Hirdetés

2022 és a piszkos anyagiak - Reflektálunk a box office jóslatainkra

|

Elővettük a korábbi tippjeinket, hogy lássuk, mennyire lőttünk pár film esetén alá vagy épp fölé - és miből lett ténylegesen anyagi siker vagy bukás.

Hirdetés

Év végén úgy gondoltuk, ideje szemügyre venni az egy éve publikált box office tippeldénket, hogy mennyire is jöttek be a jóslataink az idei nagy blockbusterek bukdácsolásait vagy sikersztorijait illetően. Fontos, hogy az eredeti cikkhez hasonlóan, amire épp reflektálni készülünk, itt is csak és kizárólag a piszkos anyagiakat vesszük nagyító alá - a filmek minőségét igyekszünk teljesen kihagyni az elemzésből, maximum a közönség általános fogadtatását említjük meg egy-két versenyző estén. De mielőtt belekezdenénk, vegyünk át néhány fontos tényezőt az adatok megfelelő értelmezéséhez:

AZ AZ UNDORÍTÓ MARKETING: a publikusan elérhető produkciós költségek egy-egy film esetén NEM tartalmazzák a marketingre és reklámra elköltött összegeket, amik sajnos az utóbbi évben elképesztő végleteket öltenek: a legnagyobb (tipikusan a 150-250 millió dollárból készülő) blockbusterek esetén akár 100-200 millió dolláros végletekről is beszélhetünk pluszban.

A MOZIK IS PÉNZBŐL ÉLNEK: egy film nem lesz automatikusan "profitábilis" vagy "siker" csak azért, mert a bevételi oldalon a szám nagyobb, mint a költségvetés. Legfőképp abból az egyszerű okból kifolyólag, hogy a bevétel közel sem teljes részét kapja vissza a stúdió: amerikában a pénz nagyjából 50%-a a moziknál marad, nemzetközi piac esetén pedig ez a szám stúdiónként és országonként is változhat, de itt nagyjából 33-50%-os részedeséssel lehet számolni a stúdiók oldalát illetően.

A NEM LÉTEZŐ MÁGIKUS SZORZÓ: a fentiek miatt sajnos nem tudunk egyik film esetén sem pontos kalkulációt adni a profitra, de nagyjából lehet úgy számolni, hogy egy film bevétele legalább két és fél, de inkább háromszorosa (főleg a nagy blockbusterek esetén, ahol még többet visz el a marketing) kell legyen ahhoz, hogy megtérüljön a stúdió számára a befektetés.

Hirdetés

Mindezeket figyelembe véve lássuk, hogyan tippeltünk egy évvel ezelőtt - az akkori cikkben felvázolt sorrendben haladva.

Legendás állatok: Dumbledore titkai

Amit mi tippeltünk: BUKÁS

Ami végül lett: BUKÁS

A harmadik Legendás állatok film kapcsán bejött a tippünk, a 200 millió dolláros produkciós költségéhez képest - amiben tehát nincs benne a marketing - összesen 400 milliót kapart össze végül az évek során alaposan megtépázott Harry Potter spin-off széria. A bevétel ráadásul az USA-ban a 100 milliós határt sem érte el, szóval nem meglepő, hogy a 800-at termelő első, és a 650-et hozó második rész után ezt a kaliberű visszaesést végül megelégelte a Warner és a híresztelések szerint elkaszálta a franchise-t. Őszintén, ha csak a külső faktorokat nézzük (Grindenwald karakterét érintő színészváltás Depp tárgyalása miatt, Ezra Miller botrányai, J.K. Rowling jelenlegi megítélése a nyugati médiában), az egyik legkevésbé meglepő eredmény a teljes tavalyi listánkon végig nézve.

Halál a Níluson

Amit mi tippeltünk: BUKÁS

Ami végül lett: BUKÁS

Hiába Gal Gadot, nem volt végül elég pezsgő, hogy megtöltsék vele a Nílust: a film itt is hozta a "papírformát", ugyanis Kenneth Branagh második Poirot kalandja a 90 millió dolláros költségvetését (és az Armie Hammert és Letitia Wrightot kínosan mellőző marketingjét) végül csak egy szegényes 130 milliós összbevételre tudta váltani. Noha ez a stúdiónak még így is elégnek bizonyult ahhoz, hogy szintén Branagh rendezésében zöld utat kapjon a folytatás. Reméljük a legjobbakat a harmadik részre.

Morbius

Amit mi tippeltünk: BUKÁS

Ami végül lett: "DUPLA" BUKÁS

Nézzétek, semmi jót nem jósoltunk csóri Morbius számára tavaly, hiszen az akkori cikk megszületésekor már ötször tolták el a Sony és Jared Leto szuperhős kalandjának premierjét, ami már az előzetesek alapján sem kecsegtetett túl sok jóval. A film végül a nagyjából 80 millió dolláros költségvetéséhez képest 167 millió dollárnál állt meg, szóval az újraforgatások és tologatások miatt folyamatosan fenntartott marketingjét tekintve ez sem hozott valószínűleg túl sok pénzt a Sony kasszájára. Eddig semmi meglepő nincs a történetben, viszont a stúdió azért hű maradt önmagához és sikerült valami egészen elképesztőt húzni, még a szokott mércéhez képest is.

Történt ugyanis, hogy az internetet elárasztó számtalan meme ("It's Morbin time!") számukra úgy csapódott le, hogy itt bizony valami modern kori kult klasszikus születését láthatjuk kibontakozóban, egy hű és kitartó rajongótáborral. Nos, maximum kitartó troll tábort sikerült a filmnek összeverbuválnia, ugyanis miután a stúdió - felbuzdulva az online aktivitáson - újra moziba küldte a filmet (ilyen a világon nincs, de tényleg), az még nagyobbat zakózott, mint az első nyitó hétvégéjén. Az ominózus "második eljövetel" kapcsán egyébként érdekesség, hogy 1000 moziban összesen 280.000 dollárt hozott a film, vagyis 280 $ / mozi átlagbevételt sikerült produkálnia. Ez az összeg, ha moziként egy nap mondjuk csupán négy idősávban adták a filmet, átlag 10$-os mozijegy árral számolva nagyjából HÉT néző ült be a filmre vetítésenként. Megérte.

Az elveszett város

Amit mi tippeltünk: BUKÁS

Ami végül lett: KISEBB BUKÁS / NULLSZALDÓ

Őszintén szólva teljesen kimaradt számomra ez a film idén, ha nem veszem elő a tavalyi listámat, amire épp reflektálok, a létezését is elfelejtettem volna. Viszont a számokat elnézve annyira nem vészes Sanda Bullock és Channing Tatum romantikus vígjáték-kalandfilm hibridje: 68 millió dollárból végül 190 milliót bohóckodtak össze, ami tekintve, hogy két, a moziban alaposan haldokló zsánerről beszélünk, egészen rendben van. Sikernek nem mondanánk, de egyértelmű bukásnak is talán erős lenne kikiáltani, főleg az előző pár versenyző után. Folytatásra azért ne nagyon számítsunk.

Uncharted

Amit mi tippeltünk: BUKÁS

Ami végül lett: MÉRSÉKELT SIKER

Az Uncharted utolsó film, amit tavaly bukásnak tippeltünk, ráadásul elég biztosak is voltunk benne - ehhez képest itt eléggé mellé lőttünk. Mentségünkre szóljon, hogy az a videojáték-adaptáció, ami hat rendezőcserén esett át, nyilván nem indul jó esélyekkel a kasszáknál. Ráadásul a casting kapcsán számtalan rajongót is elidegenítettek, hiszen akik játszottak az eredeti szériával, nem igazán Tom Hollandot és Mark Wahlberget látták maguk előtt, mint Nate és Sully. Ennek ellenére a 120 milliós büdzséjéből egészen 400 millió dollárig sikerült elkalandoznia, amivel minden idők ötödik legtöbb összbevételt hozó videojáték-adaptációja lett (ha csak az amerikai bevételt nézzük, ott előkelő harmadik helyen végez a két Sonic film mögött). A Sonynál pedig az ilyen számok nem jelentenek mást, mint a folytatás instant berendelését, ahogy azt meg is tették a film nyitó hétvégén produkált számait látva.

Black Adam

Amit mi tippeltünk: SIKER

Ami végül lett: BUKÁS

Kozmetikázhatja a Szikla bárhogyan is az utóbbi pár hetes nyilatkozataiban a Black Adam box office számait, ez bizony az év egyik legnagyobb bukása és a mi leginkább mellément tippelésünk lett. A színész évek óta dédelgetett szuperhősös projektje nem kevesebb, mint 200 millió dollárból készült, amihez még ha hozzávesszük a vélhetően tetemes összegű marketinget, akkor a 400 millió dollárt sem elérő összbevétel bizony édes kevés ahhoz, hogy a "DC univerzum hierarchiáját átrendezze" Dwayne Johnson. A Variety elemzései szerint 50-100 millió dollárt is bukhat rajta a Warner, szóval már eleve "álom, álom, édes álom" volt bármilyen stáblistás jelenet a film végén. Ráadásul a folytatás az új DC vezetőség alatt immáron biztosan nem valósul meg, de céges átrendeződés ide vagy oda, a számokat elnézve valószínűleg amúgy is neccesen, vagy legfőképp sehogy sem kapott volna folytatást "Fekete Ádám".

Thor: Szerelem és mennydörgés

Amit mi tippeltünk: SIKER

Ami végül lett: (MÉRSÉKELT) SIKER

Oda kell raknom ezt a "mérsékelt" szócskát egyszerűen az első Marvel film címe mellé a listán. Először nézzük a nyers adatokat: a 250 millió dolláros költségvetéshez képest a 760 millió dolláros összbevétel, főleg Kína nélkül, mindenképp szép szám, pláne egy negyedik Thor filmtől. A Ragnarök számaitól viszont egyértelműen elmarad, ott 180 millió dollárt váltottak 850 milliós összbevételre, ugyanezzel a kreatív csapattal. Noha ott azért besegített Kína is egy röpke 112 millióval, ami "épp" hiányzik a Szerelem és mennydörgés végső összbevételéből. Nyilván számtalan blokbuster összerakná a két kezét ilyen számokért, a negyedik Thor film ráadásul az idei év nyolcadik legnagyobb bevételét mennydörögte össze, csak… csak ott lapul azért a kisördög a vállunkon, hogy egy eredeti Bosszúálló filmjétől némileg azért többet vártunk, és valószínűleg a Marvelnél is.

Jurassic World: Világuralom

Amit mi tippeltünk: SIKER

Ami végül lett: SIKER (KÉSZ, PONT, A DINÓK MÉG MINDIG HOZZÁK A PÉNZT)

A harmadik Jurassic World film kapcsán igazából poénkodhatok a zárójelben, de tényleg nincs hova tovább ragozni: 165 millió dollárból készült és az egyike annak a csupán KÉT filmnek 2022-ben, ami képes volt átlépni a milliárdos álomhatárt (jó, kőkemény három millió dollárral, de akkor is!). Ez egyébként eggyel több, mint 2021-ben (ott csak a Pókember: Nincs hazaútnak sikerült), 2020-ról inkább ne is beszéljünk, 2019-ben KILENC (!) filmnek sikerült, 2018-ben ötnek, 2017-ben pedig négynek, átpörgetve az utóbbi öt év statisztikáját. Úgy néz ki, ha nagy dinókról van szó, akkor nem tud a közönség nemet mondani, főleg, ha az eredeti film hőseit is visszahozzák, alaposan megrakva a mostanában nagyot menő nosztalgiavagon kazánját. Az összbevétel ugyan elmarad az előző két résztől (a Bukott birodalom 1,3 milliárdot, az első Jurassic World film pedig 1,67 milliárdot hozott), de kétlem, hogy az Universalnál annyira szomorkodnának a film számait elnézve.

The Batman

Amit mi tippeltünk: SIKER

Ami végül lett: SIKER

Az egyetlen sikeres DC film idén a saját maga világában játszódó, független Batman mozi lett, aminek természetesen Matt Reeves és a karakter rajongói is egyaránt örülhetnek, hiszen mindezt az alaposan megtépázott DC név és a századik Denevérember adaptációból adódó kiégés és nézői elidegenedés ellenére sikerült megugrani. 200 milliós költségvetésből egy 770 milliós összbevételt hozott a Robert Pattinson-féle My Chemical Romance tisztelgés, ezzel a hetedik helyre megérkezve a 2022-es összbevételi nagylistán. A folytatás természetesen garantált, még az új DC vezetőség égisze alatt is.

Doctor Strange az őrület multiverzumában

Amit mi tippeltünk: SIKER

Ami végül lett: SIKER

Majd' 50 millióval ugyan lemaradt a milliárdos összbevétel megszerzésétől, de Fura Doki így is a harmadik helyen végzett a már említett listán, nem sokkal lemaradva a Jurassic World: Világuralom mögött. Anyagi szempontból az idei legsikeresebb Marvel film, mi is az egyik kiemelkedő befutónak tippeltük 2022 felhozatalát elnézve, ráadásul ezt a busás 955 millió dollárt a 200 milliós költségvetése ellenében Thorhoz hasonlóan Sam Raimi filmje is Kína kontribúciója nélkül érte el. Az első részhez képest is előrelépés, hiszen az anno 2016-ban megállt 700 millió előtt, szóval egy jó 300 millió dollárt (ami van az 150 is, ha inflációt is számolok, de nem akarok év végére depressziós lenni, úgyhogy inkább nem) rávert az öt és fél évvel ezelőtt érkező elődjére. Nem mintha kérdés lett volna, de Benedict Cumberbatchet még biztosan látjuk majd a szerepben.

The Flash

Amit mi tippeltünk: KÉTESÉLYES

Ami végül lett: ELCSÚSZTATVA 2023-RA

A címszereplőt alakító, botrányt botrányra halmozó Ezra Miller a rendőrség és a bíróság elől, a filmje pedig a 2022-es premiernaptárból futott el jó messzire. Őszintén szólva már borzasztóan hosszú ez az írás így is, nem érdemel több szót a Skarlát Gyorshajtó. Légyszi ne olvassátok el, amit a tavalyi box office tippelde cikkembe a film kapcsán írtam, mert így el tudom majd sütni a 2023-asban is, köszi! (Na jó, azért úgyis frissítem majd, csak előtte felcsapom a legfrissebb rendőri jelentéseket.)

Fekete Párduc 2 

Amit mi tippeltünk: KÉTESÉLYES

Ami végül lett: SIKER

Tavaly talán túlságosan is óvatosan mertem tippelgetni a Fekete Párduc folytatását illetően, nem mertem egyértelmű sikerként bekategorizálni a filmet, főleg az azt körülvevő tragikus körülmények függvényében. Viszont épp a cikk írása előtti napokban lépte át a 800 millió dolláros összbevételt, s ezáltal a hatodik helyen végzett Ryan Coogler második Marvel rendezése 2022-ben. Nyilván ez több, mint fél milliárd (!!!) dolláral marad el az első rész mögött, ami viszont azért azt nem kevés mértékben a kulturális hatásának köszönhette, a folytatás kapcsán ez a jelenség pedig már nem számított akkora újdonságnak. A 250 milliós költségvetéshez képest viszont mindenképp szép ez a 800 milliós végösszeg, főleg, hogy folytatva a sormintát, ez a film sem nyitott a kínai piacokon. (Egyedül a Pókember: Nincs hazaút nyitott az országban egyébként az összes film közül, ami a Negyedik Fázist erősítette, és az is csak pár hónapos csúsztatással.)

Top Gun: Maverick

Amit mi tippeltünk: KÉTESÉLYES

Ami végül lett: ELSÖPRŐ SIKER

Szerintem tavaly a Top Gun: Maverick miatt döntöttem úgy, hogy létrehozok egy harmadik kategóriát is "kétesélyes" címen, ugyanis annyira felemásan álltam (és állt számtalan elemző is) a filmhez, hogy egyszerűen nem tudtam egyértelműen besorolni egyik vagy másik kalapba. Egyfelől ott volt persze Tom Cruise neve, a látványvilág, valamint a nosztalgiafaktor egy 36 éves kult klasszikus kapcsán, másfelől viszont - ahogy anno is írtam - 36 év az sok idő, a COVID miatt a film premierjét is össze-vissza tologatták, ráadásul ez a militarista vonal nem feltétlenül tűnt csalogatónak a fiatalabb generáció tagjai számára. Nos, az előző mondatom "másfelől" utáni részét a Maverick úgy, ahogy van faképnél hagyta és egy egészen elképesztő, majdnem másfél milliárdos bevétellel zárja a 2022-es évét a toplista tetején, közel fele-fele arányban osztozkodva az otthoni és a nemzetközi piacon. Mindezt 170 milliós költségvetésből, szóval a Paramountnál gyanúsan Cruise bármilyen hülyeséget talált ki a 2024-ben érkező záró Mission: Impossible filmre, szívbaj nélkül fognak rábólintani a vezetőségben. Tényleg egy egészen elképesztő anomália, amit a Top Gun: Maverick produkált, bravó.

Aquaman: Az elveszett királyság

Amit mi tippeltünk: KÉTESÉLYES

Ami végül lett: ELCSÚSZTATVA 2023-RA

Az Aquaman folytatás a másik DC film a Flash mellett, ami végül távozott a 2022-es premiernaptárból. Erről se írnék sokkalta részletesebben, Jason Momoa valószínűleg utolsó szereplése lesz Arthur Curry szerepében (más karakter bőrébe bújva viszont visszatérhet a DC-hez), Amber Heard Meráját pedig kétlem, hogy tíz percnél többet látjuk majd a vásznon.

Avatar: A víz útja

Amit mi tippeltünk: KÉTESÉLYES

Ami végül lett: SIKER (ÉS MÉG KI TUDJA, HOL A VÉGE)

Egészen friss versenyző még az Avatar folytatása, amit tavaly inkább a kétesélyesek közé soroltunk. A film már elérte globálisan az 1 milliárd dolláros bevételt, szóval beelőzte a negyedik helyen szereplő Minyonok: Gru színre lépet és a harmadikon lévő Doctor Strange az őrület multiverzumábant is, már csak a Jurassic World van hátra, de az is meg lehet még idén, a Top Gun: Mavericket viszont már nem éri be 2022-ben. Ami viszont a továbbiakat illeti, nem szabad megfeledkezni az Avatarra jellemző lassú építkezésről, amit az első film esetén figyelhettünk meg, noha azokat a gigászi magaslatokat biztosan nem fogja elérni. Amerikában egyébként 134 millióval nyitott, második hétvégéjére pedig egy blockbusterekre jellemző 58%-os esést produkált, a Maverickkel ellentétben vélhetően itt sokkalta erősebbek lesznek a film nemzetközi számai, és kis szerencsével garantálva lehet a franchise sorsa.

Titeket melyik film lepett meg idén a kasszáknál? Mi teljesített túlzottan alul vagy épp felül? Meglepett titeket a Black Adam buktája vagy a Top Gun: Maverick sikere? Írjátok meg kommentekben, mi pedig rövidesen jelentkezünk a 2023-as box office tippeldénkkel.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.