Hirdetés

2022 legjobban várt filmjei: a nagyágyúk

|

Temérdek premierre számíthatunk 2022-ben is, amelyek között természetesen lesznek olyan alkotások is, amelyek várhatóan nagyot szólnak majd. Ezekből szedtünk össze most húszat.

Hirdetés

Felosztottuk a 2022-ben érkező érdekesebb premiereket két táborra: az egyikbe azok a filmek kerültek, amelyek valamilyen okból nagy durranásnak ígérkeznek, a másikba pedig azokat soroltuk, amiket ilyen-olyan szempontból csemegének tartunk. Az alábbiakban arról olvashattok, hogy a szerkesztőség szerint mi az a 20+1 nagyágyú, amelyekre a leginkább érdemes lesz odafigyelni a jövő évi felhozatalból. Mivel számos alkotás még nem kapott hivatalos magyar premiert, ezért a megjelenési dátumokkal kapcsolatban a 2022-es premiernaptárunkat érdemes böngésznetek, folyamatosan frissítjük, ott értesülhettek majd róla, hogy a hazai mozikba mikor érkeznek a felsorolt címek. 

Hirdetés

Aquaman 2

A DC történelmének eddigi legsikeresebb filmjét bármilyen meglepő is, de Aquaman szállította, ezt követően pedig nem volt kérdés, hogy folytatni fogják a Jason Momoa által megformált karakter kalandjait. A második felvonást ismét James Wan rendezte, aki azt ígéri, hogy az Aquaman and the Lost Kingdom című folytatás érettebb lesz az elődjénél, ugyanakkor legalább annyira szórakoztató is, és rengeteg új atlantiszi világot meg fognak látogatni a történet során - a látványra tehát valószínűleg ezúttal sem lesz panasz. A filmben az első rész szinte valamennyi nagyobb szereplője visszatér, köztük Amber Heard (Mera), Patrick Wilson (Orm), Yahya Abdul-Mateen II (Fekete Manta) és Dolph Lundgren (Néreusz király).

Avatar 2

Ha semmi nem jön közbe, akkor 2022 karácsonyán már az Avatar 2 vetítésén csücsülünk majd és próbáljuk eldönteni, hogy megérte-e több mint tíz évet várni a folytatásra. Az biztos, hogy a 2009-es Avatar olyan 3D-s forradalmat hozott, amit azóta sem tudott megismételni semmi, a második rész pedig James Cameron szavai alapján ismét nagyot villant majd technikailag, hiszen a víz alatti eseményre nagyban fókuszáló sztori azt igényelte, hogy a rendező a következő szintre emelje a forgatási módszert. A történet 14 évvel az első film eseményei után játszódik, visszatérnek Sam Worthington és Zoe Saldana karakterei, a folytatás pedig az ő gyerekeikre összpontosít majd, miközben nem maradunk antagonista nélkül sem a visszatérő Quaritchnek (Stephen Lang) köszönhetően. 

Black Adam

A DC és a Warner szuperhősös filmfelhozatalának egyik legjobban várt darabja a Dwayne Johnson főszereplésével készült Black Adam, mivel a Szikla ígérete szerint az általa megformált antihős minden eddigi DC-s karakternél brutálisabb lesz, és alaposan feszegetni fogják a PG-13-as besorolás határait. Mindez nem is volna meglepő, hiszen a történet szerint Black Adam ősidők óta el volt zárva, így miután kiszabadul, szeretne visszavágni - ellenfele pedig egy komplett szuperhőscsapat, az Amerikai Igazság Szövetség lesz, benne olyan tagokkal, mint Atom Smasher (Noah Centineo), Doctor Fate (Pierce Brosnan), Hawkman (Aldis Hodge) és Cyclone (Quintessa Swindell). Amennyiben a fogadtatás felér az elvárásokhoz, valószínűleg a Shazam elleni összecsapására sem kell utána sokat várni.

Bullet Train

David Leitch az Atomszőke, a Deadpool 2 és a Hobbs & Shaw (+ Chad Stahelski mellett a John Wick) rendezése után egy újabb akciófilmmel kedveskedik a zsáner rajongói számára. A nyáron befutó gyorsvonat történetéről egyelőre annyit tudunk, hogy az utasok között megbúvó öt profi bérgyilkos szép lassan rájön, hogy mindannyiuk küldetése valahogy összekapcsolódik és van bennük valami közös. Természetesen a rendező úr neve és az alapfelütés mellett itt is a színészgárda viszi a prímet, élükön Sandra Bullockkal, Brad Pitt-tel, Zazie Beetz-cel, Joey Kinggel, Aaron Taylor-Jonhsonnal, Michael Shannonnal, Logan Lermannal, Hiroyuki Sanadával , Brian Tyree Henryvel és Masi Okával. Az előzetes egyelőre még nem látott napvilágot, de epekedve várjuk, mit sikerül ebből a koncepcióból kihoznia ennek a regényadaptációnak. A potenciával megvan benne a kasszarobbantáshoz. 

Doctor Strange az Őrület Multiverzumában (Doctor Strange in the Multiverse of Madness)

A multiverzumot sikerült alaposan megbolygatni az utóbbi időben többször is (Loki, WandaVision, Pókember: Nincs hazaút), ezeknek a következményei pedig a Doctor Strange folytatásában csúcsosodnak ki, amelyben a legfőbb varázslónak komoly fenyegetésekkel kell szembenéznie - többek között saját magával és korábbi szövetségesével, Mordóval (Chiwetel Ejiofor) is. A képletből nem hiányozhat hősünk szerelme (Rachel McAdams), legfontosabb cimborája (Benedict Wong) és egy másik szuperhős, a Skarlát Boszorkány (Elizabeth Olsen) sem, és hogy mindebből élvezetes végeredmény kerekedjen, arról a rendezőveterán Sam Raimi gondoskodik Danny Elfman zenei támogatásával. Várhatóan lesz sok cameo is, de sokaknak Benedict Cumberbatch jelenléte már elég. 

Fekete Párduc 2 (Black Panther: Wakanda Forever)

Ryan Coogler Fekete Párduca a Marvel-filmek egyik legjobbjának és társadalmilag leginkább releváns alkotásának számít, így kíváncsian várjuk, hogy mivel rukkolnak elő a folytatásra. Chadwick Boseman halála ugyan sajnálatos módon feladta a leckét a stábnak, de bízunk benne, hogy méltó módon áldoznak majd az emléke és hagyatéka előtt. Az bizonyos, hogy nem fogják digitálisan visszahozni, viszont az még kérdéses, hogy miként fogják feldolgozni a veszteséget. A stafétát valószínűleg a Letitia Wright által életre keltett Shuri fogja átvenni tőle. A produkció már több ízben csúszott (Wright forgatási balesete miatt is), úgyhogy reméljük, a jelenlegi bemutatót már nem fogják eltolni, ami 2022 novembere. A történetről még semmi információnk nincs, viszont egy új Marvel-karakterrel, az Ironhearttal, azaz Riri Williamsszel (Dominique Thorne) itt találkozhatunk majd először. 

Halál a Níluson (Death on the Nile)

Felettébb bízunk benne, hogy a Halál a Nílusonról most ejtünk utoljára szót, legalábbis ami a következő év filmes összeállítását illeti. Már tavaly beszámoltunk róla, hogy mód felett kíváncsiak vagyunk Kenneth Branagh legújabb detektívtörténetére - annak ellenére is, hogy a 2018-as előző krimije (Gyilkosság az Orient Expresszen) jócskán hagyott kívánnivalót maga után. Az egyik leghíresebb Shakespeare-adaptátor újfent maga fogja alakítani a bajszos belga detektívet, mellette pedig olyan színészek csatlakoznak a mediterrán gyilkosos túrához, mint Emma Mackey, Gal Gadot, Rose Leslie, Russell Brand, Letitia Wright vagy éppen Armie Hammer. Bízunk benne, hogy az utóbbi kettő miatt nem lesznek további fennakadások a premier kapcsán.

Jurassic World: Világuralom (Jurassic World: Dominion)

A 2018-as Bukott birodalom folytatása a Jurassic World széria harmadik etapja lesz, amelyben láthatjuk majd, miként próbálnak meg világuralomra törni azok a fránya, holtukból genetikailag visszavarázsolt őslények. A rendező ismét Colin Trevorrow, aki remélhetőleg majd izgalmasabbnál izgalmasabb dinókalandokba sodorja a szereplőit és úgy görgeti majd a cselekményt, hogy az meglepő legyen és merész. De ha ez nem is történik meg, az biztos, hogy igazi élvezet lesz majd látni Jeff Goldblumot, Sam Neill-t, valamint Laura Dernt a régi szerepeikben. A korábban kiadott prológus már meghozta a kedvünket hozzá, ráadásul egy rakás új dinoszaurusz is felbukkant benne. 

Knives Out 2

Daniel Craig a szmokingot szögre akasztván visszatér Benoit Blanc szerepében a nagy sikerű Tőrbe ejtve folytatásában. Rian Johnson "ki a gyilkos?" krimije Görögországban forgott, s habár a pontos premierdátumot egyelőre még nem ismerjük, két dolog biztos: az író-rendező több száz millió dolláros üzlete a Netflix-szel, no meg persze az impozáns szereplőgárda. Jessica Henwick, Kathryn Hahn, Kate Hudson, Janelle Monáe, Edward Norton, Dave Bautista, Leslie Odom Jr. és Ethan Hawke erősíti majd a színészi felhozatalt - vélhetően utóbbi jut majd Christopher Plummer karakterének sorsára. Ha hozzánk hasonlóan szerettétek az első részt, járjatok nyitott szemmel a folytatás premierjét illetően.

Legendás állatok és megfigyelésük - Dumbledore titkai (Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore)

2022 már most legellentmondásosabb blockbuster-várományosa. Legalábbis az alapján, amennyi botrány a Harry Potter spin-off sorozat harmadik darabja körül zajlott. Egyrészt ott vannak az előző epizód, a Grindelwald bűntettei gyenge kritikái (bizalomra ad okot, hogy Steve Kloves visszatért forgatókönyvíróként J.K. Rowling mellé), aztán ott van Johnny Depp elbocsátása az Amber Hearddel való zajos válása kapcsán, majd újracastingolása Mads Mikkelsen által, a világot megteremtő Rowling transzfób (?!) kirohanásairól, Ezra Miller bántalmazó videójáról és a Covid miatt többször leállt forgatásról nem is beszélve. Szóval innen szép nyerni a sorozatot immár hetedjére dirigáló David Yates-nek és csapatának, de a Jacob Kowalsky-t alakító Dan Fogler szerint a film karakterdinamikájában inkább az első részre fog hasonlítani, Göthe Salmander (Eddie Redmayne), Albus Dumbledore (Jude Law) és Gellert Grindelwald (Mads Mikkelsen) pedig egyforma mértékben osztoznak majd a játékidőn. Az előzetest már megkaptuk

Mission: Impossible 7

Figyelem, ezt a bekezdést csak és kizárólag a jól ismert betétdal dúdolgatása közepette olvashatjátok! Most pedig, hogy tisztáztuk a játékszabályokat, szenteljük ezt a pár sort az egyik legmeghatározóbb akciófranchise, a Mission: Impossible következő etapjának. Tom Cruise immáron hetedjére bújik Ethan Hunt (és még ki tudja, hány másik maszkkal leplezett karakter) bőrébe, hogy megint rettegésben tartsa a teljes stáb életét az eszeveszett mutatványokkal, amiket bevállal a 2022-ben már 60 (!) éves színész. Az író-rendező az ötödik (Titkos Nemzet) és hatodik (Utóhatás) részt is jegyző Christopher McQuarrie, aki a nyolcadik, várhatóan záró epizódra is visszatér majd. A történetről egyelőre még semmit sem tudhatunk, csupán a jól bevált csapat visszatéréséről tudunk biztosat Luther (Ving Rhames), Benji (Simon Pegg) és Ilsa (Rebecca Ferguson) személyében. Érdekesség, hogy az újakon (Pom Klementieff, Hayley Atwell) kívül Vanessa Kirby és az első részben Kittridge-t alakító Henry Czerny is feltűnik majd.

Morbius

"Ja hogy ez még létezik?" - tehetitek fel jó páran a kérdést Jared Leto szuperhős - illetve, hát, szupergonosz filmje hallatán. Mert bizony csóri Morbius is hosszú ideje csúszik már, valamint ez a januári "blockbuster temető" időszak sem kecsegtet túl sok jóval. Viszont a két Venom film anyagi sikerét és Leto rajongói táborát semmiképp sem szabad lebecsülni, úgyhogy valahogy mégiscsak sikerült felrugdosnunk erre a listára. Hogy vajon mit hoznak ki Michael Morbius karakteréből, mit keres az előzetesben Michael Keaton Adrian Toomes-a, valamint látjuk-e esetleg Letót valaha az MCU berkein belül, nos, az a stáblista végére valószínűleg kiderül. Annyira csak nem tolhatta túl Leto, mint anno Jokerként, nem?

Sonic, a sündisznó 2. (Sonic the Hedgehog 2)

A villámgyors kék sündisznó élőszereplős kalandja egyszer már elnyerte a rajongói szíveket egy gyors átfazonírozás után, a sikerre való tekintettel pedig nem is lehetett kérdéses, hogy jön a folytatás, amelyben a címszereplőn és társán (James Marsden) kívül visszatér a főgonosz, a showt ellopó Dr. Robotnyik (Jim Carrey). Persze lesznek új arcok is Tails (Colleen O'Shaughnessey) és Knuckles (Idris Elba) személyében, akik vagy segítenek a világmegmentésben vagy igyekeznek meghiúsítani azt. Carrey élvezetes gonoszkodása, a látványos CGI és az ütős poénok (főleg a magyar fordításban) mind-mind tesznek róla, hogy a Sonic, a sündisznó 2 2022 egyik titkos favoritja legyen. 

Spider-Man: Across the Spider-Verse - Part One

2018 egyik legnagyobb meglepetése volt a legfényesebb csillaga is egyben. A Pókember: Irány a Pókverzum úgy tudta ötvözni az animációs stílusokat, a rengeteg megkapó karaktert és a multiverz történetet, mint előtte nagyon kevesen (a Sony kvázi ugyanezt akarta meglépni a Pókember: Nincs hazaúttal is). Habár az első film rendezői közül senki nem tér vissza a folytatásra, az igencsak bizakodásra ad okot, hogy a három új direktor közül egy az Avatar: Az utolsó léghajlító sorozaton, egy másik pedig a Lelki ismereteken is dolgozott korábban. A forgatókönyvírókat pedig kár lenne bemutatni, hisz Dave Callaham (Shang-Chi, Mortal Kombat, The Expendables-tetralógia) mellett Phil Lord és Christopher Miller jegyzik a Pókverzum 2 sztoriját. Kell ennél több?

The Batman

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy Matt Reeves Denevérember filmje felkerült a listánkra. A DCEU-tól elszeparált filmben az ikonikus karakter éjfekete gúnyáját ezúttal Robert Pattinson öltheti magára ebben a noiros, némileg Hetediket idéző megközelítésben, ami elsősorban Bruce Wayne detektív énjére fókuszál majd. A még csak két éve operáló, elkeseredett és düh hajtotta Batman Alfreddal (Andy Serkis) az oldalán összeakad Pingvinnel (Colin Farrell) és Macskanővel (Zoe Kravitz) is, miközben Gordon felügyelő (Jeffrey Wright) segítségével megpróbálja a Rébusz (Paul Dano) okozta zűrzavart kibogozni a városban. Minden adott, hogy a karakter egy újabb, izgalmas oldalát megismerhessük, így februárban valószínűleg sokatokkal találkozunk majd a mozikban.

The Flash

A Warner egyik legrégebb óta húzódó önálló szuperhősfilmje, amely élén az évek alatt megannyi rendező és forgatókönyvíró megfordult (egy ízben már magát a címszerepet alakító Ezra Miller kezdett el a forgatókönyvön dolgozni, megelégelve a stúdió töketlenkedését), közben a "Snyder-verse"-t is kukázták, szóval a Flashpont-paradoxont alapul vevő mozi nyomhat egy kiadós resetet az eléggé zavaros franchise-ra, ahogy azt anno az X-Men - Az eljövendő múlt napjai is tette (remélhetőleg jobban élnek majd vele, mint ahogy a Fox szuperhős szériája tette) és a Pókember: Nincs Hazaút mellett itt is bejönnek a különböző dimenziók (jelen esetben ugye franchise-ok) figurái. Azt már tudjuk, hogy harminc évvel Tim Burton Batman visszatérje után Michael Keaton ismét magára ölti a denevérköpenyt, de Ben Afflecket is viszont láthatjuk a szerepben, ahogy jó néhány ismerőst is Andy Muschietti (AZ 1-2. rész) rendezésében. Csak érjen fel az elvárásokhoz!

The Gray Man

A Russo-tesók visszatérnek a rendezői székbe és reméljük, hogy a Cherry után némileg nagyobb sikerrel. A két Bosszúállók (Végtelen háború és Végjáték), valamint a két Amerika Kapitány (A tél katonája és Polgárháború) filmet is jegyző duó a szintén párosban nyomuló Markus és McFeely társírókkal karöltve ezúttal egy akció-thrillerrel igyekeznek lenyűgözni minket The Gray Man címmel. Az ugyanerre a névre hallgató regény adaptációjában Court Gentry (Ryan Gosling) egy veterán CIA ügynök, akit volt ügynöksége elárul és egykori kollégáját, Lloyd Hansen-t (Chris Evans) küldik a nyomába, hogy megkezdődjön egy halálos macska-egér játék. A színészek között megtalálhatjuk még Ana de Armas-t (aki úgy néz ki, egészen megtalálta az akcióhős énjét utóbbi és leendő projektjeiben egyaránt), René-Jean Page-t, Alfre Woodardot és Billy Bob Thornton-t is. A 200 millió dollárból készült alkotás Franciaországban és Csehországban is forgott és a Netflix eddigi legdrágább filmje. Reméljük, megérte a befektetés.

Thor: Szerelem és mennydörgés (Thor: Love and Thunder)

A komorabb első és második Thor-film után Taika Waititi ült a rendezői székbe, aki fogta az eddig felállított szabályokat, és a saját képére és hasonlatosságára formálta őket. Végkifejletként kaptunk egy rendkívül megosztóra, de annál viccesebbre sikeredett Ragnarököt, amit a Thor: Szerelem és mennydörgés követ, szintén az új-zélandi direktor dirigálásával. A cselekményről egyelőre nincs információ, de az már biztos, hogy itt Jane Foster (Natalie Portman) lesz az a karakter, aki különös figyelmet fog kapni, ugyanis mint már köztudott, ő lesz a mi női Thorunk. Hogy ez miképp fog elsülni, jó kérdés, mindenesetre kíváncsian várjuk Waititi agymenését, amiben nem mellesleg Christian Bale Istenölő Gorrja fogja borzolni a kedélyeket. 

Top Gun Maverick

Ahhoz képest, hogy az eredeti, '86-os film egyik szállóigéjévé vált a "need for speed", ez a film ennél lassabban már tényleg nem tudna berepülni a mozivásznakra. Mindenestül két és fél éve halogatják már a Paramountnál a premiert, főleg a COVID-nak és Cruise elfoglaltságának köszönhetően, viszont jelenlegi tervek szerint májusban most már tényleg kézhez kapjuk az eredeti film folytatását - "mindössze" 36 évvel később. Tom Cruise hozta a szokásos formáját és szinte minden egyes repülős jelenetet saját maga vállalt be, kimaxolva a "danger zone" fogalmát - kíváncsian várjuk, hogy vajon erre a militarista marketingre mennyire vevő még a közönség ennyi idő távlatából. Az előzetesek alapján mindenképp a mozikban megtapasztalandó, látványos élménynek ígérkezik a Top Gun: Maverick.

Uncharted

Ha otthonosan mozgunk a videojátékok világában, egészen biztosan szembetalálkoztunk már legalább egy Naughty Dog játékkal (ha nagyon otthonosan mozgunk, akkor az összessel…). Az olyan sikersorozatok után, mint a The Last of Us, a Jak & Daxter vagy éppen az Uncharted a csapat nagybetűvel írta be magát a történelemkönyvekbe. Az elkövetkező években mindez akár még nagyobb méreteket is ölthet, hiszen nem csupán a The Last of Us-t, hanem az Unchartedot is adaptálni fogják - előbbit sorozatként, utóbbit filmként. A Zombieland 1-2 mozikat dirigáló Ruben Fleischer vitte végül révbe az Uncharted projektet, és habár mind a színészek (Tom Holland, Mark Wahlberg), mind pedig az előzetesek által mutatott körítés okot ad a szájhúzásra, bízunk benne, hogy mégis egy jó film kerekedik ki mindebből.

+1 Moonfall

Roland Emmerich. Hold. Föld. Bumm.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.