Hirdetés

Rangsoroltuk a Marvel Studios negyedik fázisának összes projektjét

|

A Fekete Özvegy filmtől egészen a Fekete Párduc 2-ig: rangsoroltunk minden filmet, sorozatot és különkiadást.

Hirdetés

Mivel a napokban érkezett meg a Hangya és a Darázs: Kvantumánia, ami hivatalosan is az MCU ötödik fázisának nyitánya, valamint a Fekete Párduc 2 is felkerült Disney+-ra, így a szerkesztőséggel összeállítottuk a saját toplistánkat a negyedik fázist illetően. Filmek és sorozatok egyaránt terítékre kerültek, ugorjunk is neki a toplistának, hátulról a legjobbak felé haladva.

A lista 11 Puliwood szerkesztő egyéni sorrendjének összesítése alapján készült.

Hirdetés

18. Amazon: Ügyvéd (She-Hulk: Attorney at Law)

Valószínűleg nem túl sok olvasót leptünk meg ezzel a "nyitánnyal". Tatiana Maslany ugyan próbálkozott valamit villantani a szerepben, valamint a Charlie Cox alakította Daredevil epizód is kellemesre sikeredett, de összességében a show elveszett az egyszerre kínos és kényszeres poénkodás és aktuálpolitikai kiszólások közepette, amiken ráadásul a botrányos effektek sem segítettek. Hiába a meta finálé, ha előtte alig láttunk épkézláb történetmesélést egy teljes évadon keresztül, úgy nem kicsit hat álszentként ez a fajta mentalitás. Nagyon mellé.

17. Én vagyok Groot (I Am Groot)

Groot cukiskodott pár, alig néhány perces kvázi-rövidfilmben. Ennyi. Ahogy megnéztük, el is felejtettük, de az animáció mindenképp gyönyörűnek hatott, kicsi Groot pedig cuki, ebben nem is volt több.

16. Ms. Marvel

Kifejezetten jól indult a sorozat, Iman Vellani pedig tökéletes casting a pakisztáni Kamala Khan szerepére, viszont a 3-4. rész környékétől akkora vargabetűket ír le a cselekmény, hogy sajnos az már a követhetőség és a konzisztencia rovására megy. Megfejelve egy, a Marvel finálékra gyakran jellemző gyermekbetegséggel sajnos kihagyott ziccer lett ez az első évad. Jobban állt volna neki, ha végig megmarad a tinédzser környezet, valamint ha Kamala erejének hátterébe nem próbálnak belemagyarázni vagy négy különböző dolgot.

15. Thor: Szerelem és mennydörgés (Thor: Love and Thunder)

A legelső, illetve legutolsó film ezen a listán, aminek a forgatásán a belső poénokon valószínűleg jobban szórakozott mindenki, mint végül mi nézőként. Az "istenölő" Gorr csak off-screen élt a titulusával maximum, Thor karakterfejlődése a Ragnarök-Végtelen háború-Végjáték után mintha kukázva lett volna, Hemsworth és Portman között a kémia nagyítóval sem található, A galaxis őrzői csapatának teljes elvesztegetése mellett ráadásul a legjobb poénok is az ordító kecskékhez köthetők. A monokróm világban zajló harcjelenet látványra ugyan pazar, viszont Jane Foster is túlzottan keveset kapott Thorként, valamint a finálé is túlzottan elcsépeltnek érződött. Egyöntetően a leggyengébb film lett minden szerkesztő listáján ebből a felhozatalból. Waititi ezt bizony túltolta.

14. Éjjeli Vérfarkas (Werewolf by Night)

Egy másik "különkiadás" a zeneszerző, Michael Giacchino tisztelgése a klasszikus szörnyhorrorok előtt. Üde színfolt ugyan a negyedik fázis felhozatalában, de hasonlóan az Én vagyok Groothoz, ahogy megnéztük, úgy kb. már el is felejtettük. Gael Garcia Bernal kifejezetten érdekes Jack Russell szerepében, valamint Laura Donnellyt is visszavárjuk szívesen Elsa Bloodstone-ként, de összességében mi nem dobtunk akkora hátast tőle, mint ahogy azt a külföldi sajtó tette.

13. Fekete Özvegy (Black Widow)

Scarlett Johansson Fekete Özvegy filmje sajnos egy jó 6-8 évvel megcsúszva érkezett, leginkább az egykori vezetésnek és Ike Perlmutternek köszönhetően. Ilyen formában viszont a karakter COVID alatt érkező szólófilmje elképesztően gyengére sikeredett, egy röhejes, '90-es évek gyengébb akciófilmjeit idéző fő-főgonosszal, egy teljesen elpocsékolt Kiképzővel, valamint egy olyan beleerőszakolt család motívummal, aminek a Végjáték után semmi értelmét nem leltük a filmben. Az effektek és az akciók kifejezetten unalmasak, David Harbour pedig iszonyatosan sok sokszor a Vörös Őr szerepében. A filmet az elképesztően erős montázs nyitánya, Florence Pugh Yelenája és persze Scarlett Johansson alakítása menti meg a teljes kudarctól, de semmi jót nem jósolunk a Mennydörgők számára, amit a Fekete Özvegy egyik írója jegyezhet majd, a szóban forgó "csodálatos" karakterek hadával.

12. A Sólyom és a Tél Katonája (The Falcon and the Winter Soldier)

Pontszámokban itt látszik egy nagyobb ugrás a végső listánk tekintetében, a Sam és Bucky párosára fókuszáló sorozat jelentette a második fontos mérföldkövet a Disney+ Marvel szériái kapcsán. Habár a hat részből felépülő show inkább működött egy feldarabolt filmként, itt még nagyjából fel tudták fűzni egy üzenetre és egy épkézláb cselekményre a különböző szálakat. Daniel Brühl Zémóként tökéletes visszatérőt kapott, a két főhős közül pedig egyértelműen Buckyé az érdekesebb vonal. Wyatt Russell a budget Amerika Kapitány szerepében kifejezetten remekel, Sharon Carter karaktere viszont egy óriási kérdőjel és nem is igazán illett bele a sorozatba. Egyszer simán meg lehetett nézni, erős közepes.

11. Mi lenne, ha…? (What if...?)

Ígéretes koncepcióval kecsegtetett a Marvel Studios első animációs projektje, a Mi lenne, ha…?, amely a negyedik, ötödik és hatodik fázist uraló multiverzumosdit hivatott mélyebben megismertetni a nézőkkel. Az eredmény kissé felemásra sikeredett, ugyanis habár akadtak kifejezetten érdekes és izgalmas epizódok ("ki a gyilkos" sztori a Bosszúállókkal, Marvel Zombik vagy a Strange-re fókuszáló szóló kaland), javarészt sajnos az ötlet kimerült a "mi lenne, ha X helyett Y lett volna Z karakter" formulában. Sajnos a COVID miatt egy epizód végül ki is maradt teljesen, valamint a befejezés kapcsán túlzottan is beleestek az "összeáll egy új Bosszúállók csapat" szindrómába, mindenesetre a próbálkozás mindenképpen értékelendő.

10. Örökkévalók (Eternals)

Chloe Zhao A nomádok földje után jó nagy cápaugrással marveles vizekre evezett, ahol egy kevésbé ismert képregényes csapat, az Örökkévalók élőszereplős debütálását rendezhette. A pátoszos, emberiség történelmén végigugráló mozi elég megosztóra sikeredett a nézőknél, nálunk sem véletlenül foglal el a lista közepén helyet, hiszen az egyik legkimagaslóbb szórással operál köreinkben: egyes szerkesztők listájuk legelejére helyezték, másoknál pedig leghátul végzett. Színészgárda ide, Oscar-díjas rendező oda, anyagilag sem ért el sajnos kimagasló számokat, így az egyik belengetett stáblistás jelenetből nem feltétlenül látunk a jövőben bármit is. Legalábbis a stúdió eddig felfedett ötödik- és hatodik fázisának tervei alapján nem úgy tűnik.

9. A galaxis őrzői: Ünnepi különkiadás (The Guardians of the Galaxy Holiday Special)

Szerkesztőségünk tagjai között az egyik legjobban várt idei Marvel film A galaxis őrzői harmadik felvonása James Gunn tollából és rendezéséből, amire hat évet kellett várnunk a 2017 májusában debütáló második rész után. Persze, láthattuk azóta a csapatot más-más filmekben, Gunn pedig karácsony alkalmából egy háromnegyedórás különkiadással is kedveskedett a rajongóknak, melyben Drax és Mantis bohóckodását követhetjük nyomon. Egy jópofa, könnyed kaland egy poénra vett Kevin Bacon alakítással, egy ütős karácsonyi mókával és a kedvelt karakterekre jellemző furcsán bájos karácsonyozással. Élvezzük ki, amíg lehet, hiszen a harmadik filmben láthatjuk együtt őket utoljára.

8. Sólyomszem (Hawkeye)

Ha már karácsony, a listán a következő helyet a Sólyomszem sorozat foglalja el, melyben Clint Barton és az újdonsült Kate Bishop viszontagságos ünnepi készületeibe csöppenhetünk bele. Noha ez a sorozat sem találta fel a spanyolviaszt, mindenképp felüdülésként hatott a kisléptékűsége, amiben a főhős "csak" időben haza akar érni karácsonyra. Számtalan jópofa akciójelenet a trükkös nyílvesszőkkel, egy a szerepében remekelő Hailee Steinfeld és Jeremy Renner, pizzakutya, valamint a netflixes Daredevil sorozatból visszatérő Vincent D'Onofrio igyekezett minket szórakoztatni, ami abszolút sikerült is. Az utolsó egy-két részre picit ugyan rohant a cselekmény, főleg, ami az Ekho-Fisk szálat illeti, mindenesetre a karácsonyfa körüli végső csata mindenképp jobban sült el, mint egy századik világvége szituáció.

7. Fekete Párduc 2. (Black Panther: Wakanda Forever)

Az egyik legnehezebb feladat a Marvel Studios számára vélhetően Chadwick Boseman halálának feldolgozása lehetett az utóbbi években. A színész által hátrahagyott óriási űrt végül Letitia Wright Shurija és Angela Bassett Ramonda királynője igyekeztek betölteni a folytatásban, Tenoch Huerta Namorjával szembemenve. A film, ahogyan azt várni lehetett, tetemes időt tölt a gyász kérdéskörével és a továbblépéssel, s habár a cselekmény vagy az akciójelenetek szintjén nem túlzottan erős, a drámai részek és az alakítások mindenképp működnek, minden nehézség ellenére is.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


6. Shang-Chi és a Tíz Gyűrű legendája (Shang-Chi and the legend of the Ten Rings)

Meglepően szórakoztatóra sikeredett a relatíve ismeretlen ázsiai karakter, Shang-Chi szólófilmje. A címszereplőt Simu Liu egy laza, szerethető formában keltette életre, továbbá Awkwafina karakterével is remekül működött a kémia, valamint a generációs életérzés átadása. Aki viszont abszolút remekelt a filmben, az Tony Leung Mandarinja, a közte és a Shang-Chi közötti viszontagságos apa-fia kapcsolat viszi el igazán a filmet. A harcművészeti elemek szintén remekül koreografáltak, ám a film végére sajnos eltűnnek, hogy átadják helyüket a CGI orgiának, ami már kevésbé illett a felépített atmoszférához.

5. Holdlovag (Moon Knight)

Kétségkívül a Marvel egyik legerősebb alakítását mutathatta be Oscar Isaac Steven Grant és Marc Spector szerepében 2022-ben. A Holdlovag egyaránt próbált betekintést nyújtani a karakter zavart elméjébe, valamint az egyiptomi istenek világába - előbbit tette pazarul, utóbbit a sorozat fináléjában kissé "olcsón" és marvelesen. Sajnos a sorozat egyszerre próbálta ezt a két világot mindvégig egyensúlyozni, több-kevesebb sikerrel, s habár kifejezetten nagyszerűen és sejtelmesen indult a hat résszel operáló évad, a második felére Ethan Hawke főgonosza és a fő cselekményszál is eléggé kiffuladt. Isaac lehengerlő színészi játéka, valamint a karakter hű ábrázolása szerencsére kárpótolta a rajongókat. Reméljük láthatjuk még Steven, Marc és persze Jake szerepében is.

4. Doctor Strange az őrület multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)

A Doctor Strange folytatására eleve majdnem hat évet kellett várnunk, aztán a sorra érkező hírek és előzetes láttán, amik a multiverzumon átívelő, horrorelemekkel tarkított utazásnak állították be a filmet, még inkább felcsigáztak mindenkit. A rendezői székben Scott Derricksont végül Sam Raimi váltotta, akinek a kézjegyei a végső filmben is érződnek, többnyire pozitív eredménnyel. A filmet egyértelműen Benedict Cumberbatch, valamint Elizabeth Olsen alakításai viszik el a hátukon, ugyanis pár várva várt elem végül túlzottan felszínesen és gyorsan ért véget - akár a multiverzum kibontása, akár az Illuminátus tagjainak szerepe. Viszont minden hibája ellenére is mindenképp a szórakoztatóbb filmek közé lehet sorolni ebből a fázisból.

3. WandaVízió (WandaVision)

A Marvel Studios első Disney+-os sorozatát messiásként várta mindenki 2021 elején, hiszen az őrültebb, eredetibb koncepciója a sitcomok váltakozásával részről részre az egyik legeredetibb ötlet volt a stúdió részéről, amivel valaha előállt. Wanda és Vízió különös kisvárosi kalandja hamarosan egyre furcsább végleteket öltött, a sorozat remek beszélgetési témává vált a rajongók között, ahogy hétről hétre próbáltuk megfejteni a háttérben megbúvó rejtélyeket és ütköztettük a számtalan teóriát. Sajnos a COVID, valamint a stúdióra jellemző finálé mánia itt is rányomta a bélyegét a cselekményre: tíz helyett végül csak kilenc epizódos évadot kaptunk, aminek a vége mind a rejtélyek megválaszolásában, mind látványban túlzottan összecsapottnak érződött. Elizabeth Olsen alakítása viszont az egyik legerősebb, amit a Marvel valaha ki tudott hozni az egyik színészéből, érzelmileg is erős a zárás, valamint persze az Agatha betétdalt is meg kell említenünk.

2. Loki

A negyedik, ötödik és hatodik fázist összefoglaló nevükön Multiverzum Sagának titulálta Kevin Feige, s habár ebbe betekintést kaphattunk kisebb-nagyobb mértékben más projektekbe, a Loki végül teljesen elszállt ezzel a koncepcióval. Időutazás, párhuzamos univerzumok és variánsok követték a Végjátékban "elszabadult" Loki útját, aki Owen Wilson szerethető bürokratájával, Mobiusszal, valamint alternatív énjével, a Sophia Di Martino alakította Sylvie-vel kiegészülve próbálják rendbehozni, vagy épp még inkább felborítani a szent és sérthetetlen idővonalat. A show izgalmas és remekül megírt, egyszerre működik a karakterek és a cselekmény szintjén is, nem véletlenül lett szinte mindenki kedvence a Disney+ sorozatos felhozatalából. Ó, és persze Kvantumánia ide vagy oda, Johnathan Majors Kangját itt ismertük meg először.

1. Pókember: Nincs hazaút (Spider-Man: No Way Home)

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a szerkesztőinknél is a Tom Holland-féle Pókember harmadik epizódja végzett a lista legtetején. Hozzátartozik az igazsághoz, hogy többen látták a filmeket a mi sorainkban is, mint a sorozatokat, valamint persze a korábbi ikonikus Pókember gonoszok, s persze maga Andrew és Tobey feltűnése mindenkiben tudtak olyasfajta nosztalgiát kelteni, ami miatt végül a logikailag teljesen szétszedhető cselekmény ellenére is ez a projekt került a lista élére. A COVID után az első igazán bombasztikus siker lett a film a mozikasszáknál is, a befejezés pedig egy reménnyel teli jövőt vázol fel a karakter számára, még azon rajongóknak is, akik eddig nem feltétlenül szívlelték az MCU-s változatot.

Nekünk nagyjából így néz ki a sorrendünk a Marvel Studios negyedik fázisának filmjeit és sorozatait illetően. Írjátok meg nekünk kommentben, hogy a tiétek mennyiben tér el, mint tennétek magasabbra vagy esetleg még lejjebb?

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.