogatása a legjobb film díj esélyesei közé (pedig például a Bohém rapszódiának sincs ott túl sok keresnivalója Rami Malek kiváló alakítása ellenére), azonban nem Ryan Coogler rendezésének kellene kapnia az össztüzet ezért a döntésért, hanem magának az Akadémiának. Gondoljunk csak bele: a Fekete Párduc lett az első szuperhősfilm, amelyet ebben a kategóriában jelöltek, ez így fog bevonulni a történelembe, viszont ennek nem ezzel a filmmel kellett volna megtörténnie, nem a Párduccal kellett volna a bizottságnak nyitnia a zsáner felé. Ott volt a Watchmen, A sötét lovag vagy éppen a a Logan. Ikonikus művek, bármelyik beválogatásával elégedettek lettünk volna, viszont most, hogy a Marvel filmje olyat ért el, amit ezek a kiválóságok nem tudtak, ez rengeteget ártott a Fekete Párduc megítélésének. Sokkal többet, mint amit használt.

Bradley Cooper nem került be rendezőként

Noha a Csillag születiknek így is sikerült nyolc jelölést bezsebelnie, amely nem kis teljesítmény egy negyedik remake-től és Bradley Cooper szerepel a legjobb színészek között, azonban lelombozó, hogy pont abba a kategóriába nem válogatták be, amely területen még a fanyalgók számára is erős volt a film: a rendezés. Coopernek ugyanis ez volt az első, ehhez képest olyan kiváló érzékkel, sajátos stílussal és zavarba ejtő magabiztossággal oldotta meg a feladatot, hogy azt tanítani kellene, ráadásul saját magát és egy elvétve színészkedő popénekest vezényelt a forgatáson. Mi ez, ha nem bravúr?

A Ruben Brandt és a Susotázs mellőzése

Nem várunk el kötelező kvótát, hogy minden egyes Oscaron szükségszerűen beválogassanak egy magyar alkotást, viszont ami megérdemli a jelölést (és a díjat), az igenis legyen elismerve. Ilyen volt idén a Ruben Brandt, a gyűjtő is, amelyet a film egyik szinkronhangja, Makranczi Zalán csak úgy jellemzett a vele készített interjúnkban, mint a "Lynchbe oltott Ocean's Eleven". Milorad Krstić különleges animációs filmje nem csupán hazánkban, de a világon is párját ritkítja ábrázolási stílusának, kulturális fontosságának, mondanivalójának és színészeinek köszönhetően, ez pedig elégnek kellett volna legyen ahhoz, hogy beválogassák az animációs kategóriába. Ráadásul fájdalomdíjban sem részesülhettünk, mivel Tóth Barnabás kisfilmjének, az Osvárt Andrea nevével fémjelzett Susotázsnak sem sikerült megtalálnia az utat az Akadémia tagjainak szívéhez.

A Legendás állatok lehagyott filmzenéje

Ha elolvastátok már a 2018-as filmzenei évértékelőnket, akkor tudjátok, hogy a Legendás állatok: Grindelwald bűntettei score-ját találtuk az év legjobbjának, amelyet James Newton Howardnak köszönhettünk. Csakhogy Howard munkáját elfelejtette elismerni az Oscar-bizottság, nemhogy díjjal, de még egy jelöléssel sem adóztak előtte, ez pedig lehangoló. A Fekete Párduc (Ludwig Göransson) és a Kutyák szigete (Alexandre Desplat) nagyon is jó helyen vannak az esélyesek között, de lényegében a többi név bármelyike helyett el tudnánk képzelni a legendás bestiák dallamait.

Az Aquaman nincs ott a vizuális effekteknél

Nem volt könnyű dolguk a bíráknak, hiszen tavaly több alkalommal is a mozik padlóján hagytuk az állunkat a látványtól, gondoljunk csak Thanos és a Bosszúállók összecsapására a Titánon, a Vissza a jövőbe ikonikus verdáját is felvonultató versenyre a Ready Player One-ban vagy éppen a Kessel-futamra a Solo: Egy Star Wars-történetben, azonban kimaradt egy fontos versenyző a listából. Az Aquamanben egy komplett, színes-szagos víz alatti világot építettek fel Atlantisz képében, amely ezernyi csodával kényeztette az érzékszerveinket, azonban ez mégsem volt elég ahhoz, hogy egy jelölésig vigye, szemben például a néhány "plüssfigurát" életre keltő Barátom, Róbert Gidával.

Az öt legkellemesebb meglepetés: 

Willem Dafoe a díj kapujában

Elképesztő belegondolni, hogy egy olyan tehetséges és sokoldalú színész, mint Willem Dafoe még nem rendelkezik Oscar-díjjal, pedig így van: a 63 éves amerikai művész már több alkalommal is az Akadémia látómezejébe került és három alkalommal is a jelölésig vitte a legjobb férfi mellékszereplő kategóriában (1987 - A szakasz, 2001 - A vámpír árnyéka, 2018 - Floridai álom), viszont egyiket sem sikerült arany szoborra váltania. Ezúttal azonban nem mellék, hanem főszereplőként nyílik esélye a díjra az At Eternity's Gate kapcsán, amelyben Vincent van Gogh-ot kelti életre meggyőzően - lehet, hogy Dafoe-nak ezúttal sem lesz szerencséje, mindazonáltal már az is örömteli, hogy ott van az ötösfogatban olyan színészek között, mint Christian Bale, Rami Malek és Viggo Mortensen.

Sam Elliott reflektorfénybe került

Bár az Oscart megelőző díjátadók eredményeit látva szimatunk azt jósolja, hogy valószínűleg Mahershala Ali fogja behúzni a legjobb férfi mellékszereplőnek járó elismerést, azért mégiscsak kellemes meglepetésként éltük meg, hogy ennyi év és ilyen változatos filmográfia után végre helyet kapott a top 5-ben Sam Elliott is. Elliottnak ugyanis ez a legelső Oscar-jelölése, amit a Csillag születikben nyújtott nyúlfarknyi, ám megható alakításáért zsebelhetett be. Ha mégis valamilyen meglepetés folytán sikerül elhappolnia az első helyezést a többiek elől, akkor pezsgőt bontanánk.

A Netflix is sikeresen betört az Oscarra

Sokáig elképzelhetetlen volt, hogy egy streaming platformon megjelent film is képviseltethesse magát a gálán, Alfonso Cuarón vadonatúj filmje, a fekete-fehérben elképzelt Roma kedvéért azonban a Netflix mindent bevetett: el lehetett csípni a kiválasztott mozikban és durva összeget költöttek az Oscar-kampányára is, a belé fektetett energia pedig meghozta a várt eredményt. A Roma képviselteti magát a legjobb film, a legjobb rendező, a legjobb színésznő, a legjobb férfi mellékszereplő, a legjobb eredeti forgatókönyv, a legjobb idegen nyelvű film, a legjobb látványtervezés, a legjobb hangkeverés és a legjobb hangvágás kategóriákban is. Ha ezek közül már csak egyet is sikerül behúznia, akkor a Roma lehet az első netflixes produkció, amely Oscar-díjasnak mondhatja magát. Drukkolunk.

Yorgos Lanthimos díjesélyes

Nem biztos, hogy valaha is meg szeretnénk tudni, hogy mi játszódik le a görög rendező, Yorgos Lanthimos fejében, amikor papírra veti egy-egy szürreális filmjét, de az biztos, hogy a kevésbé ismert Kutyafogtól eljutott A homáron és az Egy szent szarvas meggyilkolásán át egészen az egyik legnagyobb Oscar-esélyesig, A kedvencig, melyeknek köszönhetően a világon egyre ismertebbé válik a neve. Míg a Kutyafog "csak" a legjobb idegen nyelvű szekcióban kapott esélyt bizonyítani, addig A kedvenc már több fronton is harcba szállhat az arany szoborért. Ezzel talán végre eldőlhet, hogy Lanthimosra inkább úgy gondol a közvélemény, mint nagy dolgokra hivatott rendezőre és nem úgy, mint afféle furcsa koncepciókat durrogtató csodabogárra.

Adam Driver jelölése

Ha valaki úgy gondolja, hogy Adam Driverbe csupán annyi színészi képesség szorult, mint amit az új Star Wars filmekben villant, az valószínűleg még nem látta őt olyan alkotásokban brillírozni, mint a Paterson, a Némaság vagy éppen Spike Lee tavalyi rendezése, a Csuklyások - BlacKkKlansman, amelyek mindegyikében más oldalát mutatta meg nekünk. Ezek után meglepőnek tűnhet, hogy az amerikai színész még egyetlen egyszer sem került Oscar-díj közelébe, így kijárt már neki a jelölés. A BlacKkKlansman pedig meghozta neki a várt lehetőséget, hiszen a legjobb férfi mellékszereplők között bizonyíthat, a Ku Klux Klánba beépülő rendőrként pedig bőven van rá sansza.

Egyetértetek a listánkkal? Számotokra mik voltak az aktuális Oscar-jelölések legkellemesebb és legkiábrándítóbb momentumai?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.