Hirdetés

A Disney legsikeresebb éve lehet 2019?

|

A jövő évi óriási blockbuster felhozatalban a Disney is képviselteti magát, nem kis nevekkel. Részletesen elemeztük, vajon milyen esélyekkel is indulnak a kasszáknál ezek az alkotások 2019-ben.

Hirdetés

A 2019-es év kőkeménynek ígérkezik blockbuster fronton, az évtized zárására alaposan kipakolnak a stúdiók a polcaikra. Nem marad ki a sorból a Disney sem, akik az alábbi felhozatal alapján talán eddigi legsikeresebb évüket zárhatják 2019 végén. Ám ehhez a többi stúdiónak is lesz egy-két szava, így az elkövetkező sorainkban elemeztük, hogy vajon a szóban forgó Disney alkotásoknak milyen esélyei is lesznek a kasszáknál.

Fontos: Habár igyekeztünk múlt, jelen és jövőbeli faktorokat is figyelembe venni, pontos számadatokat és nyitóhétvégéket tippelgetni még elképesztően korai (és igazából, a kezdeti jegyeladások és tracking adatok hiányában lehetetlen) lenne.

Hirdetés

Marvel Kapitány - március 8.

Az évet a Marvel nyitja a Disney számára első önálló, női szuperhőst felvezető filmjével - stílusosan a Nemzetközi Nőnapon. Az időpont mindenképp előnyére válik, hiszen előtte két (Így neveld a sárkányodat 3.  - február 21), utána pedig három hétig (Dumbó - március 29) nincs komolyabb vetélytársa blockbuster fronton.

A nagyközönség ekkorra már vélhetően alaposan ki lesz éhezve a Végtelen Háború stáblistás jelenetében elhintett infómorzsák hátterére. Az egyetlen visszás faktor a "szóló hős eredettörténete" formulából adódó sablonbetegség lehet, noha előzetes információk alapján nem a klasszikus módon elmesélve ismerhetjük meg Carol Denvers történetét.

Ha ehhez még számításba vesszük, hogy a DC-s Wonder Woman elsöprő sikere után a Marvel is elhozza az első női szuperhős központú filmjét, úgy minden tényező adott, hogy egész szép összeget gyűjthessen be az Oscar-díjas Brie Larson (A szoba) alakította Marvel Kapitány.

Dumbó - március 29.

Tovább robogunk az élő- és CGI szereplős Disney mesék útján. A dzsungel könyve, a Szépség és a szörnyeteg, a Diótörő és a Mary Poppins után a Dumbó a soron következő klasszikus, amit viszontláthatunk a filmvásznon.

Az első két, példában felhozott film óriási anyagi sikerét a Diótörő most alaposan hazavágta (ráadásul előtte a Barátom, Róbert Gida sem muzsikált annyira jól a kasszáknál), úgyhogy a Mary Poppins végső helyzete érdekes elemzési alapot nyújthat a Dumbó kapcsán. Az előzetes kritikák magasztalják a filmet, kiemelve Emily Blunt alakítását, viszont eléggé sűrű decembere lesz most még év végén az Űrdongó, a Pókember: Irány a Pókverzum és az Aquaman mellett.

Kérdés, hogy a jövő év vajon mennyire lesz vízválasztó ilyen téren, hiszen a Dumbó (ami közel sem a legnépszerűbb Disney mese) mellett két óriási klasszis, az Aladdin és az Oroszlánkirály is mozivászonra kerül. A közönségben dolgozó nosztalgiafaktor eléggé domináns, viszont ha nem sikerül kilépni az átlagos középszer kategóriából és felhalmoznak néhány buktát így karácsonyra, úgy könnyedén alábbhagyhat a lelkesedés jövőre.

Egy biztos, hogy Tim Burton látványvilága és a színészgárda (Keaton, Farrell, DeVito) mindenképp erősíti a Dumbó esélyeit. Mindazonáltal nem szabad elfelejtenünk, hogy nem sok ideje lesz megszednie magát, hiszen rá egy hétre rögtön érkezik a Warner/DC-től a könnyed hangvételű Shazam!, ami árthat a szárnyas bébielefánt bevételének. Főleg, ha az Aquaman jól muzsikál és visszahozza a reményt a DC-filmek kapcsán.

Bosszúállók: Végjáték - április 26.

Az univerzum felének eltüntetése és egy év várakozás után a Marvel Studios előző tíz éves siker-hadjárata az eddigi legmeghatározóbb mérföldkövéhez érkezik. A Harmadik Fázist záró, szám szerint 22. film a Marvel Filmes Univerzum eddigi nagyjaitól vélhetően végső búcsút vesz. Szerződések járnak le, karakterek térnek nyugovóra így vagy úgy, hogy aztán egy fiatalabb generáció kormányozza tovább a Disney zászlóshajóját. Az előzetes hosszas várakozás után végül megérkezett, megdöntve YouTube-on az 1 millió lájkot leggyorsabban elérő előzetesek rekordját: mindösszesen 1 óra alatt sikerült a határt átlépnie.

A Végtelen Háború óriási cliffhangere után a jövő nyári szezont beindító, Végjáték alcímre hallgató Bosszúállók mozi elődjéhez hasonlóan gyanúsan kasszákat fog robbantani. Előtte szinte minden stúdió kiürítette a naptárát blockbuster téren (legközelebb az április 12-re időzített Hellyboy remake található a kalendáriumban), rá két hétre viszont érkezik a legújabb őrület, a Pikachu, a Detektív. A Pokémon franchise-t kickstartoló műremek "Szerezd meg hát mind!" jeligével várhatóan szintúgy a világ összes pénzére pályázik, amivel még talán Thanos sem bírhat el oly könnyedén, kesztyű ide vagy oda.

Nem is csodálkoztunk annyira, mikor az eredeti, május 3-i premierdátumot a minap debütált előzetesben megváltoztatták és egy héttel korábbra hozták. Egyrészt az angliai/európiai bemutató eddig is egy héttel korábban (vagyis április 26) volt időzítve, szóval az előrehozás ilyen téren is érthető (a Végtelen Háború esetén ugyanez történt, hogy minél többen ugyanakkor kapják kézhez a filmet). Másrészt viszont a Ryan Reynolds megformálta villámpatkánytól egy helyett is inkább két héttel korábban küldenék az USA-ban is a mozikba Vasemberéket. Főleg Pikachu legutóbbi, kifejezetten pozitív fogadtatású előzetese után.

Ráadásul jön még májusban egy John Wick 3 és egy Aladdin is, szóval kérdéses, hogy képes lesz-e a negyedik Bosszúállók mozi megdönteni a Végtelen Háború bevételét? (Pláne úgy, hogy az emberek már roppantul unják a képregényadaptációkat, ezért is szerepel a világszintű bevételek listáján idén a Top 5-ben 4 szuperhős mozi... /sarcasm). Habár gyanúsan a Marvelnél annyira nem izgulnak, a VH-nak is sikerült végül 2 milliárd fölé mennie a Deadpool 2-vel és a Solo-val egy hónapban.

Aladdin - május 24.

Noha Robin Williams varázslatos hangját már nem hallhatjuk a Dzsini szerepében, az viszont biztos, hogy az Oroszlánkirály után az Aladdin körül várható a legnagyobb hype a Disney élőszereplős mesefeldolgozásai közül. A főszereplőt megformáló fiatal, egyiptomi származású Mena Massoud mellett a rózsaszín Power Ranger szerepét magára öltő Naomi Scottot köszönthetjük Jázminként, Will Smith-t pedig a legendás Dzsiniként. Mindezt pedig Guy Ritchie rendezésében, aki mindenképp egy egészen egyedi varázst vihet Agrabah amúgy is mágikus világába.

Mi lehet a gond? Nos, egyrészt Ritchie habár méltán híres, legutóbbi filmjei azonban sajnos eléggé alulmaradtak a box office versenyben. Mind az Arthur király reboot, mind az U.N.C.L.E. embere komoly csalódást okoztak a kasszáknál. A legelső ízelítő ráadásul eléggé semmitmondóra sikeredett (még teaser trailer szintjén is), ami szintén némi kételkedésre adhat okot.

És ha nem lenne így is elég baljós árny: a rá következő héten érkezik Godzilla a barátaival és Elton John is, rá két hétre pedig az X-Men: Sötét Főnix (feltéve, ha nem tolják el ismét) és a Kis kedvencek titkos élete folytatása, amik alaposan megapaszthatják az Aladdin bevételét. Idővel minden kiderül, de Ritchie helyében ama bizonyos 3. kívánságot lehet elraknánk tartaléknak, még jól jöhet.

Toy Story 4 - június 21.

Az évtized legelejére is jutott egy Toy Story film (2010), most pedig a dekád záróakkordjaként is felcsendül Woody, Buzz és a többi életre kelt játék legújabb kalandja.

A legutóbbi, harmadik rész óriási sikere tagadhatatlan: több, mint 1 milliárd dolláros összbevétel, "Legjobb animációs film" és "Legjobb betétdal" Oscar-díjak, ráadásul egyike azon három animációs filmnek valaha, amiket a "Legjobb film" kategóriában is jelöltek (a Szépség és a szörnyeteg, valamint a Fel! társaságában). Nem csoda tehát, hogy a Disney/Pixar meglovagolja egy negyedik epizóddal is a közkedvelt franchise-t… a kérdés már csak az, hogy vajon egy negyedik epizódra kíváncsi-e még a nagyközönség?

Egész jó időpontban nyit idén, ami előnyére válhat. Két héttel korábban küldik mozikba a Kis kedvencek titkos élete folytatását, rá pedig két hétre követi csak a legújabb Pókember film (ami, mivel Sony forgalmazásban készül és a költségek mellett a bevétel is őket illeti, jelen listában nem szerepel). Tényleg azon fog múlni minden, hogy milyen a kezdeti szóbeszéd és kritikai fogadtatás, hiszen a 3. rész megfelelő, "kerek egész" érzést maga mögött hagyó lezárása után némileg kérdéses egy negyedik epizód létjogosultsága.

Az oroszlánkirály - július 19.

Egyenesek leszünk: a klasszikus és talán leghíresebb Disney mese "élőszereplős" (erős idézőjelben) feldolgozása valószínűleg a jövő év egyik legnagyobb bevételét fogja hozni. Simbát Donald Glover, Mufasát újra James Earl Jones, Zordont Chiwetel Ejiofor, a Pumba-Timon párost pedig Seth Rogen és Billy Eichner szólaltatja meg Jon Favreau (Vasember, A dzsungel könyve) 2019 nyarán érkező alkotásában.

Az oroszlánkirály tagadhatatlan kultuszát a Dzsungel könyvéhez hasonló technológiával újra átélni a filmvásznon vélhetően lehengerlő élmény lesz és világszerte már most óriási bevételt jósolhatunk neki. Pókembert követi két héttel, a rá következő héten pedig "csak" a legújabb Tarantino film kerül bemutatásra - a két film pedig nem igazán ugyanazt a célközönséget csábítja a mozikba.

Két héttel később viszont már most komoly verseny látszik kialakulóban: a másfél évvel eltolt és majdnem teljesen újraforgatott Új Mutánsokat is augusztus 2-án küldik a mozikba, valamint a Halálos iramban franchise legújabb darabját, a Hobbs & Shaw spinoff-ot is. Utóbbi kapcsán pedig ami az előző évek alapján látszik, hogy Dwayne "The Rock" Johnson (és talán most a Meg után Jason Statham is?) óriási starpowerrel bír - pláne, ha a Fast & Furious szériáról van szó. Ó, és még valami: a Dóra, a Felfedező film is ezen a hétvégén érkezik… hogyha bárkit is érdekelne esetleg.

A nyári szezon egyébként elképesztően zsúfoltnak ígérkezik és félő, hogy a blockbusterek egymást fogják kivéreztetni (amire idén is láthattunk példákat). Simbának mondjuk pont nem kell annyira ettől tartania (az első előzetes nézettsége megduplázta Aladdin és ötszörözte Dumbó számait), de a következő úriembernek már annál inkább...

Artemis Fowl - augusztus 9.

Az összesen nyolc regényből álló könyvsorozat filmes adaptációja már 2013 óta fejlesztés alatt áll (akkor még Harvey Weinstein producer szárnyai alatt kelt életre a projekt), míg végül 2015-ben rendezőjére talált az első Thor és a Gyilkosság az Orient Expresszen filmeket jegyző Kenneth Branagh (ha úgy könnyebben felismeritek, Gilderoy Lockhart professzor) személyében.

A fiatal, tizenkét éves Artemis egy milliárdos zseni… és nem mellesleg bűnügyi lángelme. A fiú a regények későbbi szakaszában kezd el egyre inkább jó útra térni, de kezdeti kalandjaiban inkább antihős figuraként ismerhetjük meg.

A premissza alapján benne van, hogy egy egészen kellemes meglepetés lehet az Artemis Fowl, ám sajnos a piac jelenlegi helyzete inkább ellene beszél. Egyrészt ahogy az Oroszlánkirály kapcsán már említettük, egy rendkívül zsúfolt nyári időszakban küldik a mozikba. Másrészt pedig az erősen Young Adult stílusjegyekkel tarkított történet a zsáner megítélésének alapján fel kell, hogy kösse a nadrágszíjat. A YA filmek bevételi számai és fogadtatása az elmúlt évek során ugyanis katasztrofális mélységekbe zuhant, ami nem kecsegtet túl sok jóval az amúgy is kevésbé ismert Artemis számára. Gyanúsan az ő helyzete a leggyengébb a felsorolt listában.

Jégvarázs 2 - november 22.

A családapáknak lehet majd ugyanazt a nótát énekelni megint egy évig megállás nélkül, avagy folytatódik az utóbbi évek egyik legsikeresebb meséje, a Jégvarázs. Anna (Kristen Bell), Elsa (Idina Menzel), Kristoff (Jonathan Groff) és Olaf (Josh Gad) visszatérnek, Evan Rachel Wooddal (Westworld) és Sterling K. Brownnal (Fekete Párduc, Predator - A ragadozó) kiegészülve.

A történetről még szinte semmit sem tudni, előzetest se láttunk eddig a projekthez, viszont az első rész anyagi (1.3 milliárd összbevétel) és kritikai ("Legjobb animációs film" és "Legjobb betétdal" Oscar-díjak) fogadtatása alapján vélhetően nem kell aggódnia a karácsonyt felvezető mesének.

Előtte héten a Kingsman előzményfilm nyit, amire remélhetőleg nem viszik be a gyerkőcöket a szülök, szóval nem igazán lesz vetélytársa sem Elsáéknak ebben az időszakban. Mi megszavazzuk neki a várható sikert már most előre.

Image result for star wars 9

Star Wars IX. - december 20.

Oh boy.

A 2015-ben útjára indított Disney/Star Wars gépezet folytatás trilógiájának záró darabjához érkezünk a jövő év végén. Az ébredő Erő kapcsán láthattuk, mekkora fegyvertényként számított még mindig a Star Wars ereje a kasszáknál. Minden idők harmadik legnagyobb bevételét termelte világszerte, amiben persze erősen közrejátszott, hogy a Sithek bosszúja akkor már tíz éve, 2005-ben látott napvilágot. A rajongók alaposan ki lettek éheztetve egy új SW mozira, amit a 7. rész több, mint 2 milliárdos bevétele vastagon alá is húzott. (Akkor még csak két film, a Titanic és az Avatar tudta ezt a határt átlépni, azóta pedig csatlakozott soraikhoz a Végtelen Háború.)

Még az első antológia film, a Zsivány Egyes is 1 milliárd felett teljesített úgy, hogy igazából mindenki tudta a cselekmény főbb történéseit. Úgy tűnt, a Star Wars franchise sínen van.

Aztán jött Az utolsó Jedik, ami jobban megosztotta a népet, mintha a tejbegríz és a nutellás palacsinta közül kellene választani egyet. Az ébredő Erőhöz képest 700+ millióval kevesebbet hozott a Disney konyhájára (1.3 milliárd az összbevétele) és megannyi rajongó fejezte ki kulturált és - az esetek túlnyomó többségében - kevésbé kulturált formában is nem tetszését a Star Wars jövőjét illetően.

Vajon a franchise iránti, potenciálisan csökkenő lelkesedésre kaphattunk bizonyítékot idén a Solo személyében? A világszerte 400 milliót sem elérő, második antológia film körüli forgatási problémák és rendezőváltások mind rányomták a bélyegét az anyagi buktára, sokak szerint azonban ez egy kőkemény nézői válaszként szolgált a Disney Star Wars terveire.

Egy minta mindazonáltal nem minta: nem tudhatjuk pontosan, hogy vajon az Utolsó Jedik okozta polarizált közvélemény hatása vajon ekkora mértékben befolyásolta volna a fiatal Han szóló kalandját (bocs…). Könnyen lehet, hogy "csak" a zsúfolt májusi piacba, a forgatásról kiszivárgott rosszhírű pletykákba és a puszta érdektelenségbe bukott bele Kathleen Kennedy-ék bicskája és sugárvetője.

A puding próbája az evés (meg a tejbegrízé és a nutellás palacsintáé is), ahogy szokás mondani, így a világ szeme jövő december végén az egyelőre rejtélyes, ismeretlen alcímű IX. epizódra irányul. Vajon elég lenne egy-két megosztó lépés ahhoz, hogy egy Star Wars szintű franchise elássa magát a nézőknél? Vagy a Solo roppantul egyedi, szerencsétlen helyzete kevésbé köszönhető az Utolsó Jediknek, és a trilógia zárása elsöprő siker lesz - polarizált rajongóbázis ide vagy oda?

Vetélytársa is akad a decemberi szezonban, hiszen előtte való héten nyit a Jumanji folytatás, amiben Rock szintén a családokat csábítja a moziba. Az előző rész pedig várakozáson felül teljesített mind anyagilag, mind minőségileg.

Bárhogyan is érzünk a Star Wars kapcsán, az biztos, hogy Hollywood szintjén fordulhat rossz irányba a franchise-orientált szemlélet gépezete egy potenciális alulteljesítés után. Kíváncsian várjuk, mit rak le elénk a VII. részt is jegyző J.J. Abrams.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.