Hirdetés

2020 legjobban várt filmjei: a csemegék

|

Temérdek premierre számíthatunk 2020-ban is, amelyek között lesznek olyan darabok is, amelyek igazi csemegének számíthatnak majd a filmkedvelőknek. Ezekből szedtünk össze most húszat.

Hirdetés

Felosztottuk a 2020-ban érkező érdekesebb premiereket két táborra: az egyikbe azok a filmek kerültek, amelyek valamilyen okból nagy durranásnak ígérkeznek, a másikba pedig azokat soroltuk, amiket ilyen-olyan szempontból csemegének tartunk. Az alábbiakban arról olvashattok, hogy a szerkesztőség szerint mi az a 20+1 csemege, amelyek a legnagyobb meglepetéseket okozhatják a jövő évi felhozatalból. Mivel számos alkotás még nem kapott hivatalos magyar premiert, ezért a megjelenési dátumokkal kapcsolatban a 2020-as premiernaptárunkat érdemes böngésznetek, folyamatosan frissítjük, ott értesülhettek majd róla, hogy a hazai mozikba mikor érkeznek a felsorolt címek. 

Hirdetés

Tőrbe ejtve (Knives Out)

Rian Johnson egy messzi-messzi galaxis (vagyis Az utolsó Jedik) után a klasszikus whodunnit krimi műfaját forgatja ki magából és szabja a XXI. század igényeire a Tőrbe ejtvében, méghozzá nem is akármilyen szereplőgárdával: Daniel Craig, Chris Evans, Jamie Lee Curtis, Michael Shannon, Ana de Armas, Katherine Langford, Don Johnson és Christopher Plummer nem csak jól csengő nevükkel, hanem tehetségükkel is hozzájárultak ehhez a nem hétköznapi, csavaros mozihoz. 

Jojo Nyuszi (Jojo Rabbit)

Szomorú tény, hogy nálunk csak a 2020-as premiernaptárra fért fel a Jojo Nyuszi, de legalább a nemzetközi visszhangból már tudjuk, hogy Taika Waititi ismét maradandót alkotott. Nem csupán kritikailag kapott elismeréseket ez a II. világháborús szatíra, hanem a díjszezonban is szép kilátásokkal indulhat, hiszen egy Golden Globe jelölést már magáénak tudhat és akár még az Oscarért is versenybe szállhat. Amennyire abszurd, annyira egyszerű is a történet alapfelállása: adott egy Hitler Jugend kisfiú, Johannes "Jojo" Betzler (Roman Griffin Davis), akinek maga Hitler (Taika Waititi) a képzeletbeli barátja. A konfliktus abból adódik, amikor Jojo rájön, hogy az édesanyja (Scarlett Johannson) egy zsidó kislányt rejteget a padláson. Vajon azon filozófiák alapján fog cselekedni, amiket a nácik és persze a képzeletbeli barátja a fejébe próbál verni vagy képes lesz meglátni egy más életszemléletet?

1917

A Skyfall, az Amerikai szépség vagy éppen A kárhozat útja rendezője, Sam Mendes a 2015-ös Spectre - A fantom visszatér után egy kis ideig eltűnt, és nem is lehetett sokáig tudni, mire készül. Aztán megjelentek az első promóciós képek, kisebb-nagyobb információmorzsák az új filmjéről, az 1917-ről és csaknem mindenkit lesokkolt, amit látott/hallott. Egy az első világháború mocskaiba betekintést mutató alkotás, amit a filmtörténeti ikon, Roger Deakins fényképezett és olyan színészek bukkannak fel benne, mint Benedict Cumberbatch, Mark Strong, Colin Firth, valamint Andrew Scott?És a teljes filmet egyetlen, vágás nélküli jelenetben vették fel, mint a Victoria vagy az Utoya, július 22 esetében? Rendkívül merész húzás, de (nagyon úgy néz ki, hogy) kifizetődő.

Úriemberek (The Gentlemen)

Guy Ritchie egy halom látványmozit (Aladdin, Arthur Király, Sherlock Holmes 1-2) követően több mint 10 év után visszatér a londoni alvilághoz. Már az Úriemberek szereplőgárdája is impozáns olyan nevekkel, mint Matthew McConaughey, Hugh Grant, Colin Farrell, Charlie Hunnam, Henry Goulding vagy Michelle Dockery, de a rendezőtől elválaszthatatlan vicces maffiózók, illetve cool zenék miatt is kihagyhatatlannak tűnik a műfaj és/vagy a Ritchie-rajongóknak.

Free Guy

Gamerek! Elképzeltétek már, hogy mi pöröghet le egy NPC (nem játékos karakter) fejében? Sokunkat valószínűleg nem izgat ez a kérdés, de a Free Guy alkotói egy teljes filmben járják körbe a témát. Ryan Reynolds legújabb őrültségében egy olyan banki dolgozót alakít, akinek pénzintézetét napi szinten rámolják ki fegyveres rablók. És szerinte ez rendben is van így, egészen addig, amíg valami nem kattan benne nála és közbe nem lép egy ilyen rablás során. Ezt követően szép lassan kezd ráébredni, hogy egy videojátékban éli az életét, ami leginkább egy zsúfolt GTA szerverre hasonlít. Az öntudatra ébredő játékprogram ötlete ismerős lehet a Rontó Ralphból, ám míg az a cukibb spektrumán fogta meg a dolgokat, addig a Free Guy egy elborult és obszcén sztorit ígér, amit kár lenne kihagyni, ha bírjuk Reynolds stílusát.

Halál a Níluson (Death on the Nile)

Kenneth Branagh azon kevés filmkészítők egyike, akiknek alkotásit akkor is szeretjük, mikor nem szeretjük, hiszen csaknem minden egyes filmjében van egyfajta szükséges arrogancia, pontos beképzeltség és nem utolsó sorban egy utánozhatatlan stílus, amely kiemelik őket a többi közül. Annak ellenére, hogy a sztárparádéval reklámozott Gyilkosság az Orient expresszen nem lett túlontúl népszerű a kritikusok körében, a közönség mégis szerette, és a büdzsé csaknem hétszeresét hozta vissza, így nem volt kérdés, hogy érkezik a soron következő Agatha Christie-feldolgozás. A Halál a Nílusonban ismét Branagh fogja életre kelteni a híres belga detektívet, Hercule Poirot-t, és szakítva a népszerűséggel elsősorban feltörekvő, alig ismert színészeket castingolt új filmjéhez (persze azért lesz ott egy Gal Gadot, Armie Hammer és Annette Bening is). Reméljük, ezzel már ráérez a krimi műfajára.

A láthatatlan ember (The Invisible Man)

H. G. Wells klasszikus regényéből már készült jó néhány filmadaptáció, mégis az Elisabeth Moss nevével fémjelzett A láthatatlan ember egyelőre nem érződik lerágott csontnak. Habár az alapok adottak, a kivitelezésbe sikerülni látszik némi friss vért pumpálni azzal, hogy nem az önmagán kísérletező vegyész férfit fogja főszereplőnek megtenni, hanem annak egykori barátnőjét, Ceciliát. A történeten pedig tovább csavartak egyet, és a férfit egy kvázi szadista, erőszakos rohadékként reprezentálják, aki a kísérlet után Cecilia életére tör. Az igencsak hangulatos és megkapóra sikerült első előzetes még akár azzal is kecsegtethetett volna, hogy mindez csak a nő fejében játszódik le, viszont sajnos beleesett a modern kori trailerek legfőbb hibájába: túl sokat mutatott egyszerre. Ennek ellenére a Fűrész Adamjeként és társírójaként ismertté vált Leigh Whannell bizonyítottan képes megragadni a nyomasztó atmoszférát, ami azért bizakodásra adhat okot.

Last Night in Soho

Ha Edgar Wright új filmet készít, az mindig eseményszámba megy. A Cornetto-trilógia, a Scott Pilgrim a világ ellen vagy éppen legutóbbi mozija, a Nyomd, Bébi, nyomd! révén egy olyan kiemelkedő és rettentően stílusos rendezőként tette le a névjegyét, amire csak kevés példa akad a modern Álomgyár keretein belül. Legújabb alkotása, a Last Night in Soho kapcsán tovább folytatja a műfajkavalkádját, és ezúttal a horror területeire merészkedik - mondhatjuk, hogy vissza, hiszen a Haláli hullák hajnala is effektíve horror volt, de az előzetes elmondások alapján a Soho sokkalta inkább magán fogja viselni a műfaj legkézenfekvőbb jegyeit. A film egy fiatal, feltörekvő lány történetét mutatja be, aki a divat világában szeretne karriert csinálni magának, és múzsájának egy nem éppen profi bárénekest választ - a gond csak az, hogy az énekes az 1960-as évek Londonjában él, de valamilyen tudományos okból kifolyólag a lány vissza tudott utazni hozzá a múltba. És ahogy lenni szokott ezeken az időutazós estéken nem minden az, aminek látszik vagy éppen mutatja magát…

Raya és az utolsó sárkány (Raya and the Last Dragon)

Annak ellenére, hogy a Jégvarázs 2 hagyott némi kívánnivalót maga után, a Disney legújabb animációs projektje igencsak meggyőzőnek és egyben különlegesnek hat. A Raya és az utolsó sárkányról sok mindent még nem tudunk, de még ez a kevéske információmorzsa is biztatónak tűnik. A történet szerint egy képzeletbeli földön, Kumandrában járunk, amit egy különleges sötét erő tart fogva. Főhősünk Raya, a magányos harcos azt a küldetést kapja, hogy találja meg a cím másik szereplőjét, a föld utolsó sárkányát, mert elvileg ez az egyetlen lény, ami megmentheti a világot a teljes pusztulástól. Gyaníthatóan a Raya and the Last Dragont nem a csavaros sztorijáért fogjuk emlegetni, hanem a lefestett világáért és az ez által gerjesztett atmoszféráért, amely már az első képeken is abszolút érződik. Az pedig csak tovább növeli az érdeklődést, hogy a készítők különféle délkelet-ázsiai országokat és kultúrákat vizsgáltak meg, hogy összegyúrják az élő-lélegző Kumandrát.

Uncharted

A Naughty Dog méltán híres videojáték-sorozatát már hosszú-hosszú ideje meg szerették volna filmesíteni (hiszen ezen alkotások mindegyike egy az egyben a nagyvászonért kiáltanak), de valahogy mindig rájárt a rúd a projektre. Lelépett a rendező, újra kellett írni a forgatókönyvet, nem volt meg a tökéletes színész stb.-stb., majd miután a legifjabbik Pókember, Tom Holland bekerült a képbe mint a főszereplő, Nathan Drake (fiatalabbik verziója, tegyük hozzá), a helyes vágányra került a produkció. Holland mellé pedig leszerződtették még Mark Walhberget Nate mentoraként, Sullyként, a rendezői székben pedig a Kubo és varázshúrok és az Űrdongó direktora, Travis Knight foglalt helyet. Nem mondanánk, hogy ezek alapján a film teljes egészében olyan lesz, mint a játéksorozat, de effektíve nem is fénymásolnia kell az alapanyagot. Ha tudja hozni a sokszor lélegzetelállító akciót, a kreatív és humoros párbeszédeket, valamint ugyanolyan jól fogja lefesteni a karaktereket, akkor egy rossz szavunk nem lehet.

Coming 2 America

Az idősebbek még emlékezhetnek egy közel időtálló vígjátékra az akkor még fénykorát élő Eddie Murphy-vel, vagyis az 1988-as Amerikába jöttemre. A színész saját produkciós cége segítségével hozta tető alá ezt a mozit is, melyben a kitalált afrikai koronaherceget, Akeemot alakította, aki lemond a fényűzésről és inkább New Yorkba utazik, hogy rendes, pénzkereső munkát vállaljon. A megannyi felejthetetlen jelenete mellett az Amerikába jöttem volt az első olyan filmje Murphy-nek, amiben egyszerre több szerepet játszott el - elmaszkírozva, persze. A nyáron érkező folytatást Jonathan Levine, az Eleven testek rendezője dirigálja, a forgatókönyvért pedig Murphy felel másodmagával (Kenya Barrisszal, a Feketék fehéren írójával egyetemben). A legutóbbi filmjével, a netflixes A nevem Dolemite-tal pedig bebizonyította, hogy tud ő még, ha akar.

Judy

Az Igaz történet rendezője, Rupert Goold készíti a filmtörténelem egyik legismertebb színésznőjének, Judy Garlandnak a filmes biográfiáját a stílusosan csak Judy-ra keresztelt alkotásban. A Csillag születik, az Ítélet Nürnbergben vagy éppen kétség kívül a leghíresebb mozija, az Óz, a csodák csodája színésznőjének mindössze egy adott életszakaszát fogja kiemelni a film, nevezetesen 1968 telét, amikor is Judy Londonba érkezik, hogy telt házas koncerteken szerepelhessen. A címszereplőt pedig nem más fogja életre kelteni, mint a Chicago, a Hideghegy, avagy a Bridget Jones naplójának imádni való sztárja, Renée Zellweger. Annak ellenére, hogy az előzetes információk és vélemények alapján nem fogja a Judy megváltani se a világot, se az életrajzi műfajt, mégis aki szereti a hasonszőrű alkotásokat, vagy éppen kíváncsi, hogy tényleg igaz-e "a mindenhol jó, de a legjobb otthon" kifejezés, az bátran tehet majd vele egy próbát.

Richard Jewell balladája (Richard Jewell)

Azt sehogy se értjük, hogy egy valóban megtörtént eseményt feldolgozó film címébe minek kell odarakni a "ballada" titulust, de a lényeg az, hogy Clint Eastwood újabb alkotással jelentkezik. A jövőre kereken 90 éves színész-rendező hallomásból sem ismeri a nyugdíjas kifejezést, és annak ellenére, hogy a legutóbbi két filmje (A párizsi vonat és A csempész) hagyott némi kívánnivalót maga után, a legújabb produkciója, a Richard Jewell igencsak érdekesnek és meggyőzőnek tűnik. A(z igaz) történet szerint Jewell egy szimpla biztonsági őrként volt jelen az Atlantai Olimpián, aki egy őrizetlenül hagyott hátizsákban bombákat vélt felfedezni. Az ezt követő ujjongás és hőssé avatás után felmerült a gyanú, hogy talán ő volt maga az elkövető is, így az FBI hamar rászáll a hétköznapi életet élő férfira. A Richard Jewell balladájában olyan színészek fognak felbukkanni a főbb szerepekben, mint Jon Hamm, az Oscar-díjas Sam Rockwell, Kathy Bates vagy éppen Olivia Wilde.

Emma

Greta Gerwig modern kori Kisasszonyok feldolgozása után egy újabb kosztümös drámát láthatunk majd a mozik vásznain, és ezúttal a valaha élt egyik legismertebb és széles körben szeretett írónő, Jane Austen 1815-ös regényét adaptálják - újfent. Az Emmát már jó párszor megfilmesítették (pl. legutóbb 1996-ban Gwyneth Paltrow főszereplésével), és hasonlóan a Kisasszonyokhoz, jelen esetben is inkább a modern körítés és az új színészek alakítása lesz a döntő a végső megítélésnél. Az új adaptációban a címszereplő bőrébe nem más fog bújni, mint korunk egyik feltörekvő és imádni valóan profi színésznője, Anya Taylor-Joy, aki már több filmjében (Telivérek, Széttörve, A boszorkány) megcsillogtatta aktori tudását. A történet szerint Emma önszántából játssza a kerítő szerepét mások életében, így segíti az embereket a házasságkötésben - az ő értékrendje viszont szembemegy a frigy alaptézisével, egyáltalán nem akar házasodni, ám mikor délről érkezett előkelő férfiurak érkeznek látogatóba, Ámor nyila őt is egyhamar eltalálja. 

Kung Fury 2

2015-ben szinte a semmiből érkezett a Kung Fury, ami villámgyorsan körbefutott az interneten. A 30 perces rövidfilm azóta 34 millió YouTube-os megtekintésnél jár, így nem is csoda, hogy felkeltette Hollywood figyelmét is és immáron egy teljes film hosszával készülhet el a folytatás. A főszerepben és egyben rendezői székben is helyet foglaló David Sandberg a 80'-as évek filmjeit parodizálja ki, miközben mégis jóleső nosztalgiával nyúl a múlthoz. Van itt bőven hackelés, időutazás, közel-keleti bunyó és mindenféle egyéb klisé. A folytatás első előzetese ugyan még várat magára, de ha sikerül átvinni a rövidfilm esszenciáját a nagyvászonra, akkor minden bizonnyal 2020 egyik legszórakoztatóbb akció-vígjátékéval állhatunk majd szemben, amelyhez nem mellesleg olyan sztárok is csatlakoztak, mint Arnold Schwarzenegger, Michael Fassbender és Alexandra Shipp.

Bill & Ted Face the Music

A Bill és Ted zseniális kalandja, és a 91'-es Bill és Ted haláli túrája után kicsit szomorú látni, hogy ilyen sokat kellett várni a folytatásra. Noha 2010-ben már elkészült a harmadik rész forgatókönyve, csupán 2018-ban sikerült megegyezni egy kiadóval a film terjesztéséről. Persze jobb később, mint soha és most már egészen biztos, hogy Keanu Reeves és Alex Winter visszatérnek egy újabb igazán kiváló kalandra. A középkorúak békés monotonitásából egy váratlan látogató szakítja ki William "Bill" S. Prestont és Theodore "Ted" Logant, akiknek a bolygó és az univerzum megmentésének érdekében kell írniuk egy király dalt. A páros segítségére lesz a családjuk, régi haverok, híres zenészek és persze a saját barátságukba vetett hitük.

Enola Holmes

Nancy Springer 2006-tól 2010-ig tartó The Enola Holmes Mysteries címen jelentette meg regénysorozatát, amelyben a leghíresebb angol detektív helyett annak húga kerül a középpontba, és ő göngyölíti fel a titokzatosabbnál titokzatosabb rejtélyeket. Habár a sorozat hatalmas sikernek örvend (leginkább a young adult stílusa miatt), sokan giccsként és paródiaként fogták fel az egésznek az alapját. A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy 2020-ban érkezik a filmadaptáció Harry Bradbeer rendezésében, szóval már egy szélesebb kör is becsatlakozhat az ifjú nyomozó kalandjaiba. A kíváncsiságot pedig csak tovább tetézi az a tény, hogy Springer mellett Jack Thorne (Az igazi csoda, Az Úr sötét anyagai) hegeszti a forgatókönyvet, és a főbb szerepekben olyan színészek lesznek láthatóak, mint maga a Witcher, Henry Cavill, vagy éppen a Stranger Things ünnepelt gyerekszínésze, Millie Bobby Brown.

The French Dispatch

A színészek: Timothée Chalamet, Bill Murray, Tilda Swinton, Benicio del Toro, Frances McDormand, Jeffrey Wright, Léa Seydoux, Adrien Brody, Owen Wilson, Saoirse Ronan, Kate Winslet, Christoph Waltz, valamint Willem Dafoe. Az író-rendező pedig Wes Anderson. Akár itt, a felsorolás után haladhatnánk is tovább, tudva azt a tényt, hogy a The French Dispatch egy nagyszerű film lesz, és ez elsősorban a direktornak, Andersonnak lesz köszönhető. Akármelyik új produkciójánál fennáll ez a fajta előzetes bizalom, ami tegyük hozzá, nem véletlen. A legszimmetrikusabb rendező olyan eleganciával, utánozhatatlan stílussal és filmkészítési profizmussal tudja futószalagon gyártani a műremekeket, amire nincs példa a filmtörténelemben. A The French Dispatch egy kitalált magazin nevét fogja jelölni, a történet pedig a 20. századi újságírás aranykorába fog elkalauzolni bennünket - és ennyi bőven elég is, hogy kislányos ujjongással várjuk ezt a mozit.

Cherry

A Marvel berkein belül történelmet író rendezőpáros, vagyis Joe és Anthony Russo hozza tető alá azt a Nico Walker regényt, amely egy iraki háborút megjárt katonaorvost fog bemutatni, aki súlyos ópiumfüggősége miatt leszerel, de hazaérve a poszttraumás stressz kezdi gyötörni, ami végül sorozatos bankrablásokra készteti főhősünket. Walker önéletrajzi ihletésű regényét, a Cherry-t Jessica Goldberg dolgozta át filmmé, a főszereplőt (vagyis magát Walkert) pedig a legifjabb hálószövő, Tom Holland fogja alakítani. A Cherry mellett elviekben Hollandnak további öt mozija lesz 2020-ban, ami életkorát tekintve nem kicsit meghatározó egy színész számára. Mellette a másik népszerű szereplő a Stephen King modern kori AZ feldolgozásából ismert Bill Skarsgard lesz, aki nem mást keltett életre, mint a filmtörténelem egyik legvérengzősebb bohócát, Pennywise-t.

Army of the Dead

Mielőtt a köpenyes igazságosztók (és a szüntelen Mártát ordítozók) ösvényére lépett volna, Zack Synder, a 300, a Watchmen vagy éppen a Sucker Punch - Álomháború rendezője egy horrorfilmmel kezdte direktori pályafutását, méghozzá a 2004-es Holtak hajnalával. Ahhoz képest, hogy remake-ként, sajnos egyáltalán nem ér fel az eredetihez, egy alapjaiban szórakoztató zombis akciómozi kerekedett ki a végére belőle, így ez alapján már annyi promóció elég volt Synder új filmjéhez, az Army of the Deadhez, hogy visszatérünk a zombikkal teli világba. Az egyenesen Netflixre érkező projekt kapcsán Snyder teljesen szabad kezet kapott, amivel (elmondása szerint) élt is, így a történet egy kissé el fog térni a megszokott élőhalottas felállástól. A főszereplő egy kemény és elszánt zsoldos csapatot verbuvál maga köré, hogy a zombik lepte városban egy nagyszabású rablást hajtson végre. Érdekes? Abszolút! Hogy működni is fog? Az majd elválik…

+1 The Jesus Rolls 

1998-ig semelyikünk nem gondolta volna, hogy mindent meg lehet oldani a "sz@rni rá, menjünk bowlingozni!" kifejezéssel, de mégis működik. A Coen-tesók örökbecsű klasszikusa, A nagy Lebowski semmit sem vesztett menőségéből és utánozhatatlan stílusából - na, meg persze a nézői lelkesedésből sem, amit mi sem bizonyíthat jobban, minthogy hamarosan mozikban lesz látható a kultfilm kvázi folytatása, még inkább különálló spin-offja. A The Jesus Rolls alcímen futó mozit nem más hozza tető alá, mint maga Jesus Quintana, vagyis John Turturro, aki a főszereplő mellett a film rendezői és írói feladatait is magára vállalta. A történet Jesus börtönből való szabadulásánál veszi kezdetét, ahová pedofília vádjával került be, és egészen pontosan ennyi köztudott az egész filmről. Meg persze az is, hogy Turturro mellett olyan színészek fognak felbukkanni benne, mint Susan Sarandon, Bobby Cannavale, valamint Audrey Tatou.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.