Hirdetés

2020 legjobban várt filmjei: a nagyágyúk

|

Temérdek premierre számíthatunk 2020-ban is, amelyek között természetesen lesznek olyan alkotások is, amelyek várhatóan nagyot szólnak majd. Ezekből szedtünk össze most húszat.

Hirdetés

Felosztottuk a 2020-ban érkező érdekesebb premiereket két táborra: az egyikbe azok a filmek kerültek, amelyek valamilyen okból nagy durranásnak ígérkeznek, a másikba pedig azokat soroltuk, amiket ilyen-olyan szempontból csemegének tartunk. Az alábbiakban arról olvashattok, hogy a szerkesztőség szerint mi az a 20+1 nagyágyú, amelyekre a leginkább érdemes lesz odafigyelni a jövő évi felhozatalból. Mivel számos alkotás még nem kapott hivatalos magyar premiert, ezért a megjelenési dátumokkal kapcsolatban a 2020-as premiernaptárunkat érdemes böngésznetek, folyamatosan frissítjük, ott értesülhettek majd róla, hogy a hazai mozikba mikor érkeznek a felsorolt címek. 

Hirdetés

Tenet

Természetesen Christopher Nolan új filmje helyet követelt magának a leginkább várt 2020-as premierek között. Az olyan furfangos mozik kiötlője, mint a Tökéletes trükk és az Eredet legutóbb egy világháborús drámával jelentkezett a Dunkirk képében, ami ugyan páratlan audiovizuális élményt nyújtott, ám mentes volt a Nolanes fordulatoktól. Akik inkább ezen utóbbit várják a rendezőtől, azok okkal várhatják a Tenetet, ami egy kémfilm alapfelállásából kiindulva igyekszik játszadozni a műfajokkal, miközben hét különböző országon át ível a története. Mindehhez a BlacKkKlansmannel a köztudatba berobbanó John David Washington és Robert Pattinson párosa asszisztál a főszerepben.

Bad Boys: Mindörökké rosszfiúk (Bad Boys for Life)

Nehezen akart összejönni ez a folytatás, de közel két évtizednyi várakozás után a rajongók végre megkapják a Bad Boys harmadik részét. Will Smith és Martin Lawrence természetesen visszatérnek Mike Lowrey és Marcus Burnett nyomozók szerepében, hogy még egyszer elintézzenek egy veszélyes kartellvezetőt. Noha robbanásaival és poénjaival a Bad Boys for Life előzetese egy méltó folytatást vetít elő, némiképp aggasztó Michael Bay hiánya a rendezői székből, aki a 2019-es 6 Undergrounddal bizonyította, hogy a Transformers filmek nem égették ki teljesen az agytekervényeit és még mindig képes hozni a rá jellemző "Bayhamet". Mindenesetre bízunk benne, hogy az Adil El Arbi és Bilall Fallah rendezőpáros is képes megbirkózni a feladattal és az elődökhöz hasonlóan szórakoztató akciófilmet kapunk.

Ragadozó madarak (és egy bizonyos Harley Quinn csodasztikus felszabadulása) (Birds of Prey and the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn)

A Suicide Squad romjai alól a Warner Bros. kihúzta az egyetlen olyan karaktert, akit érdemes volt megmenteni, Harley Quinnt. Köré épül a stúdió következő filmje, a Ragadozó madarak, ami a képregények olvasói számára világos, hogy egy egész csapatról szólna, ám a filmben látszólag csak másodlagosak lesznek a tagok Margot Robbie Quinnje mellett. Erre ráerősít az alcím is, ami annyira indokolatlan és hosszú, hogy akár egy magyar forgalmazó is javasolhatta volna a Warnernek. Elöljáróban nehéz eldönteni, hogy mit akar ez a film, de már önmagában azért jár a pacsi, hogy egy eredetileg is női tagokból álló csapattal igyekeznek növelni a csajok reprezentációját Hollywoodban a kínos nemi szerepcserék helyett. Robbie mellett láthatjuk még Mary Elizabeth Winsteadet, Jurnee Smollett-Bellt és Rosie Perezt a csapatban, míg az ellentétes oldalon Ewan McGregor játéka tűnik ígéretesnek Fekete Maszk szerepében.

Sonic, a sündisznó (Sonic the Hedgehog)

Ha őszinték akarunk lenni, akkor a Sonic valószínűleg nem lesz több egy közepes családi filmnél, ami épp annyira elég, hogy pont el legyünk vele a játékidő alatt. A SEGA villámgyors sündisznójának filmes bemutatkozásáról azonban mégis hiba lenne lemaradni, méghozzá azért, mert a Paramount Pictures megérdemli, hogy támogassuk ezt a produkciót. Valószínűleg mindenki emlékszik a film első, már-már horrorisztikus előzetesére, amiben Sonic nemhogy nem hasonlított az eredeti képmására, hanem egyenesen egy nagyon csúnyán félrement genetikai kísérletre emlékeztetett. Az internet hangosan fejezte ki nemtetszését, amire a stúdió a lehető legjobb módon reagált. Korrigálták a hibájukat és teljesen új karaktermodellt kapott Sonic. Sajnos a filmen dolgozó (és egyébként Oscar-díjas) VFX stúdió, az MPC Vancouver azóta kénytelen volt bezárni kapuit, így úgy gondolom ez még egy indokot jelent arra, hogy tisztelegjünk ezen művészek előtt azzal, hogy megnézzük az alkotásukat.

Előre (Onward)

Unikornisok, sellők, egyszarvúak, tündérek és a többi varázslény… Mi történne velük, ha egyszer csak őket is utolérné a modern technika kényelme? Vajon tényleg eltűnne a varázslat a varázslények uralta világból? A Pixar pontosan erre keresi a választ a szimplán csak Előre címmel ellátott eredeti ötletében, ahol egy testvérpár amolyan régi jó fantasy kalandokhoz méltóan, útnak indul az ismeretlenbe, hogy aztán a nap végén megleljék a szívüknek legdrágább kincset. Érdemes megjegyezni, hogy a két főszereplő hangját az angol változatban Chris Pratt és Tom Holland kelti életre. 

Godzilla vs. Kong 

2019-ben szétzúzta egymást és drága bolygónkat a létező összes ősi titán a Földön. Ha kibírtuk a megannyi, képernyőkön át a gonosz tervet magyarázós jelenetet a filmben, úgy tudhatjuk, hogy az utolsó csatában Godzilla győzedelmeskedett a Ghidorah elleni harcban - a stáblistás jelenet viszont sejtette, hogy itt még lesz azért probléma a későbbiek során. Ráadásul a 2017-es Kong: Koponya sziget óta már tudhatjuk, hogy ezt a két böhöm nagy jószágot igyekszik a Warner összeereszteni egymással. Sajnos azonban a Godzilla: A szörnyek királya rendkívül gyenge anyagi és kritikai fogadtatását követően az eredetileg 2020 márciusára tervezett bemutató időpontját kitolták egészen novemberig. Millie Bobby Brown és Kyle Chandler visszatérnek az előző részből, valamint csatlakozik hozzájuk Alexander Skarsgård, Rebecca Hall, Eiza González, Jessica Henwick és Brian Tyree Henry is. 

Mulan 

Az utóbbi években megszokhattuk, hogy a Disney sorra adaptálja élőszereplős, vagy fotórealisztikus (khm… Az oroszlánkirály) formátumban a klasszikus rajzfilmjeit. 2020-ban az ősi kínai történelmen alapuló Mulan legendája elevenedik meg hús-vér szereplőkkel ebben a különös adaptációban. Azért mondom különösnek, mert ez sokkalta kevésbé ígérkezik tipikus Disney produkciónak, mint a korábbi mesék. Kezdjük mindjárt azzal, hogy elfelejthetjük az énekelgetést annak ellenére, hogy az eredeti 98'-as rajzfilmnek is szerves részei voltak a zenei betétek. A stúdió elsősorban a kínai közönség miatt hanyagolja a dalokat, akik nincsenek igazán oda ezekért az elemekért, viszont a saját mondakörükből érkező történet annál inkább vonzza őket. Egy kissé komolyabb és realisztikusabb hangvételű filmet helyezett kilátásba ezúttal a Disney, ami reméljük nem veszíti el eredeti mondanivalóját, miszerint a hozzád fűzött elvárások ellenére képes lehetsz azzá válni, aki igazán lenni szeretnél.

Hang nélkül 2 (A Quiet Place Part II)

John Krasinski némaságba burkolódzó horrorja, a Hang nélkül az elmúlt évek egyik legeredetibb rémüldözését szállította, így nem is lehetett kérdés, hogy a stúdió szerette volna, ha a némasági fogadalom egy darabig még kitartana. Az első rész befejezése láttán csak remélni tudjuk, hogy Krasinski ezúttal még feljebb emeli majd a parafaktort, amihez többek közt olyan újoncok fognak hang nélkül segédkezni, mint Djimon Hounsou vagy a már önmagában félelmetes jelenségként számontartott Cillian Murphy.

Új mutánsok (The New Mutants)

A Fox sokat hánytorgatott, horrorisztikus mutáns moziját már évek óta tologatják, hol a minőségre, hol a parafaktorra hivatkozva, de ha minden igaz, 2020-ban végre bemutatkoznak az Új mutánsok. És ha igazak a pletykák, akkor Josh Boone (Csillagainkban a hiba) filmjének szereplői már nem a Fox egykori X-Men franchise-ához fognak kötődni, hanem a stúdiót időközben felvásárló Disney Marvel Filmes Univerzumában vezeti fel a különleges képességekkel megáldott - avagy megvert - szereplőket. Aztán majd elválik, hogy így lesz-e és hogy meddig kell még várnunk a régi-új mutánsokra.

007 Nincs idő meghalni (No Time to Die)

James Bond visszatér, Daniel Craig barázdált arcával viszont utoljára, aki a 2006-os Casino Royale óta alakítja a brit szuperkémet. A legutóbbi két részt, a Skyfallt és a Spectre-t dirigáló Sam Mendes után Cary Fukunaga (True Detective) vette át a stafétát, Craig mellett visszatér Ralph Fiennes, Ben Whishaw, Christoph Waltz és Naomie Harris is, az ellenlábast az Oscar-díjas Rami Malek formálja meg, de az új szereplők között ott van Ana de Armas (Szárnyas fejvadász 2049, Tőrbe ejtve) is. A Nincs idő meghalni a Craig-éra utolsó része lesz, mi pedig kíváncsian várjuk, hogyan zárul. 

Fekete özvegy (Black Widow)

Picit talán későinek tűnhet ez a Fekete özvegy mozi, amit ha hivatalosan nem is kiáltottak ki eredetfilmnek, mégiscsak Natasha múltjában vájkál. A történet túlnyomó része az Amerika Kapitány: Polgárháború és a Bosszúállók: Végjáték között foglal helyet, de vélhetőleg ennél is visszább utazunk majd a múltban egy-egy flashbacken keresztül. Igazán meglepő lenne, ha a Marvel elénk rakna egy sima Fekete özvegy filmet mindenféle következmény nélkül a nagyobb egész viszonylatában, pláne hogy ez lesz a 4. fázis és vele együtt egy teljesen új éra nyitódarabja. Kihagyhatatlan mérföldkő lesz tehát ez a film a képregényes univerzum rajongói számára, hiszen olyan alapok kerülhetnek lefektetésre, amik nagyon fontosak lehetnek a jövőre nézve. Noha minden jel szerint Scarlett Johannson ezzel a filmmel búcsúzik az MFU-tól, olyan új színészeket hoz be a film a Marvel kötelékébe, mint Florence Pough, Rachel Weisz és David Harbour. Magyarként is különösen érdemes várni a premierre tekintve, hogy a film egy jelenetős része fog Budapesten játszódni, amire már az első Bosszúállók film óta várt a közönség.

Scooby! (Scoob!)

Hosszú idő után érkezik egy új Scooby-Doo film is 2020-ban, animációs formában, ami ráadásul a Hanna-Barbera-féle filmes univerzumot tervezi elindítani. Noha utóbbi kapcsán bőven akadnak kételyeink, egy Scooby-Doo filmet bármilyen formában szívesen fogadunk. Az új inkarnáció a Rejtély Rt. megalakulását fogja bemutatni, különös figyelmet fordítva Scooby és Bozont barátságára. A filmet az Egy magányos tinédzser (The Edge of Seventeen) író-rendezője, Kelly Fremon Craig írja, az eredeti szereplők közül pedig Scooby hangja, Frank Welker is visszatér. A Scooby gang többi tagját Will Forte, Zac Efron, Gina Rodriguez és Amanda Seyfried szólaltatja meg, de Jason Isaacs és Mark Wahlberg is feltűnik a szinkronhangok között.

Wonder Woman 1984

A 2017-es év egyik nagyágyúja, Wonder Woman is visszatér, az első világháború után azonban 1984 neonfényes, szintipopos világában várnak rá kihívások. Nem is csak az olyan ellenlábasok, mint Maxwell Lord (a mandalori, Pedro Pascal személyesen), vagy Cheetah (Kristen Wiig), hanem néhai szerelme, Steve Trevor (Chris Pine) rejtélyes visszatérése is megpróbáltatások elé állítja. A DC szerencsére már kilépett Zach Snyder árnyékából és az első rész sikere után a rendezőnő, Patty Jenkins, valamint a címszerepet alakító Gal Gadot szabadabb kezet kaptak, amely szabadság a DC Filmes világának egyelőre jobban áll, mint a kényszerű univerzumépítés. Hogy valóban így lesz-e, az majd a nyáron elválik.

Top Gun: Maverick

Abszolúte nem számítottunk rá, hogy nem csak készül az 1986-os Tom Cruise nevével és fogkrémreklámokba illő mosolyával fémjelzett Top Gun folytatása, hanem az előzetes információk és trailerek alapján működni is látszik. Sajnos a 2012-ben tragikusan elhunyt Tony Scott (Ridley öccse) helyett Joseph Kosinski dirigálja a mozit, akinek nem ez lesz az első közös projektje Cruise-zal, hiszen ők ketten már a meglepően szórakoztató Feledésben is együtt dolgoztak. A 2020 nyarán debütáló Maverick egészen pontosan 34 évvel az első film eseményei után fogja felvenni a fonalat, ebből megtudva azt, hogy a címszereplő még mindig képtelen tiszta fejjel gondolkodni, így az előléptetése tovább várat magára. Ismerve Cruise egóját és bevállalóságát a Top Gun második részében is eszméletlen, áll-leejtős mutatványokat várhatunk tőle, mind földön, mind pedig levegőben.

King's Man: A kezdetek (The King's Man)

A Kingsman-széria új felvonása kivételesen eredetfilm lesz, méghozzá az egész ügynökségé, aminek révén eljutunk az I. világháború feszült időszakába. Sajnos a Valentin-napi bemutatót eltolták szeptemberre, viszont az olyan nevek, mint Ralph Fiennes, a feltörekvő Harris Dickinson, Rhys Ifans, Djimon Hounsou, vagy Gemma Arterton, a rendezői székben pedig továbbra is marad a széria felett bábáskodó Matthew Vaughn. A trailer alapján ismét zseniálisan megkomponált harcokra és elképesztő jelenetekre számíthatunk, talán az egyik übereli majd a hírhedt templomos jelenetet. 

Halloween Kills 

Michael Myers megannyi év után tavaly végre ismét sikerrel mártotta bele a kését a mozilátogatók pénztárcájába, így a Halloween zajos sikere után nem is egy, de mindjárt két folytatásban kamatoztathatja mindazt, amihez a legjobban ért. Természetesen a széria legfontosabb résztvevője, azaz Jamie Lee Curtis ezúttal is minden tőle telhetőt elkövet majd azért, hogy Myers maximum a rácsok mögött felszolgált ételébe szúrhassa bele azt a bizonyos bökőt. Már amennyiben megéri a hajnalt, az időközben szintén valódi fenyegetéssé avanzsált Curtist kajtatva.

Örökkévalók (Eternals)

A Marvel miután kimaxolta a 2019-es évet és lezárta a harmadik fázist a Bosszúállók: Végjátékkal (valamint a Pókember: Idegenbennel), 2020-ban el is kezdi tovább építeni a birodalmát a negyedik fázissal. Ugyan jövőre csak két filmje érkezik a stúdiónak, de a második, az Örökkévalók csapatát bemutató mozi egyelőre egy igencsak nagyszabású történetnek ígérkezik. Legyen szó a több ezer éven átívelő történetről, amely az egész emberiség sorsát formálja vagy az impozáns, diverz szereplőgárdáról, Jack Kirby karakterei és az Örökkévalók csapatának sci-fi/fantasy világa érdekes irányba lökheti tovább a Marvel Filmes Univerzumot. A projekt élére egy feltörekvő, független filmes rendezőt, Chloé Zhao-t helyezte Kevin Feige és csapata, a halhatatlan Örökkévalók csapattagjainak bőrébe pedig Angelina Jolie, Richard Madden, Salma Hayek, Gemma Chan, Kit Harington, Kumail Nanjiani, Barry Keoghan, Lia McHugh, Brian Tyree Henry, Dong-seok Ma és Lauren Ridloff bújhatnak majd.

Szellemirtók: Az örökség (Ghostbusters: Afterlife)

A 2016-os, finoman fogalmazva is gyenge anyagi és közönség fogadtatású női reboot után a Sony újra megpróbálkozik a Szellemirtók franchise felélesztésével és folytatásával. A rendező Jason Reitman, az eredeti film rendezőjének, Ivan Reitman-nek a fia, akinek legismertebb filmje a 2009-es Egek ura, legutóbbi munkája pedig a '18-as The Front Runner volt. Jason elképzelése a Szellemirtók franchise folytatását illetően egy, a Stranger Things-re és az Az-ra erősen hajazó stílus, amiben egy kisvárosba érkező testvérpár felfedi nagyapjuk örökségét, elszabadítva néhány szellemet is a városban. A gyerkőcöket Mckenna Grace és Finn Wolfhard alakítja, a két központi felnőtt karaktert pedig Carrie Coon és Paul Rudd keltheti életre (he-he). Az eredeti filmek szerelmesei is örülhetnek, hiszen a Szellemirtók: Az örökségben a régi motorosok közül Bill Murray, Dan Aykroyd, Ernie Hudson, Sigourney Weaver és Annie Potts is feltűnnek majd.

Dűne (Dune)

Az 1984-es Dűne, amely az ugyanerre a címre hallgató Herbert-regényt dolgozta fel 36 évvel a premier után remake-et kap. A tervek szerint az új verzió két részletben próbálja majd filmvásznon ismét megszerettetni a híres sci-fi eposzt, a 2020-as film pedig nagyjából a könyv első felét igyekszik elmesélni. Sokaknak a jövő év egyik, ha nem a legjobban várt filmje, hiszen David Lynch után nem más, mint Denis Villeneuve rendezheti a feldolgozást. Az úriember az utóbbi időszakban olyan alkotásokkal véste bele és húzta alá vastagon a nevét a hollywoodi sztárrendezők listájára, mint a Szárnyas fejvadász 2049, az Érkezés, a Sicario - A bérgyilkos vagy a Fogságban. A főszerepben szintén egy rakétasebességgel feltörekvő ifjú titán, Timothée Chalamet tűnik majd fel, aki a '84-es verzióban debütáló és Twin Peaks-ből ismerős Kyle MacLachlan után játszhatja el a főhőst, Paul Atreides-t. A film "maradék" szereplőgárdája is rendkívül impozáns, hiszen Chalamet mellett feltűnik Rebecca Ferguson, Zendaya, Jason Momoa, Oscar Isaac, Dave Bautista, Josh Brolin, David Dastmalchian, Stellan Skarsgård és Javier Bardem is. 

Lelki ismeretek (Soul)

Joe Gardner (Jamie Foxx) egy teljesen hétköznapi Nem York-i zenetanár, aki egy súlyos kreatív krízist követően végre megkapja álmai munkáját jazzmuzsikusként, de egy rossz lépés következtében a lelke szó szerint elhagyja a testét. Joe egy különös fantáziavilágba kerül, ahol egy 22 nevű alak társaságában kénytelen alaposan elgondolkodni, mit is jelent a lélek valójában. A Lelki ismeretek koncepciója szerint az összes emberi lélek egy külön szeminárium kapcsán ismeri meg az adott személyt, akibe majd végül beköltözik, ennélfogva pedig korántsem biztos, hogy Joe a saját testében köt ki majd, ezzel megkockáztatva a hőn áhított lehetőség elvesztését. A Pixar az Agymanók után ismét eljátszadozik majd az érzelmeinkkel.

+ Morbius 

A Sony folytatja a Tom Hardy-féle Venommal megkezdett, egyelőre Pókember nélküli "Pókverzum" építgetését, melyben ezúttal Jared Leto bizonyíthatja be a nagyérdemű számára, hogy vérszívóként jóval ügyesebb, mint egy bohócjelmezbe bújtatott gengszterként. Morbius figurájában pedig a vérfürdőre (értsd: R-es korhatárra) kiéhezett közönség mellett talán még maga Leto is megtalálhatja a számítását, aki köztudottan imádja az olyan karaktereket, akiknek az erkölcsi iránytűje, nos finoman szólva is erősen megkérdőjelezhető.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.