Hirdetés

Oscar-jelöltek 2023 - 4 pozitív és 4 negatív meglepetés

|

Lesz miért/kiért izgulni a következő Oscar-gálán is.

Hirdetés

Kihirdették a 95. Oscar gála jelöltjeit, és idén sem mehetünk el szó nélkül a megnevezett filmek, színészek, rendezők stb. mellett. Ha az összképet nézzük, a felhozatal roppant erős, sőt régóta nem volt ennyire izgalmas a mezőny, elvégre itt vannak az év legnagyobb blockbusterei (Avatar: A víz útja, Top Gun: Maverick), kisebb gyöngyszemei (Minden, mindenhol, mindenkor, A sziget szellemei, Tár), de mindenképp megemlítendő a Nyugaton a helyzet változatlan kilenc jelölése is. Ebből a díszes kompániából emeltünk ki néhányat, amelyek vagy pozitívan, vagy negatívan leptek meg minket.

Hirdetés

Pozitív:

Paul Mescal

A legjobb férfi főszereplő kategória piszkosul erős és a legtöbben talán Brendan Frasert tartják a befutónak, Colin Farrell és Austin Butler is nagy eséllyel szállnak harcba az aranyszoborért. Paul Mescal jelölése egyáltalán nem volt borítékolható és le a kalappal az Akadémia előtt, hogy berakták egy ilyen mezőnybe. Noha szó nincs róla, hogy ne érdemelné meg, de kevésbé lett volna meglepő, ha elfelejtik, ahogy a filmjével, az Aftersunnal is tették a többi kategóriában. Mindenesetre nagyon örülünk, hogy felismerték a fiatal ír színész tehetségét és nagy összegben mernénk fogadni arra, hogy fogunk még találkozni vele a jövőbeli gálákon is.

Az eredeti forgatókönyv kategória

Az adaptált forgatókönyvek mezőnye nem túl acélos, ám az eredeti szkriptek egy kivételtől eltekintve szinte bármelyik másik évben simán győztesek lehetnének. Hogy A Fabelman család mit keres itt, az rejtély, ellenben A szomorúság háromszöge, a Tár, a Minden, mindenhol, mindenkor és A sziget szellemei kivételesen megírt filmek. Reális esélye ez utóbbi kettőnek van, de tegyük a szívünkre a kezünket, ezt Martin McDonagh-nak kell megnyernie. Reméljük, hogy ebben a szavazó felek is egyetértenek, mindenesetre tény, hogy ilyen nívós címek közt nem egyszerű dönteni.

A sziget szellemei színészei

Ahogy az évösszegző toplistánkon is látszódott, eléggé szerettük A sziget szellemeit, azt azonban nem feltétlenül gondoltuk volna, hogy mind a négy fontosabb szereplő jelölve lesz, de annál jobban örülünk neki. Colin Farrell és talán Brendan Gleeson egyértelmű volt, Barry Keoghan viszont nagy meglepetés, megérdemli a srác egy ilyen szuper alakítás után. Nem is beszélve Kerry Condonról, aki a film nagy felfedezettje, s noha számos alkalommal láthattuk korábban, most nyílt lehetősége igazán megmutatni a tehetségét. Más kérdés, hogy a kategóriájának nyertese sanszosan Angela Bassett lesz a Fekete Párduc 2-ért, mely inkább egy életműdíjnak tudható be, de az Oscar sajnos már csak ilyen.

Ana de Armas

Noha a Szöszi a tavalyi év egyik legmegosztóbb, és egyben legtöbb felháborodást keltett filmje volt, azt nem lehet elvenni tőle, hogy Ana de Armas teljesen átadta magát a szerepnek. Lehet méltatlannak, idegesítőnek nevezni a karakterét, de látszik az odaadás, a belefektetett energia és egy ennyire egyoldalú, komor szenvedéspornóban is fényesen ragyogott Marilyn Monroe-ként. A pocsék fogadtatás után nem lett volna meglepő, ha teljesen száműzik a gáláról Andrew Dominik vízióját, de Armas odaadó és merész alakítása szerencsére nem merült el a süllyesztőben.

Negatív:

A Babylon szinte teljes mellőzése

Tény, hogy a tengerentúlon roppant megosztó volt Damien Chazelle új produkciója, így sajnos borítékolható volt, hogy nem fog sok vizet zavarni az idei Oscaron, mégis frusztráló, hogy mindössze három jelöléssel szúrták ki a szemét. Ezek közül a zenének örülünk leginkább, de helye lett volna a legjobb filmek közt, Margot Robbie beférne a színésznőkhöz, ahogy Brad Pitt is a színészekhez, de akár a vágásban és a rendezőknél is szívesen viszont látnánk. Tudjuk, hogy nem érdemre megy, de a Babylon van annyira őszinte Hollywood tabló, hogy ott lehessen a legjobbak közt.

A legjobb operatőr kategória

Általában elég erős szokott lenni az operatőrök mezőnye és most is akadnak korrekt címek, viszont egy konkrét új kategóriát lehetne indítani azokkal, akik hiányoznak az idei felsorolásból. Érthetetlen, hogy nem szerepel itt a Batman, a Nem, vagy a Top Gun: Maverick, de A sziget szellemei mesés képei is indokolnának egy jelölést. Még ha valaki nem is szerette a felsorolt alkotásokat, azt nem lehet elvitatni, hogy csodásan néztek ki. Így nehéz lesz bárkinek szurkolni, de jelenleg talán a Nyugaton a helyzet változatlan győzelmére érdemes fogadni.

Judd Hirsch jelölést érő öt perce

Semmi problémánk nincs Hirsch-sel, vagy az alakításával, a jelenetsor, amiben feltűnik egészen fantasztikus, szuper szövegei vannak és ellopja a show-t, de amilyen gyorsan jön, úgy lép is le. Szimplán nincs eleget A Fabelman családban ahhoz, hogy jogossá váljon a jelölése, pláne annak fényében, hogy Paul Dano is simán befért volna, ráadásul ő a Batman Rébuszaként is bizonyított 2022-ben, így nem csak logikusabb, de megérdemeltebb lett volna őt választani. Persze ahogy korábban is elhangzott, az érdem jelen esetben mellékes.

A Nem létező Északi Titokzatos nő

A teljes jelöltlista évek óta nem volt ennyire erős, ám még így is vannak olyan hiányzók, amik előtt értetlenül állunk. Jordan Peele legújabb műve, a Nem simán befért volna néhány technikai kategóriába. Ugyanez elmondható Robert Eggers Az Északijáról, mely díszleteiben, operatőri munkájában is kiemelkedett, de Nicole Kidmannek is kijárt volna egy mellékszereplői jelölés. Hatalmas blama, hogy Park Chan-wook A titokzatos nője nincs ott a legjobb nemzetközi filmek közt, az eredeti forgatókönyvek mezőnye pedig akkor lenne tökéletes, ha A Fabelman család helyett ennek a filmnek a szkriptje szerepelne ott. Ejnye-bejnye Akadémia.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.