Hirdetés

Top 007 - 7 jelölt a következő 007-esnek

|

Ki legyen a következő James Bond, Őfelsége Titkos Szolgálatában?!

Hirdetés

Mindenkinek megvan a kedvenc 007-ese, avagy az elképzelése arról, hogy melyik színész is a tökéletes Bond. Stílusos, mint Sean Connery?! Esetleg humoros, mint Roger Moore?! Netalántán jóképű, mint Pierce Brosnan?! Vagy nyers dúvad, mint Daniel Craig?! Személyenként változó, hogy ki kit preferál és a folyamatos színész cserék miatt a 24 film alatt mindenki eljátszott a gondolattal, hogy milyen lett volna az Őfelsége titkosszolgálatában Connery-vel, vagy ha Moore-nak kevesebb, Timothy Daltonnak pedig több idő jutott volna a szerepben. Nekem is megfordult a fejemben, amikor az elmúlt hetekben a karantént James Bond kalandjaival töltöttem (minden napra egy film), de persze a koronavírus miatt eltolt, a Universal Studios és a mozihálózatok harcából kifolyó ignorálás miatt pedig ki tudja mikor bemutatott Nincs idő meghalni kapcsán én is egyre gyakrabban eljátszottam a gondolattal, amellyel az elmúlt években oly sokan: ki lesz a következő 007-es?!

Hirdetés

Mivel nem kívántam jelen összeállításnál fél Hollywood szerencsés génekkel megáldott férfiállományát felsorolni, ezzel együtt a fancastingok tipikus hibájába esni, ezért mindössze 7 főre szűkítettem a listát. Egyrészt a jól ismert kódszámhoz igazodva, a stílusosság kedvéért (csakhogy angolosan megadjuk a módját), másrészt pedig a következő színész lesz immár a hetedik a szerepben (legalábbis a hivatalos filmeket figyelembe véve), így adta magát, hogy csak ennyien szerepeljenek a listán. Arról nem is beszélve, hogy a főszerkesztő barátom és kollégám, Szabó "Szada" Dániel minél kisebb valószínűséggel kap agyvérzést és sírógörcsöt a hosszú litániámat átolvasva, ha 7 főre (és nem hétfőre) szűkítem a listát.

Továbbá azt is leszögezem, hogy az alábbi listában nem lesznek se nők, se feketék, se melegek, vagy transzvesztiták, ahogy azt humorosnak szánt szarkazmussal minden ilyen típusú listánál kényszeresen megjegyzik egyesek. A válasz pedig egyszerű: olyan színészeket kerestem, akik vissza tudják adni Ian Fleming ősi arisztokrata származású hősének az amplitúdóit és ebbe egyik sem fér bele. (Noha elképzelhetőnek tartom, hogy idővel akár legyen egy fekete James Bondunk, de ott még nem tart a világ.) Mindemellett igazán befutott, ismert neveket, mint Tom Hardy, Michael Fassbender, Benedict Cumberbatch vagy Tom Hiddleston is felesleges keresni ezen a listán, mivel túlságosan markánsak, korosak, avagy karakteridegenek a szerephez, márpedig ide a producereknek olyan valakire lesz szükségük, aki valamelyest függ a franchise-tól, mindazonáltal számolhatnak vele az elkövetkezendő 10 évben (fizikálisan is). Ergo egy a 30-as, legfeljebb a kora 40-es éveiben járó, szigorúan az Egyesült Királyságból származó aktor legyen az illető. (Hemsworthék is kilőve a kenguruk földjéről, mielőtt valaki felhozná őket.) A legutolsó szempont pedig egyszerű volt: semmiképp se Daniel Craig stílusát keressük benne, de az általa lefektetettekhez hű tudjon maradni, ha kell, azt a saját képére legyen képes formálni. Sorrend nélkül jöjjön tehát a hét jelölt!

Henry Cavill

Kezdjük is a legegyértelműbbel és a jelenlévők közül a leginkább befutottal. Cavill azon színészek sorát gyarapítja, akik már a Casino Royale-ra is esélyesek voltak (jelen listán nem ő az egyetlen ilyen személy), de akkor még a producerek túlságosan fiatalnak találták a szerepre a 20-as évei elején járó Kal-Elt, azonban tettek egy olyan könnyelmű kijelentést felé, hogy a későbbiekben még lehet róla szó. Annak tudatában, hogy mind Dalton, mind Moore, mind pedig Brosnan jóval tényleges színre lépésük előtt az alkotók látóterébe került, ez kifejezetten remek ómen. Mindemellett Az U.N.C.L.E. emberében olyan tökéletesen hozta a Roger Moore-Pierce Brosnan hibridet, hogy sokan okkal őt szeretnék látni a szerepben Daniel Craig baltával faragott arca után. Ami ellene szól, hogy egy érdemi Bondhoz több kell majd, hogy ezt a kombinációt hozza - már Brosnannek is felrótták, hogy Moore erőtlen mása -, még ha a Mission: Impossible - Utóhatás kapcsán tudjuk azt, hogy a keményebb spionok sem állnak tőle messze. Ami viszont sokkalta zavaróbb, hogy jelenleg ott van a Netflix nagy sikerű sorozata, a Vaják és Ríviai Geralt szerepe, amely vélhetően jó pár évig biztos elfoglaltságot jelent majd a számára, viszont ezzel nehéz lenne összeegyeztetni egy szintén fizikailag megterhelő és időigényes Bond-film forgatását (és még ott van a folyamatos csiki-csuki is Superman szerepével). Mire pedig a következő film elkészülne, arra minimum 3-4 évet kellene várni, ami addigra már lehet, hogy késő lenne a számára, habár korábban kifejtette, hogy örömmel bújna a figura bőrébe és mutatná meg, hogy mit tud.

Richard Madden

Az egykori Robb Stark megformálójáról a Trónok harca idején (a Hamupipőkéén meg pláne!) nem feltétlenül gondolták sokan, hogy pár éven belül az egyik legizgalmasabb színészreménység lesz, de aztán jött A testőr című angol sorozat, amelyben Madden a csillagokat is lejátszotta az égről és amelynek fényében egyből mindenki felkapta a fejét, nézők és szakmabeliek egyaránt. Ment is érte a Golden Globe-díj, vagyis egy esetleges leszerződtetés esetén ő lenne az első olyan Bond, aki már a szerep megkezdésekor komolyan elismert színész szakmailag - az Oscar-díjas Bond-gonoszok (Christopher Walken, Javier Bardem, Christopher Waltz, Rami Malek) és rendezők (Sam Mendes) után logikus lépés lenne - és Sean Connery óta ő lenne az első skót. Nem csoda tehát, hogy azóta Barbara Broccoli és Michael G. Wilson producerek is elbeszélgettek vele és Craig után adva lenne egy újabb, kifejezetten férfias megjelenésű színész, akinek a külsején sem akadnának fenn, hiszen emellett a sárm sem hiányzik belőle, képes az akciók mellett a komolyabb érzelmekkel is megbirkózni (A testőr mellett Mendes legutóbbi Oscar-díjas mozijában, az 1917-ben jutott neki egy erős vendégszereplés), ráadásul még mindig csak 34 éves, vagyis mire a következő film elkészül, pont ideális korban lenne. (Bond figuráját és az őt játszó színészt kb. 35 és 45 év közé kell belőni.) Egyedül annyi probléma van, hogy tehetségét más filmesek is igyekeznek kiaknázni, avagy más franchise-ok hasznosítani, ahogy ez már a Marvel Filmes Univerzumban megtörtént, hiszen a koronavírus miatt jövőre tolt Örökkévalókban játszik kulcsszerepet, amely vélhetően ama franchise irányába is elköteleződést jelentene. Annyi azonban bizonyos, hogy egy egyszerre hiteles akcióhőst és esendő figurát tudna hozni.

Aidan Turner

A 37 éves ír színész származását tekintve Pierce Brosnan örökébe léphetne mindamellett, hogy még magassága is tökéletesen megfelel Bondnak (183 cm, szemben az eddig legalacsonyabb Craig 178 cm-vel). Turnert a szélesebb közönség leginkább a Hobbit-trilógia Kili törpjeként ismerheti, aki románcba bonyolódott Evangeline Lilly tündéjével és a nem túl acélos ifjúsági fantasy-ben, A végzet ereklyéi: Csontvárosban is feltűnt. A színész számára egyelőre sokkalta biztosabb terepet nyújtanak a brit TV-filmek és sorozatok. Olyanokban alakított emlékezeteset, mint a Desperate Romantics miniszéria (amely meghozta az áttörést a zeneszerzőjének, Daniel Pembertonnak), vagy a 2015 és 2019 között futó Poldark, amelyben Winston Graham 1945 és 1953-ban megjelent, nagysikerű történelmi regénysorozatának címszereplőjét, Ross Poldarkot alakította, melynek révén hölgyek milliói habarodtak belé, mindamellett nem kevés díjat söpört be a szereppel (mondhatni korunk Mr. Darcy-ja.) Emellett még a hazai közönség a BBC miniszériájából (nálunk az HBO adta le), Agatha Christie Tíz kicsi katona adaptációjából ismerheti, megbizonyosodva arról, hogy az eleganciát is hibátlanul tudja hozni. Turner érzékenysége, humanizmusa leginkább Timothy Dalton tépelődő Bondjához tudná hasonlatossá tenni, és egzotikus arca, enyhén sejtelmes kisugárzása is izgalmassá tudná tenni az ő tálalásában a figurát. Azonban a blockbusterek terén való járatlansága, viszonylagos ismeretlensége nem feltétlenül neki kedvez és úgy fest, hogy a brit televíziózás világában sokkalta kényelmesebben érzi magát, minthogy ennek hátat fordítson.

Jack Lowden

Hogy ki?! Kérdezhetik sokan, noha nem ő az egyetlen, viszonylag ismeretlen színész sem ezen a listán, sem pedig egyéb, ehhez hasonlatos összeállításokban. Az idén mindössze még csak 30 éves Lowdent tartják az egyik éllovasnak a szerepért folyó versenyben és egyes pletykák szerint olyan közönségkedvenceket utasított maga mögé, mint Michael Fassbender, vagy Tom Hardy, akivel együtt játszott a most bemutatott, hányattatott sorsú Capone filmben. A szélesebb közönség leginkább Christopher Nolan Dunkirkjéből ismerheti, amelyben ő volt az egyik pilóta, szintén Hardy oldalán. A skót színész már magának tudhatja többek között a színházi körökben rangosnak számító Laurence Olivier-díjat és a filmesek is kezdik felfedezni, hiszen az olyan minisorozatok, mint a Háború és béke, vagy Nolan 2017-es mozija mellett olyan filmekben szerepelt, mint a Családi bunyó, vagy a Margot Robbie és Saoirse Ronan nevével fémjelzett Két királynő. Ha megkapná a szerepet, ő lenne az első olyan Bond, aki már kvázi a hidegháború után, a Vasfüggöny lehullását követően született, vagyis a fiatalabb közönséggel is jobban el tudná fogadtatni magát, mindazonáltal izgalmas modernizációját jelenthetné a karakternek, minden eddiginél jobban igazítva a korigényekhez. Viszont talán még túlságosan fiatal a szerepre így is, ha 3-4 éven belül egy újabb film érkezik és ha rajta múlna, akkor Daniel Craig játszaná az ügynököt, annyira elégedett a munkájával, mindemellett szerinte érdekes lenne látni egy folyamatosan kiöregedett Bondot. Hogy érdekes lenne, az vitathatatlan, azonban kifizetődő aligha és Craig valószínűleg előbb vágná fel az ereit, vagy adná át készségesen a szerepet Lowdennek, minthogy még 30 évig játssza a szerepet.

Sam Heughan

Egy újabb ismeretlen név és egy újabb skót, aki ráadásul annak idején Cavillel és Craiggel együtt szintén versenyben volt a Casino Royale főszerepéért, azonban akkor még túlságosan fiatal volt. Mostanra viszont lehet, hogy már túlságosan öreg a maga 40 évével, hiszen mire magára öltené a szerepet, 43-44 évesen esetlegesen túlkorosnak számítana, még ha nem is néz ki annyinak a 191 cm magas színész, amivel ő lenne a legmagasabb a Bond-aktorok sorában. Azonban az Outlander-sorozat sztárját nem véletlenül emlegetik a szereppel kapcsolatban minden lehetséges listán, hiszen sármja, férfias kisugárzása is megvan, kora ellenére pedig jó pár évet letagadhat és hozhatna egy kis fiatalos vagányságot a szerepbe, ami sokaknak imponálna, mindamellett ő lehetne az első vörös Bond. Ennek tetejébe már volt alkalma belekóstolni a kémkedésbe a nem túl emlékezetes, Magyarországon forgatott A kém, aki dobott engem című vígjátékban. Persze sem ez, sem pedig az nem éppen számít jó ajánlólevélnek, hogy legutóbb Vin Diesellel püfölték egymást olcsó CGI környezetben a Bloodshotban, de annak idején Daniel Craigről sem hitte volna senki, hogy 14 évig alakíthatja a 007-est 5 filmen keresztül és nem feszítik keresztre a véres szájú rajongók már az első film előtt.

Sam Claflin

Az Éhezők Viadala egykori Finnick Odairjával - Henry Cavillhez hasonlóan - lehetne erősíteni a Pierce Brosnan vagy Roger Moore által már ismert, romantikus kalandor oldalát a 007-esnek, amit a Craig-éra kritizálói rendre felhánytorgatnak. Ehhez a romantikus filmekben jártas Claflin passzolna és a nagy franchise-ok sem ismeretlenek a mindössze még mindig csak 34 éves színész számára. Filmes karrierjét a 2010-es, részben Magyarországon forgatott A katedrálisban kezdte Eddie Redmayne oldalán, majd ugyanebben az évben jött A Karib-tenger Kalózai: Ismeretlen vizeken misszionáriusa, később pedig a Hófehér és a Vadász (valamint annak folytatásában) alakította a herceget, valamint Suzanne Collins már emlegetett könyvadaptációjában hozta a megnyerő modorú korábbi bajnokot. Azóta Emilia Clarke-kal alakítottak cuki párt a Mielőtt megismertelek című dramedy-ben és égette magát a legutóbbi Charlie Angyalaiban (mondjuk képes volt szórakoztató lenni még így is), vagy a Netflix legutóbbi romkomjában, a Love, Wedding, Repeatben. Kétségtelenül hibátlanul tudná hozni azt a fajta jóképű (nyálas?!) playboyt, ami sokak fejében a karakterről él és korban is éppen ideális, viszont az ő választása inkább szólna a minél szélesebb tömegeknek és a minél kisebb kockázatnak, amely hosszútávon nem kedvezne a szériának, különösen a streaming háború közepén.

Dan Stevens

Daniel után jöhetne egy újabb Dan, aki ráadásul az egyik legizgalmasabb színészjelenség a jelenlegi filmes palettán. Stevens már belekóstolt a franchise-okba az Éjszaka a múzeumban harmadik részével, vagy a delíriumos álomnak is beillő Légióval a sorozatok terén, ahogy a nagy stúdiófilmek (A Szépség és a Szörnyeteg) éppúgy nem jelentenek neki gondot, mint ahogy megvan a sorozatokon való edzettsége is (Downton Abbey), mint Moore-nak vagy Brosnannek korábban Az Angyallal és a Remington Steele-lel. Stevens egyértelműen a kísérletezgetősebb,  független filmek világában érzi otthon magát, ha azonban a Bondhoz való kiváló ajánlólevél kell, akkor mindenképp a Stevensnek áttörést hozó 2014-es The Guest lenne az, amelyre a Downton Abbeyből átigazolt, pufók Matthew Crowley nem csak kipattintotta magát, de egyszerre volt megnyerően vonzó és félelmetesen rideg akció"hős". Stevensnek egyértelműen a mentálisan instabil, bizonytalan, avagy sötétebb figurák állnak jól, ami egy izgalmas irányba vinné el a 007-es karakterét, kiemelve a figura intellektusát, emellett a sármmal sem lenne gond. Mire egy újabb film elkészülne, pont a 40-es éveibe lépne és az olyan országos barátai után, mint Benedict Cumberbatch, Tom Hiddleston (MCU), vagy Eddie Redmayne (Legendás állatok) csak neki hiányzik az életéből egy állandó franchise, ami mellett kedvére lubickolhatna a független filmekben. Mivel a színész a napokban váltott ügynökséget, ezért nem elképzelhetetlen, hogy hamarosan ő fogja vedelni a vodka-martiniket, de persze az sem kizárt, hogy Bond-gonoszként találkozunk vele az elkövetkezendőkben, egyfajta sötét tükörképként szolgálva az aktuális 007-es számára, mint oly sokan előtte. Akárhogy is, mindkét szerepet garantáltan megoldaná. 

Most Ti jöttök! Szerintetek kik lennének azok a színészek, akik szóba jöhetnének az elkövetkezendő évtizedben James Bond szerepében?!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.