Hirdetés

2022 legjobban várt filmjei: a csemegék

|

Temérdek premierre számíthatunk 2022-ben is, amelyek között lesznek olyan darabok is, amelyek igazi csemegének számíthatnak majd a filmkedvelőknek. Ezekből szedtünk össze most húszat.

Hirdetés

Felosztottuk a 2022-ben érkező érdekesebb premiereket két táborra: az egyikbe azok a filmek kerültek, amelyek valamilyen okból nagy durranásnak ígérkeznek, a másikba pedig azokat soroltuk, amiket ilyen-olyan szempontból csemegének tartunk. Az alábbiakban arról olvashattok, hogy a szerkesztőség szerint mi az a 20 alkotás, amelyek a legnagyobb meglepetéseket okozhatják a jövő évi felhozatalból. Mivel számos film még nem kapott hivatalos magyar premiert, ezért a megjelenési dátumokkal kapcsolatban a 2022-es premiernaptárunkat érdemes böngésznetek, folyamatosan frissítjük, ott értesülhettek majd róla, hogy a hazai mozikba mikor érkeznek a felsorolt címek. 

Hirdetés

Az Északi (The Northman)

Robert Eggers 2015-ben robbant be a köztudatba első filmjével, A boszorkánnyal, ami azóta is hivatkozási pont lett az atmoszférikus horrorok tekintetében. Négy évvel később Willem Dafoe és Robert Pattinson kvázi kamaradrámájával folytatta filmográfiáját, A világítótorony pedig egy fokkal sem lett könnyebb vagy kellemesebb élmény, mint elődje volt. Jövőre a rendező újfent egy jellegzetes történelmi időszakig nyúl vissza, ugyanis a The Northman a vikingek véres, kíméletlenül kegyetlen világában mesél majd el egy bosszúsztorit. Nemrég meg is érkezett borús kalandfilm első előzetese, aminek hatására mi is majdnem fejszét ragadtunk, annyira ült a hangulata. A szereposztás egyébként olyan nevekkel bír, mint Anya Taylor-Joy, Willem Dafoe, Alexander Skarsgard és Ethan Hawke, de Izland magával ragadó énekes csillaga, Björk is fel fog tűnni a The Northmanben.

Babylon

A Whiplash, a Kaliforniai álom és Az első ember rendezőjére, vagyis az Oscar-díjas Damien Chazelle-re mindenképp érdemes odafigyelni. A pofátlanul fiatal művész következő projektje Hollywood azon korszakát mutatja be, amikor a filmgyártás átállt a némafilmekről a hangos filmekre. A főbb szerepekben Brad Pitt és Margot Robbie villogtathatja meg tehetségét, de többek között olyanokkal is összefuthatunk majd, mint Olivia Wilde, Samara Weaving, Jean Smart vagy Tobey Maguire. A Kaliforniai álomhoz hasonlóan a Babylon is év végén, karácsonytájt érkezik a mozikba.

Cyrano

A magyar tagozatosoknak és a világirodalom kedvelőinek biztosan ismerősen cseng az a név, hogy Cyrano de Bergerac (ha nem, akkor az azért lehet, mert ti is másra figyeltetek órákon, mint én - például Csillára vagy Cintire...). A barokk próza mesterének nevezett szerzőt egy Edmond Rostand nevű újromantikus drámaíró műve tette halhatatlanná - amit Joe Wright (A legsötétebb óra, Büszkeség és balítélet, Anna Karenina) vett alapul a közelgő filmjéhez. Cyrano nem éppen zökkenőmentes életéhez nem mindennapi színészek is dukálnak, akikre nem lehet panaszunk - legalábbis a casting alapján egészen biztosan nem. A címszereplőt Peter Dinklage fogja megformálni, mellette pedig olyanok fognak még felbukkanni, mint Ben Mendelsohn vagy éppen Haley Bennett.

Disappointment Blvd.

Az Örökség és a Fehér éjszakák után Ari Aster egy újabb horror-vígjátékkal tér vissza. Az elborult rendező ezúttal nem mást, mint az Oscar-díjas Joaquin Phoenix-et nyerte meg magának, hogy magára öltse a világ egyik leghíresebb befektetőjének szerepét, akinek életéből a film egy teljes évtizedet fog ölelni. Az eredeti tervek szerint Aster egy négyórás mozival számolt, meglátjuk, hogy az A24 mennyit engedett neki végül.

Downton Abbey 2.

Julian Fellows sorozata mára kultikus státuszba nemesedett, amely rajongói között tudhatja II. Erzsébet királynőt is. A hat évadot megélt és szépen lezárt széria végül hosszú évek után 2019-ben kapta meg a különálló mozifilmjét, ami lényegében egy kétórás ráadás epizód volt, a nézők pedig imádták, így nem is lehetett kérdés, hogy érkezik a folytatás, amelyben visszatér minden kedvencünk, az Oscar-díjas Maggie Smith is. A visszatérők mellett láthatunk új arcokat is, mint Hugh Dancy (Hannibal), Laura Haddock (A Galaxis Őrzői 1-2), Nathalie Baye (Kapj el, ha tudsz!) és Dominic West (300, Drót), de a lényeg úgyis azon van, hogy ki legyen fényesítve az ezüst és főjön az Earl Grey. 

Fekete telefon (The Black Phone)

A Scott Derrickson és C. Robert Cargill duó a Sinister (2014) és a Doctor Strange (2016) után ismét az általuk jól ismert rémisztő vizekre kalauzolnak el bennünket, legújabb filmjük középpontjában pedig ismét Ethan Hawke tűnik fel a főszerepben. A történet alapfelütése szerint egy 13 éves fiút épp Hawke karaktere rabol el és zár be egy pincébe, ahol a fiút egy rejtélyes telefonon hamarosan a titokzatos gyilkos előző áldozatai kezdenek el felhívni - csak épp a túlvilágról. Az író- és rendező páros korábbi munkái alapján mindenképp érdekes alkotásnak ígérkezik, amire a plakáton maszkban pózoló, iszonyú módon parás Hawke szintén rátesz egy lapáttal.

Halloween Ends

A legendás Halloween-franchise folytatása, és gyakorlatilag rebootja szerintünk meglepően jól sikerült, Michael Myers egy a korábbiaknál semmivel sem komplexebb, de mégis kifejezetten stílusos, jól összerakott ámokfutással tért vissza 2018-ban. A második fejezetként szolgáló Gyilkos Halloween idén érkezett meg a mozikba, és ugyan elmaradt elődjétől, számos érdekes ötletet dobott be a talonba, amiket többnyire nem tudott hova kifuttatni, de a jövőre érkező záróepizód kiköszörülheti a csorbát. A Halloween Ends előtt ott a lehetőség, hogy egy egészen igényes, látvány és hangzás tekintetében abszolút kiemelkedő trilógiát zárjon le, ami főleg a slasher horrorok műfaján belül nem mindennapi jelenség. Utána pedig lehet, hogy szegény Michael is nyugdíjba vonulhat már végre.

Jackass Forever

Kedvenc vadbarmaink legújabb kalandját is láthattuk volna már idén, ám végül csak február elején törnek be a mozikba Johnny Knoxville-ék. Hánytatott sorsú produkcióról van szó, elvégre a mutatványok miatt sok sérülés történt a forgatás során, illetve az egyik alaptag, Bam Margera szűrét is ki kellett tenni alkohol- és drogproblémák miatt. A sok hercehurca után végre úgy tűnik, hogy sínen van a szám szerint negyedik Jackass mozi, melyben a régi arcok mellett új tagok is bemutatkoznak majd. Szokás szerint kellően beteg agymenésnek tűnik, de pont ezért szeretjük ezt a kretén bandát.

Killers of the Flower Moon

Természetesen nem maradhatott le a listáról Martin Scorsese gigászi (200 millió $) költségvetésű közelgő westerndrámája, ami az 1920-as években történt Osage törzs tagjai ellen elkövetett titokzatos gyilkosságokkal és a körülötte forgó FBI nyomozással foglalkozik. A díjnyertes könyv adaptációjához Scorsese visszatér a jól bevált színészeihez, élükön Leonardo DiCaprióval és Robert De Niróval, de visszaköszön Jesse Plemons is Az írből. Leóval hatodjára, De Niróval pedig immáron tizedjére működik együtt Scorsese, akinek várva várt alkotását végül a Paramount és az Apple TV+ nyerte meg magának. Kérdés nincs, vagyis igazából csak egy: mikor lehet nézni?

Kung Fury 2

Reméljük, sokan vagytok még, akik emlékeznek egy 2015-ös rövidfilmre David Sandbergtől, vagyis a Kung Furyra. Ahogy a nagykönyvben meg van írva, a semmiből jött ez a '80-as évek akciófilmjeit idéző és azok előtt tisztelgő hommage film, amiben a legutolsó mondat, a legutolsó megmozdulás vagy legutolsó vágás is egy-egy rejtett poént vagy utalást takart. Arra viszont, hogy mindebből nem csupán egy egész estés folytatás szülessen, de méghozzá egy olyan stábbal (Michael Fassbender, David Hasselhoff, Eiza González és a szimplán csak Elnöknek nevezett karaktert megformáló Arnold Schwarzenegger), amitől minden filmrajongó szíve megdobban, egészen biztosan nem számítottunk.

Licorice Pizza

Eredetileg már december 30-án láthattuk volna, de sajnos eltolták február végére a filmet, melyben feltűnik Bradley Cooper, Maya Rudolph, Sean Penn és Alana Haim, a főszerepet pedig a tragikusan elhunyt Philip Seymour Hoffman fia, Cooper Hoffman játssza. Mégsem ők, hanem a rendező számít az igazi húzónévnek, aki nem más, mint a Boogie Nights-ot, a Vérző olajat vagy épp legutóbb a Fantomszálat jegyző Paul Thomas Anderson. A mester ezúttal a 70-es évekbe repít vissza minket, hogy a főhőst mindenféle szuperül zakkant karakterrel hozza össze egy coming of age sztoriban. Ennél több pedig nem is kell ahhoz, hogy az év egyik legjobban várt filmje legyen a Licorice Pizza.

Lightyear

Őszintén nem gondolom, hogy túlzok, ha azt mondom, a Pixar minden idők egyik leghangulatosabb és legmegnyerőbb előzetesével mutatta be közelgő animációs sci-fijét. A Lightyear, ahogy arra címe is utal, a Toy Story-filmek csupaszív játékfigurájának ihletőjét, és az ő csillagközi kalandját fogja elmesélni a nézőknek. Az asztronautát egyébként Chris Evans szólaltatja majd meg, a film júniusi premierje pedig holnap is késő lenne, hiszen annyira telibe találta a Pixar stúdiója az első kedvcsinálót, hogy a szerkesztőség több tagja azóta is napi szinten nézi újra a David Bowie legendás dalával kísért előzetest. Egy hangulatos, és nem kevésbé látványos utazás elébe nézünk, méghozzá a végtelenbe, és tovább.

Nope

Szerkesztőtársaink között amekkora sikert aratott a Tűnj el!, úgy legalább annyira megosztó lett Peele legutóbbi üdvöskéje, a 2019-es Mi. Viszont Jordan Peele legújabb horrorja, még ha egyelőre csak a plakát és a szereplőgárda (Daniel Kaluuya, Keke Palmer és Steven Yeun) is adott, mindenképp felkerült a mi radarunkra is. Nyár közepén borzonghatunk majd, bármit is talál ki a színészből rendezővé avanzsált filmes ezúttal.

Operation Fortune: Ruse de Guerre

Sokan talán felhúzzák ezen a címen a szemöldöküket, de aggodalomra semmi ok, nem kell kétségbe esni. Ha mindehhez gyorsan hozzátesszük, hogy ez egy Guy Ritchie film, ami egyben egy kémes-vígjáték lesz, akkor már csillapodhatnak a kedélyek. Főleg annak a fényében, hogy az Operation Fortune-hez olyan sztárokat sikerült újfent megnyernie a brit fenegyereknek, mint Jason Statham, Aubrey Plaza, Josh Hartnett, Cary Elwes vagy éppen Hugh Grant. A történetet olvasván mondjuk sokan kikerekedett szemekkel meredtünk előre (egy MI6 ügynök egy filmsztárral áll össze, hogy megmentsék a világot egy halálos fegyvertechnológia eladása kapcsán), de Ritchie utóbbi filmjei láttán - mint az Úriemberek és az Egy igazán dühös ember - ebben is bízunk.

Pirula Panda (Turning Red)

A Disney és Pixar istápolta agyament animációs filmben az éppen serdülőkorba lépő Meinek a szokásos tinédzser problémákon túl meg kell küzdenie azzal is, hogy ha valahányszor stresszes állapotba kerül, egy óriási vörös pandává változik. Könnyed, jópofa mesének ígérkezik ez a darab, amit az Oscar-díjas rövidfilm, a Bao rendező- és írónője, Domee Shi készíthet el első filmjeként. A zeneszerző egyébként Ludwig Göransson (Fekete Párduc, Tenet), valamint még Billie Eilish is írt a filmhez pár nótát.

Rohammentő (Ambulance)

Michael Bay akciófilmjében Jake Gyllenhaal és Yahya Abdul-Mateen II egy félresikerült bankrablás után kénytelen egy mentőautóval menekülni - a probléma csak az, hogy egy nővér (Eiza González) és egy haldokló rendőr is velük utazik, miközben a fél világ őket üldözi Los Angeles utcáin. A némileg Féktelent idéző előzetes non-stop pörgést és akciót kínál, a fogadott testvérek közötti dinamika pedig remélhetőleg ad némi érzelmi töltetet is a filmnek.

Samaritan

A Samaritan filmről már több ízben beszámoltunk a Puliwood hasábjain, és kvázi ugyanolyan (ha nem nagyobb) lelkesedéssel várjuk továbbra is. Már az a tény, hogy az Olasz Csődör, vagyis Sylvester Stallone egy szuperhőst fog benne játszani, elég, hogy felkeltse az emberek figyelmet. Viszont ha mindehhez még azt is hozzátesszük, hogy egy kiöregedett, erejét vesztett szuperhősről van szó, akkor csak még nagyobb lehet az érdeklődés. Mindemellett pedig a rendező (Julius Avery) jelenléte is bőven okot ad a bizakodásra - hiszen eddig olyan alkotásokat köszönhetünk az ausztrál fenegyereknek, mint az Overlord vagy éppen... hát.. a Fenegyerek. Nagyon drukkolunk, hogy több bukkanó közül egybe se essen bele ez a film.

Sikoly (Scream)

Jelen sorok írásakor 25 éve hangzott el először az ikonikussá vált "Helló, Sidney" beköszönés a telefonban, a Sikoly pedig azóta meghatározó kultklasszikussá vált a film- és horrorrajongók körében. Három folytatás is követte az eredeti metahorrort, viszont a legutóbbi, negyedik epizód is tíz éve, 2011-ben látott napvilágot. Épp ideje volt már tehát, hogy Sidney (Neve Campbell), Dewey (David Arquette) és Gale (Courtney Cox) szenvedései folytatódjanak és potenciálisan egy újabb generációnak adják át a stafétabotot- és konyhakést. A 2015-ben elhunyt Wes Craven helyét a 2019-es Aki bújt filmet jegyző Matt Bettinelli-Olpin és Tyler Gillett veszik át a rendezői székben, a fiatalok között pedig olyan nevekkel találkozhatunk, mint Melissa Barrera (In the Heights), Jenna Ortega (You, Wednesday), Dylan Minnette (13 okom volt) és Jack Quaid (The Boys). Hogy vajon ezúttal milyen filmes trendekre reflektál majd a franchise legújabb darabja, azt már rögtön januárban meg is tudhatjuk.

The Pale Blue Eye

Noha a Fekete misét is jegyző Scott Cooper neve nem feltétlenül hozhat lázba sokakat, viszont egy misztikus horror-thriller, amiben Christian Bale játssza a főszereplő nyomozót, kinek segédje pedig nem más, mint Edgar Allan Poe Harry Melling alakításában - na, így azért mindjárt más a leányzó fekvése. A hölgyek sorát Gillian Anderson és Lucy Boynton erősíti, a film pedig a Netflixen lát majd nap- és holdvilágot, valamikor 2022-ben.

The Unbearable Weight of Massive Talent

A hatalmas tehetség elviselhetetlen súlya? Már előre félünk, hogy a magyar filmcímadók milyen ínyencséget fognak erre kitalálni, de beszéljünk inkább magáról a filmről. Többfajta megközelítésből szaladhatunk neki Tom Gormican alkotásának, de kvázi mindig ugyanoda futunk ki: Nicolas Cage egy Nicolas Cage nevű karaktert fog alakítani. (Nem vicc.) A történet szerinti Nic Cage éppen pénzszűkében van, és elvállal egy fellépést, egy haknizást egy milliárdos rajongója születésnapi buliján. Erre viszont a CIA is felfigyel, hiszen a milliárdos rajongó valójában egy drogcézár, aki még egy Quentin Tarantino-moziba is bekerülhet... Nem tudjuk, mi lesz ez a film, de szerintünk maguk a készítők sem tudják, mindenesetre Nicolas Cage mint Nicolas Cage mellett olyan sztárok bukkannak majd fel, mint Pedro Pascal vagy éppen Neil Patrick Harris. És persze Nicolas Cage. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.